Terveydenhuolto

Järjestöt haluavat työntekijän oikeudenkäyntikulut verottomiksi

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Akava, EK, Keskuskauppakamari, SAK, STTK ja Suomen Yrittäjät.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Kuusi elinkeinoelämän ja työmarkkinajärjestöä vaatii yhteisessä kannanotossaan , että työntekijälle rikosprosessista aiheutuneet neuvonta- ja oikeudenkäyntikulut on säädettävä verovapaiksi.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet Akava, EK, Keskuskauppakamari, SAK, STTK ja Suomen Yrittäjät. Lääkäriliitto on Akavan jäsenjärjestö.

Järjestöjen mielestä tuloverolakia pitäisi muuttaa niin, että työnantajan työntekijän puolesta rikosasiassa suorittamista neuvonta- ja oikeudenkäyntikuluista ei muodostu työntekijälle veronalaista etuutta, jos teko tai laiminlyönti on tapahtunut osana työtehtävien suorittamista.

Lue lisää: Lääkärin asianajokustannukset korvataan useimmiten Lääkäriliiton vakuutuksesta

Järjestöt huomauttavat, että työntekijä voi joutua tavanomaisten työtehtäviensä suorittamisen vuoksi rikosprosessin kohteeksi, vaikka olisi huolellisesti noudattanut työnantajansa ohjeistusta, eikä työantajan hyväksi tehtävältä työltä voida siksi vaatia riskittömyyttä. Esimerkiksi lääkäri voi saada syytteen vammantuottamuksesta, raskaan ajoneuvon kuljettaja kuolemantuottamuksesta, työnjohtaja työturvallisuusrikoksesta tai pörssiyhtiön talousjohtaja arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedottamisrikoksesta.

Tointen mahdollinen oikeudenvastaisuus on selvitettävissä vasta jälkikäteen ja vaikka työntekijä mahdollisesti pitkänkin oikeusprosessin päätteeksi todettaisiin syyttömäksi, KHO:n vastikään tekemän päätöksen perusteella työnantajan korvaamat juristikulut ovat työntekijän palkkaa.

Järjestöt pitävät tilannetta on työntekijän kannalta kohtuuttomana.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030