Terveydenhuolto

Koronatartunnan saaneiden osuus on jatkanut kasvuaan

THL:n tutkimuksen mukaan valtaosalla väestöstä on koronatartunnasta kertovia vasta-aineita.

Sari Kosonen
Adobe / AOP

Vasta-ainetutkimuksen perusteella 73 prosentilla aikuisväestöstä on ollut tartunta joko ennen vuoden 2022 tai kevään 2023 tutkimusajankohtaa. Alle 30-vuotiaista aikuisista tartunnan saaneiden osuus on 86 prosenttia ja yli 65-vuotiaista 60 prosenttia.

– Rokotusten ja tartuntojen seurauksena väestössä on muodostunut immuniteettia erilaisia omikronmuunnoksia vastaan, mikä ylläpitää hyvää suojaa vakavaa tautia vastaan, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin tiedotteessa.

– Tartunnan saaneet eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti, sillä etenkin ikääntyneistä huomattavan suurella osalla suoja perustuu yksin rokottamalla aikaansaatuun immuniteettiin.

Tartunnan saaneiden osuus on jatkanut kasvuaan kaikissa tutkimukseen kuuluvissa ikäryhmissä kuluneen puolen vuoden aikana. Myös uusintatartunnat ovat olleet yleisiä.

Lue myös

THL on seurannut koronavirustartunnasta muodostuvien vasta-aineiden esiintymistä aikuisväestössä huhtikuusta 2020 alkaen. Satunnaisotantana tehtyyn tutkimukseen on kutsuttu 18–85-vuotiaita viiden silloisen sairaanhoitopiirin alueelta.

THL:n ennakkoarvion mukaan iäkkäille ja tietyille riskiryhmille suositellaan todennäköisesti syksyllä koronarokotteen tehosteannosta. Rokote on tarkoitus antaa samanaikaisesti influenssarokotuksen kanssa marras-joulukuussa. Ennakkoarvio tulevista suosituksista on annettu, jotta hyvinvointialueet voivat ajoissa varautua syksyn rokotusten järjestämiseen.

THL tiedottaa myöhemmin, mitä rokotteita syksyn tehosteannoksissa käytetään, ja milloin Suomeen saadaan uusia koronarokote-eriä.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030