Terveydenhuolto

Palkolta suositusluonnos mosunetutsumabista

Lääkettä käytetään hoitoon reagoimattomassa tai uusiutuneessa follikulaarisessa lymfoomassa.

Ulla Toikkanen
Adobe

Mosunetutsumabi ei kuuluisi terveydenhuollon palveluvalikoimaan hoitoon reagoimattoman tai uusiutuneen follikulaarisen lymfooman hoidossa potilailla, jotka ovat aiemmin saaneet vähintään kahta systeemistä hoitoa, toteaa Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto Palko suositusluonnoksessaan.

Lue lisää: Palkossa tekeillä suositus tremelimumabin ja durvalumabin yhdistelmästä maksasolusyövässä

Follikulaarinen lymfooma on yleisin hidaskasvuisista lymfoomista ja toiseksi yleisin lymfooman alatyypeistä. Suomessa todetaan noin 300 uutta tapausta vuosittain. Follikulaarinen lymfooma etenee usein hitaasti, ja sen ennuste on hyvä. Potilailla, joilla on uusiutunut tai hoitoon reagoimaton tauti kahden hoitolinjan jälkeen, on erityisen huono ennuste.

Paikallista follikulaarista lymfoomaa voidaan hoitaa sädehoidolla. Levinneen oireisen taudin hoitovaihtoehtoja ovat immunoterapia ja kemoterapia. Hoitoon reagoimattoman tai uusiutuneen follikulaarisen lymfooman kolmannessa hoitolinjassa voidaan käyttää idelalisibia, radioimmunoterapiaa tai autologista kantasolusiirtoa.

Lue lisää: Palko pohtii suositusta nirsevimabista RS-virusinfektion estoon

Suomessa arvioidaan olevan vuosittain 12 mosunetutsumabihoitoon soveltuvaa potilasta. Hoidon kokonaiskustannukset kolmen vuoden hoidon osalta tälle potilasjoukolle olisivat julkisella tukkuhinnalla 2,7 miljoonaa euroa. Mosunetutsumabihoito lisäisi kustannuksia kolmen vuoden aikana julkisella tukkuhinnalla noin 360 000–520 000 euroa, jos puolet potilaista hoidettaisiin mosunetutsumabilla ja puolet vertailuvalmisteella.

Palkon suositusluonnos on kommentoivana otakantaa.fi-palvelussa 27. helmikuuta asti. Palko pyrkii hyväksymään lopullisen suosituksen toukokuussa 2024. 

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030