Terveydenhuolto

Etelä-Savo sai hyvät tulokset sairauspoissaolovertailussa

Tulokset ovat positiivisia erityisesti keskipitkissä ja pitkissä sairauspoissaoloissa.

Ulla Toikkanen
Adobe

Noin 30 prosentilla Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan työntekijöistä ei ollut yhtään sairauspoissaoloa vuonna 2023.

Keskipitkien ja pitkien sairauspoissaolojen tilanne on Eloisassa muita hyvinvointialueita parempi Kevan tilastojen mukaan.

Etelä-Savossa työntekijöiden sairauspoissaoloista kertyi Kevan mukaan 2023 kolmanneksi vähiten kustannuksia hyvinvointialueiden välisessä vertailussa.

Vähemmän kustannuksia tuli Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueilla.

Eniten sairauspoissaoloja palkkakustannuksiin verrattuna Eloisassa on ollut lähihoitajilla, hammashoitajilla sekä sairaala- ja laitoshuoltajilla, vähiten pelastushenkilöstöllä.

Eloisaan on perustettu työhyvinvointipalvelut osaksi henkilöstöpalveluja, ja johto on sitoutunut työkykyjohtamiseen, kertoo Eloisan työhyvinvointipäällikkö Johanna Laukkanen.  

– Tämän olemme varmistaneet strategisilla työkykyjohtamisen rakenteilla ja ohjausryhmätyöskentelyllä. Eloisan esihenkilön rooli on määritelty, ja kaikki esihenkilöt suorittavat jatkuvan valmennuksen siihen liittyen.

Työhyvinvointipalveluissa toimii työhyvinvointikoordinaattoreita, joiden pääasiallinen tehtävä on tukea työntekijöitä ja esihenkilöitä silloin, kun työkyvyssä todetaan haasteita. Työhyvinvointikoordinaattorit osallistuvat lähtökohtaisesti kaikkiin työterveysneuvotteluihin. 

Tavoitteena on, että neuvotteluun mennessä työkyvyn haasteisiin olisi yhdessä esihenkilön ja työntekijän kanssa jo löydetty sopivia ratkaisuja. Työhyvinvointikoordinaattorit antavat asiantuntija-apua esimerkiksi silloin, kun ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehdoista pyritään löytämään sopivin ratkaisu.

Lisäksi pidetään säännöllisiä työkykypalavereja työterveysyhteistyössä. Niiden tarkoitus on varmistaa, että riittävät työkyvyn tukitoimet ovat käytössä silloin, kun sairauspoissaolo uhkaa pitkittyä tai henkilöllä on useita lyhyitä sairauspoissaolojaksoja. 

– Palavereissa monesti lähdetään miettimään myös uudelleensijoituksen tarvetta. Näin pystymme edistämään ja nopeuttamaan työhön paluuta sairauspoissaolon jälkeen.

Lue lisää: Etelä-Savo ja Lappi haluavat erilliskuulemisen sairaalaverkosta

Esihenkilötyöhön satsataan

Esihenkilöllä on Laukkasen mukaan keskeinen rooli kaikissa työkyvyn tuen vaiheissa, alkaen ennaltaehkäisystä. Esihenkilöille järjestetään säännöllisesti koulutusta työhyvinvointiin ja työkykyyn liittyvistä teemoista.

Heidän työnsä laatua seurataan ja heihin otetaan suoraan yhteyttä, kun havaitaan poikkeamia. Työhyvinvointikoordinaattorit myös tarjoavat esihenkilöille erittäin matalan kynnyksen tukea.

Esihenkilöiden, työntekijöiden, työhyvinvointikoordinaattoreiden ja työterveyshuollon tukena työkykyjohtamisessa on myös järjestelmä, joka lähettää automaattisesti hälytykset silloin, kun työntekijälle on kertynyt useita sairauspoissaoloja tai ne uhkaavat pitkittyä. 

– Hälytys tulee niin ikään silloin, kun työhön paluuta on ajankohtaista suunnitella pidemmän poissaolojakson jälkeen. Varhaisen välittämisen keskusteluille on järjestelmässä rakenteinen lomake, joka auttaa esihenkilön ja työntekijän välistä keskustelua ja auttaa myös suunnittelemaan tarvittavia tukitoimia. Tällä järjestelmällä taataan myös työntekijöiden tasapuolinen kohtelu.

Lue lisää: Etelä-Savo päätyi irtisanomisiin

Ennalta ehkäisevä työterveyshuolto keskiöön

Lyhyistä, alle 10 päivän sairauspoissaoloista ei vaadita todistusta. Esihenkilö voi myöntää poissaolon minkä tahansa syyn vuoksi. Laukkasen mukaan tarkoitus on lisätä esihenkilön ja työntekijän välistä keskustelua ja luottamussuhdetta. Lisäksi tällä voidaan osittain hallita sairauspoissaolojen välillisiä kustannuksia, jotka liittyvät työterveyshuoltoon.

Työterveyssopimus painottaa ennaltaehkäisevää työterveyshuoltoa, minkä vuoksi sairaanhoidon osuus on sopimuksessa suppeampi. 

– Meillä käydään muun muassa paljon työterveysneuvotteluita, myös ennen kuin sairauspoissaolojaksoja on muodostunut. Sopimukseemme on lisätty mielen huolen tilanteisiin matalan kynnyksen palvelu, joka pystyy nopeasti vastaamaan työntekijöiden tarpeisiin, jotka liittyvät niin työhön kuin vapaa-aikaan.

Laukkanen sanoo, että työterveysyhteistyön haasteita ratkotaan yhdessä viikoittain sopimusta koordinoivan tiimin kanssa ja tarvittaessa useamminkin. 

Lue lisää: Etelä-Savo keksi keinoja selviytymiseen

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030