Terveydenhuolto

Lääkisten todistusvalinnan pisterajat laskivat hiukan

Sekä hakemusten että yksittäisten hakijoiden määrä väheni.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Lääketieteellisten tiedekuntien hakijamäärä väheni hivenen edellisestä vuodesta, kertoo lääketieteellisten alojen yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia.

Yhteensä hakemuksia eri lääketieteen hakukohteisiin tuli lähes 20 000. Yksittäisiä hakijoita oli liki 6 200. Sekä hakemusten että yksittäisten hakijoiden määrä väheni noin 4,5 prosentin verran.

– Todistusvalinnassa pisterajat hieman laskivat kaikissa muissa tiedekunnissa paitsi Tampereella, jossa pisteraja pysyi samana, Hallia kertoo.

Todistusvalinnan ylin pisteraja, 188,8 pistettä, oli Helsinkiin. Maksimipistemäärä on 199. Alimmilla pisteillä pääsi Itä-Suomen yliopistoon. Vain hiukan enemmän pisteitä tarvittiin Oulun yliopistoon.

Myös valintakokeessa pisteraja oli korkein Helsingissä. Toiseksi korkein pisteraja oli Tampereella. Alin pisteraja valintakoevalinnassa oli Helsingin yliopiston ruotsinkieliselle linjalle.

Naisia eniten, mutta osuus vaihtelee

Kaikista lääketiedettä opiskelemaan hyväksytyistä on naisia 65,7 prosenttia. Luku oli viime vuonna melkein sama.

– Yksittäisistä hakijoista oli naisia 70,3 prosenttia, eli hakijoissa oli enemmän naisia kuin hyväksytyissä, Hallia kertoo.

Lue myös

Todistusvalinnassa sisään päässeiden naisten osuus oli 66,4 prosenttia ja valintakoevalinnassa 63,3 prosenttia.

Eri hakukohteissa naisten osuus niin hakijoina kuin hyväksytyissä vaihtelee. Naisten osuus valituista oli tänä vuonna suurin Helsingin yliopiston ruotsinkielisellä linjalla, 73 prosenttia. Viime vuonna naisten osuus oli siellä pienin, 56,4 prosenttia. Tampereelle hakeneista taas naisia oli tänä vuonna 73 prosenttia ja hyväksytyistä 71,7 prosenttia.

– Viime vuonna naisia pääsi Turun yliopistoon toiseksi eniten, mutta nyt vähiten kaikista hakukohteista, 60,7 prosenttia, Hallia kertoo.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030