Terveydenhuolto

Lapset pääsevät etävastaanotolle 

Husin ylläpitämä Uudenmaan Päivystysapu laajentaa palveluaan.

Ulla Toikkanen
Adobe

Uudenmaan Päivystysavussa tarjotaan etävastaanottomahdollisuutta 19. huhtikuuta alkaen myös lasten sairauksiin. Sitä voidaan tarjota yli 1-vuotiaille.

Lääkäri voi tavata lapsen ja hänen vanhempansa jatkossa videon välityksellä. Palvelun laajentamisen taustalla ovat näytöt etävastaanottojen korkeasta asiakastyytyväisyydestä ja laadukkaista hoitotuloksista.

Maksuttomaan puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka suosittelee jatkotoimenpiteet hoidon tarpeen mukaisesti. Jos etävastaanotto soveltuu oireisiin, tilanteeseen, sekä potilaan ja tämän huoltajan toiveisiin, toteutetaan lääkärin tapaaminen videon välityksellä terveydenhuollon asiakasportaali Maisassa.  

Päivystyshoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti terveysasemien kiirevastaanotoilla. Jos oma terveysasema on kiinni, eikä ongelma voi odottaa sen avautumista, Päivystysapu auttaa numerossa 116117. Kiireellisessä tilanteessa voi myös hakeutua suoraan päivystykseen.

Lue lisää: Sydänvaivoissa kartetaan etälääkäriä

Potilaat tyytyväisiä 

Etävastaanottoa on tarjottu aikuisille lokakuusta 2021.

– Tutkimuksen mukaan 96 prosenttia aikuispotilaista on saanut palvelusta tarvitsemansa avun ja 97 prosenttia on kokenut lääkärin tapaamisen helpoksi ja vaivattomaksi. Asiakastyytyväisyytemme on erittäin korkea, ja potilasturvallisuus on taattu muun muassa ohjaamalla tietyt potilaat oirekriteeristön mukaisesti fyysiseen päivystykseen, kertoo etävastaanoton kehitystyöstä vastaava erikoislääkäri Arja Kobylin tiedotteessa .

Etävastaanotto on saatavilla perjantaisin kello 16–22, lauantaista sunnuntaihin kello 8–22 ja arkipyhinä.

Palvelun tarjoaa Husin ylläpitämä Uudenmaan Päivystysapu, jonne puhelut ohjautuvat Uudenmaan alueelta Helsinkiä lukuun ottamatta. Helsingissä tällaista etävastaanottoa ei ole. 

Lue lisää: Murentaako etähype luottamusta lääkäreihin?

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030