Terveydenhuolto

Noin 2000 on saanut hoitoa viisi vuotta täyttävästä Seri-tukikeskuksesta

Tukikeskuksia seksuaaliväkivallan uhreille on avattu viiden vuoden aikana yhteensä 15.

Anne Seppänen

Adobe/AOP

Suomen ensimmäinen seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö Helsingin Naistenklinikalla täyttää viisi vuotta. Näiden vuosien aikana tukikeskuksessa on hoidettu noin 2000 seksuaaliväkivallan uhria.

Viiden vuoden aikana keskuksia on avattu Suomessa yhteensä 15.

Seri-tukikeskuksen osastonlääkäri Riina Korjamon mukaan tavoitteena on, että Suomessa on vuoden 2023 loppuun mennessä hieman yli 20 tukikeskusta.

– Tavoite näyttää myös toteutuvan, Korjamo kertoo tiedotteessa .

Seri-tukikeskus on ollut ensimmäinen julkinen taho, joka tarjoaa kokonaisvaltaista apua ja tukea seksuaaliväkivallan uhreille. Helsingin Naistenklinikalla toimiva Seri-tukikeskus on ollut pilottiyksikkö, jonka mallin mukaan muut Seri-tukikeskukset eri puolille maata on perustettu.

Lue myös

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö, johon voivat hakeutua yli 16-vuotiaat itse, omaisten kanssa tai viranomaisten ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta. Avun piiriin voi hakeutua riippumatta siitä, onko ilmoittanut kohtaamastaan väkivallasta poliisille. Palvelut ovat maksuttomia.

Jos seksuaaliväkivaltatapahtumasta on aikaa yli kuukausi, apua voi hakea esimerkiksi oman alueen terveyskeskuksesta, perheneuvolasta, kunnan seksuaalineuvojalta tai eri järjestöjen kautta. Alle 16-vuotiaat nuoret hoidetaan Uudessa lastensairaalassa.

Kirjoittajat

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030