Kommentti

Salaliittojen planeetta

Käsitys, että virkamiehet ja hallitus kiusaavat ja kiduttavat ihmisiä mielijohteillaan, on saanut voimakkaan äänen.

Sally Leskinen
Lääkärilehti

”Älä enään koskaan tule kerhon peliin kusipää Sally.”

Anonyymi asiakaspalaute 4.2.2022 klo 15:52

Lääketieteessä hoidon tehon arvioiminen sen perusteella, kuinka montaa tarvitsee hoitaa, että yksi ihmishenki pelastuu, on melko yleinen ja ymmärrettävä tapa arvioida lääkettä, seulontaa tai hoitoa. Arvio perustuu kuitenkin tilastoihin ja on armoton yksilölle, jolle ei ole pelastuessaan väliä, oliko yksi tuhannesta vai miljoonasta. Se, mikä on sopiva hyötysuhde sälyttää yhteiskunnan maksettavaksi yhdestä ihmishengestä, on demokratiassa kuitenkin yhdessä päätettävä. Tilastollisesti 2013 ihmiselämän hintalappu on Liikenneviraston mukaan 2,4 miljoonaa euroa. Tämän hinnan arvioidaan olevan se raja, jonka alapuolelle jäädessään eurot kannattaa ihan sijoitusmielessäkin pinota ihmishengen pitämiseksi. Koronapandemian aikana – ja sen jälkeen – asiaa arvioidaan todennäköisesti aiempaa kriittisemmin, sillä ihmishenkien pelastaminen näin laajassa mittakaavassa on monen mielestä käynyt aivan liian kalliiksi. Onko ihmisen arvo laskenut?

”Jumalauta Leskinen olet sadisti. Pakko oli pitää se saatanan kokous vasta eilen. Että varmasti on vielä viikonlopun kaikki kiinni ja yleisöltä estetty peliin pääsy. Ja miten se yksityistilaisuuksien väkimääräsuositus kestää helmikuun loppuun. Koita ny saatana tajuta että rajoitukset loppuu 14.2.22. Eikä sen jälkeen sulta ja sun pelleryhmältä kysytä mitään.”

Anonyymi asiakaspalaute 4.2. 2022 klo 11:53

Todennäköisesti meistä hyvin harva joutuu koskaan pohtimaan omaa tai läheistensä arvoa euroissa. Hyvin harva joutuu Suomessa pohtimaan sitä edes silloinkaan, kun sairastumme vaikeasti. Realiteetit eivät ole samat kaikkialla. On vaikea kuvitella, että yksilö tai sairaala joutuisi jättämään yksinkertaisen ja välittömästi henkeä pelastavan hoidon väliin vain siksi, että maksumiestä ylihinnoitellulle tuotteelle ei ole. Yhdysvaltojen todellisuutta emme Suomeen terveydenhuollon osalta toivo. Nilkkamurtuma, allerginen kohtaus, diabetes tai synnytyksen vaikeutuminen saattaa suistaa yhdysvaltalaisen perheen pohjattomaan vararikkoon pysyvästi. Samassa yhteiskunnassa asunnottomuus ei ole vain päihdeongelmaisten kohtalo, vaan yksi keskiluokkaisten perheiden yöuniin ryömivistä peloista – työttömyys tai onneton sairauskohtaus voi viedä lähiöunelmasta kadulle.

”Pandemiaryhmän on yhteisvastuulisesti korvattava hpk.lle sen menettävät lipputuloy tappara pelistä. Hämeenlinna on ainoa liiga paikkakunta jossa ei ole lauantaina. Tovottsvasti Kerho lakimiehineen laittaa teidät vastuuseen. Tuosta laittomasta viivyttelystä. ÄLKÄÄ NÄYTTÄTYKÖ JULKISESTI.”

Anonyymi asiakaspalaute 4.2.2022 klo 11:12

Atlantin takaa arvioituna Yhdysvallat näyttäytyy yhteiskuntana, jossa kaiken täysin oikein tehneenä – koulutuksen, perheen, koiran ja työpaikan hankkineena ja kirkkoon kuuluvana – voi pienenkin sattuman myötä pudota hyvinvoinnin ulkopuolelle. Katkeruus ja pettymys valtaapitäviin ja hallintoon on oikeastaan tältä pohjalta ymmärrettävää. Se, että joka toinen yhdysvaltalainen uskoo johonkin salaliittoteoriaan, joissa yleensä tarinasta riippumatta valtaapitävillä on pahiksen rooli, vaikuttaa seuraukselta kollektiivisesta petetyksi tulemisesta. Amerikkalaisesta unelmasta on monelle tullut painajainen.

