Terveydenhuolto

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää sairastavat naiset kamppailevat kehonkuvansa kanssa

Tutkimuksen mukaan laihduttaminen ja tyytymättömyys omaan kehoon on yleistä myös normaalipainoisilla PCOS:ää sairastavilla.

Sari Kosonen
Adobe/AOP

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää eli PCOS:ää (polycystic ovary syndrome) sairastavat naiset yrittävät muita naisia useammin laihduttaa elämänsä aikana. Monet PCOS:ää sairastavat naiset myös kokevat itsensä ylipainoisiksi, vaikka olisivatkin todellisuudessa normaalipainoisia. Havainnot käyvät ilmi Oulun yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan tuoreesta tutkimuksesta.

PCOS on lisääntymisikäisten naisten yleisin hormonaalinen häiriö. Sen diagnostisiin kriteereihin kuuluvat epäsäännöllinen kuukautiskierto, mieshormonien liikatuotanto sekä monirakkulaiset munasarjat. Jopa 50–70 % PCOS:ää sairastavista naisista on ylipainoisia.

Tutkimustulokset osoittavat, että PCOS:ää sairastavat naiset kyllä yrittävät kovasti laihduttaa, mutta silti heillä on muita naisia selkeästi korkeampi painoindeksi ja vyötärönympärys.

Hoidossa korostetaan painonhallintaa, koska ylipaino lisää oireyhtymää sairastavien naisten riskiä liitännäissairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle. Käytännön tukea laihduttamiseen ei kuitenkaan ole yleensä tarjolla.

Naisilla, joilla on PCOS, on aikaisemmissa tutkimuksissa havaittu olevan muita naisia enemmän kehotyytymättömyyttä ja jopa kolminkertainen riski syömishäiriöille. Nyt julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että myös normaalipainoiset PCOS:ää sairastavat naiset kamppailevat kehonkuvansa kanssa.

Lue myös

Painoon liittyvistä asioista tulisi keskustella hyvässä hengessä, syyllistämättä naisia. Vastaanotolla on hyvä korostaa terveyttä ennemmin kuin painoa, todetaan Oulun yliopiston tiedotteessa

Tutkimukseen osallistui 1 828 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvaa naista, joista 278:lla eli noin 15 prosentilla oli todettu PCOS. Naisten laihdutusyrityksiä ja kokemusta omasta painostaan tutkittiin kyselyiden avulla heidän ollessa 31-vuotiaita ja uudelleen 46-vuotiaana.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030