Terveydenhuolto

Keski-Uusimaa sai huomautuksen lasten terveystarkastuksista

Lääkärintarkastukset eivät toteutuneet lain vaatimalla tavalla.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Keski-Uudenmaan hyvinvointialueelle huomautuksen merkittävistä puutteista lasten ja nuorten määräaikaisten terveystarkastusten järjestämisessä.

Palveluiden puutteet voivat avin mukaan vaikuttaa lasten ja nuorten terveyteen huomattavalla tavalla.

Alue ei ollut huolehtinut äitiys- ja lastenneuvolatoiminnan sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon lakisääteisten palvelujen toteuttamisesta eikä ollut varmistanut lasten, nuorten ja perheiden tasa-arvoista kohtelua.

Aluehallintovirastoon on tullut useita ilmoituksia, joiden mukaan kyseiset lakisääteiset palvelut ovat riittämättömiä, erityisesti lääkäripalvelujen osalta.

Terveydenhoitajien tarkastuksista toteutui kouluterveydenhuollossa 87 prosenttia, opiskeluterveydenhuollossa 93 prosenttia.

Lääkärintarkastusten toteumat olivat 1,3 prosenttia ja 4,6 prosenttia. Kouluterveydenhuollossa on säädetty 1., 5., ja 8. luokkalaisille lääkärin tekemät terveystarkastukset.

Lukuvuonna 2022–2023 koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa oli keskimäärin 2,8 lääkäriä, kun suositusten mukainen tarve olisi 18,5 lääkäriä.

Aiemmin tänä vuonna Helsinki sai huomautuksen samasta asiasta.

Kohdentaminen puhuttaa

Lakisääteiset lääkärintarkastukset kouluterveydenhuollossa ovat vuosien varrella herättäneet keskustelua. Kritiikin mukaan koululääkärin työtä kannattaisi kohdentaa ikäluokkatarkastusten sijaan kohdennetummin.

Tähän tulokseen päätyi myös aiheesta keväällä väitellyt Kirsi Nikander .

– Koululääkärit tekevät tarkastuksissa paljon asioita, jotka terveydenhoitaja olisi voinut yhtä hyvin tehdä, hän sanoi Lääkärilehden haastattelussa.

Lue myös

Elisa Hermanson ja Hanna Ahrnberg kirjoittivat aiemmin tänä vuonna, että lapsia ja nuoria voitaisiin auttaa kouluterveydenhuollossa nykyistä paremmin, jos resursseja kohdennettaisiin toisin. Kaikki ongelmat eivät myöskään tule ilmi lakisääteisissä tarkastuksissa.

Kun Suomessa on pulaa sekä terveyskeskuslääkäreistä että lasten- ja nuorisopsykiatreista, on täysin kestämätön ajatus panostaa lisää lääkäriresurssia kaikkien lasten tarkastamiseen, kirjoitti nuorisolääketieteen dosentti Silja Kosola viime vuonna.

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030