”Kiitos Sally. Höllennät jo ensi viikolla koronarajoituksia. Hyvä jos kerkiätte. Kun kaikki puretaan 14.2. Viellä pitää pitää viimeiseen asti vallasta. Onneksi kukaan ei kysy tämön sinulta enään mitään. Olet pahempi tukehduttaja idiootti kun Kiuru.”

Anonyymi asiakaspalaute 4.2.2022 klo 6:02

Convoy Finlandin vallatessa tilaa Mannerheimintieltä ja palstoilta, on käynyt kiusallisen selväksi, ettei pohjoismainen demokratia ja hyvinvointivaltio ei ole kaikille yhteinen, tai ainakaan yhteisesti määritelty arvo. Käsitys siitä, että virkamiehet ja hallitus kiusaavat ja kiduttavat ihmisiä mielijohteillaan, on saanut voimakkaan äänen. Salaliittoteorioiden tyypilliseen tapaan vastuu hullultakin tuntuvien ja mielikuvituksellisten väitteiden kumoamisesta jää kuulijoille, eikä todistelu milloinkaan riitä. Jos disinformaatioon vastaa, sille antaa happea ja jos ei vastaa, se jää määrittämään uutissyklin sisällön. Totuudesta on Suomessakin tullut enemmän medialukutaitokysymys kuin tosiasian tunnustamista. Ilmiön taustalla olevaa polarisaatiota tulisi kuitenkin pysähtyä tutkimaan. Salaliittoteoriat eivät aina jää marginaaliin, vaan voivat vaarantaa yhteiskuntarauhaa laajasti – tai ainakin suistaa yksilöitä raiteiltaan.

Lue myös

”Voi Sally tämä on ihan kauhea päivä hpk saa ottaa yleisöä ja Salminen arvostelee stm.n ja sinun suurinta idolia Krista Kiurua. Älä vaivu epätoivoon voi oĺla että tulee päivä että vielä saat rääkätä ihmisiä.”

Anonyymi asiakaspalaute 5.2.2022 klo 17:01

Korona-ajan virkamiehenä olen oppinut, ettei mikään määrä empatiaa, tiedottamista, viestintää, perusteluja tai keskustelua saa meitä näkemään yhteistä hyvää samalla lailla. Johtajaylilääkärin silmissä jokainen potilas tulisi hoitaa arvonsa ja lain edellyttämällä tavalla riittävästi ja oikea-aikaisesti. Jokainen työntekijä ansaitsee arvonsa mukaisen työpaikan, jossa hän voi käyttää ammattitaitoaan eettisesti kestävästi, vaikuttavasti ja kuormitukselta sellaisessa ympäristössä, jossa työ on ilo eikä selviytymistaistelu. Jokainen yrittäjä ansaitsee oikeutensa tehdä tuottavaa työtä ja jokainen ansaitsee mahdollisuuden harrastaa ja käydä seuraamassa lempijääkiekkojoukkueensa pelejä. Oikeus elämään on mennyt pandemian aikana ohi muiden arvojen. Sen ei pitäisi johtaa pettymykseen, vaan luottamukseen, että juuri meidän yhteiskunnassa ihmishengellä on asemaan katsomatta korkein arvo. Virkamiehenä olen virkatoverieni mukana toiminut sillä mandaatilla ja vastuilla, joka julkisen vallan käyttäjälle on demokratiassa määritellysti annettu, ja pandemian aikana sillä roolilla, jolle painoarvoa on kansallisissa varautumissuunnitelmissa päädytty antamaan. Tunnen riittämättömyyttä jakautuneen yhteiskunnan edessä. Näin ystävänpäivänä kuitenkin totean, että lopullinen arvoni lasketaan onneksi muualla.

”Ja vasta sä selvensit sen mulle

Oikee arvos on siinä mitä merkitset muille.”

Elastinen (feat. Jenni Vartiainen), Epäröimättä hetkeekään, 2020

Kirjoittaja on palveleva johtajaylilääkäri Kanta-Hämeestä.

Kirjoittaja

Sally Leskinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030