Terveydenhuolto

Enemmän tukea palliatiiviseen hoitoon vanhuspalveluissa

Palliatiivista hoitoa ei ole yhdistetty iäkkäiden palveluihin suositusten mukaan.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Vanhuspalveluissa tarvitaan lisää toimia, joilla voidaan tukea ikääntyneiden palliatiivista hoitoa. Sitä ei ole yhdistetty iäkkäiden palveluihin suositusten mukaan, vaikka valtaosa ympärivuorokautisen palveluasumisen ja kotihoidon asiakkaista tarvitsee sitä. Näin kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vanhuspalvelujen tila -seuranta .

Vuoden 2022 kyselyssä selvitettiin kuntien ja kuntayhtymien vanhuspalvelujohtajien näkemyksiä palliatiivisen hoidon palveluketjujen tilasta ja kehityksestä iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon palveluissa.

Palliatiivisen hoidon tukiverkosto ei ole laajentunut 

Kaikki iäkkäiden palvelujen asiakkaat eivät tarvitse erityistason palliatiivista hoitoa, mutta erityistason osaamisen pitää olla tarvittaessa saatavilla. Siihen tarvitaan palliatiivisen hoidon tukiverkostoa.

Seurannan mukaan ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä noin 80 prosentilla ja kotihoidon yksiköistä 71 prosentilla oli mahdollisuus konsultoida lääkäriä saattohoitotilanteissa ympärivuorokautisesti.

Useimmissa kunnissa tai kuntayhtymissä oli järjestetty ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaille ja kotihoidon asiakkaille tarvittaessa käyttöön otettava saattohoitopaikka sairaalassa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Vastaajista 63 prosenttia kertoi, että heidän alueellaan toimi kotisairaala. Palliatiivisen hoidon konsultaatiotiimin palveluita oli tarjolla vain puolella vastanneiden alueista. Luvut eivät ole muuttuneet kahden vuoden takaiseen seurantaan verrattuna. 

Lue myös

– Kansallisesta kehittämisestä huolimatta palliatiivisen hoidon tukiverkosto ei ole vahvistunut. Tukiverkosto on tärkeä, koska aiempien tutkimusten perusteella tiedämme, että vanhuspalveluyksiköissä ei ole riittävästi palliatiivisen hoidon osaamista, sanoo THL:n tutkija Pirita Forsius tiedotteessa.

Kaikilla hyvinvointialueilla ei toimivia palliatiivisia keskuksia

 Suositusten mukaan hyvinvointialueiden palliatiiviset keskukset vastaavat siitä, että potilaan hoito jatkuu saumattomasti, vaikka häntä hoidettaisiin eri paikoissa.  

–  Palliatiivisen hoidon organisoiminen on joillain hyvinvointialueilla vielä kesken. Kaikilla hyvinvointialueilla ei myöskään ole vielä toimivia palliatiivisia keskuksia, joiden tehtävä on integroida palliatiivinen hoito sote-palveluihin, kertoo THL:n johtava asiantuntija Teija Hammar.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030