Terveydenhuolto

Etiikka ei ole mikään erillisjuttu

Etene on tehnyt 25 vuotta tärkeää työtä sote-alan eettisten kysymysten parissa – niukoilla resursseilla.

Sari Kosonen
Adobe

Miten varmistetaan asiakkaan tai potilaan itsemääräämisoikeus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa? Miten tekoäly tulee päätöksentukijärjestelmiin, kuka tekee algoritmit ja miltä pohjalta? Mitä eettisiä kysymyksiä liittyy geeniteknologiaan?

Muun muassa näitä kysymyksiä on käsitelty Valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan eli Etenen kokouksissa viime aikoina.

Muita ajankohtaisia teemoja ovat muun muassa lasten ja nuorten mielenterveys, päihdeongelmat, priorisointi ja elämän loppuvaiheen hoito.

– Pohdittavaa riittää. Osa kysymyksistä on ajankohtaisia aina, mutta koko ajan nousee esiin myös uusia aiheita. Etiikka-asioissa ei ole absoluuttista oikeaa, vaan pitää puntaroida etuja ja haittoja, toteaa Etenen puheenjohtaja, lääkintöneuvos Kati Myllymäki .

Arvokeskustelun tarve on yhä suurempi

Etene järjesti helmikuussa 25-vuotisjuhlaseminaarin, jossa Myllymäki nosti esiin neuvottelukunnan aseman ja resurssit. Onko Etenen toiminta ohutta yläpilveä, joka ei kosketa kansalaisia eikä kunnolla edes sote-ammattilaisia?

– Etiikka ei ole mikään erillisjuttu, vaan se liittyy kaikkeen sote-ammattilaisten arjen työhön. Kyse on sekä potilaiden ihmisoikeuksista ja yhdenvertaisuudesta että ammattilaisten oikeusturvasta, Myllymäki painottaa.

Hän harmittelee sitä, että vaikka Etenen työtä pidetään tärkeänä, sen resurssit ovat varsin niukat.

– Etenellä ei ole muuta resurssia kuin puolipäiväinen pääsihteerin vakanssi STM:ssä. Etenen jäsenet – lääkärit ja muut sote-ammattilaiset, juristit ja palvelujen käyttäjien edustajat – tekevät työtä vapaaehtoispohjalta ilman palkkioita. Toistaiseksi innostus on onneksi ollut vahvaa.

– Etenen voimavarat ja tehtävien laajuus eivät ole tasapainossa. Ymmärrämme julkisen talouden haasteet. Mutta kun hyvinvointialueet ovat aloittaneet, sote-integraatio on vaiheessa, rahat ja henkilöstö loppumassa ja digillä koetetaan ratkaista ongelmat, niin eikö arvokeskustelua tarvita yhä enemmän? Myllymäki kysyy.

Kirjoittaja

Sari Kosonen


Faktat

Mikä on Etene?

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta eli Etene on valtioneuvoston asettama asiantuntijaryhmä, joka käsittelee sosiaali- ja terveysalaan sekä potilaan ja asiakkaan asemaan liittyviä eettisiä kysymyksiä. Sen toiminta perustuu potilaslakiin sekä lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista.

Etene antaa lausuntoja, järjestää keskustelu- ja koulutustilaisuuksia sekä toimittaa julkaisuja. Neuvottelukunnalla on puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä enintään 18 muuta jäsentä, joista neljä kansanedustajaa. Kokouksia on keskimäärin kuusi ja seminaareja yksi tai kaksi vuodessa.

Lisätietoa: etene.fi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030