Terveydenhuolto

STM ja THL: Viruslääkkeiden käyttöä lisättävä riskiryhmille

Koronavirustartunnasta suoraan tai välillisesti johtuvien kuolemantapausten määrä on edelleen huomattava.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Lokakuussa rekisteröitiin Suomessa noin 12 000–13 000 tartuntaa. Todellista tautitaakkaa rekisteröidyt tartunnat eivät kuvaa, koska virallisiin laboratoriotesteihin hakeudutaan voimassa olevan testausstrategian ja alueellisten suositusten perusteella, todettiin STM:n ja THL:n koronaepidemian tilannekatsauksessa.

Jätevesissä havaitun koronavirus-RNA:n kokonaismäärä on alkuvuoden 2022 tasolla. Koronavirusta esiintyy runsaasti kaikkien seurantapaikkakuntien jätevesissä. Koronaa kiertää laajasti väestössä. Tartuntoja on todennäköisesti moninkertaisesti rekisteröityihin tartuntoihin nähden.

Omikronin BA.5-muunnos valtavirus

Koronapotilaiden määrä on viime viikkona kasvanut. Vakavan taudin riski on vähentynyt erityisesti henkilöillä, joilla on hyvä rokotussuoja.

Muista syistä kuin koronavirustaudin takia sairaalahoitoon joutuneiden osuus potilaista on lisääntynyt joillakin alueilla. Hoitojaksot ovat lyhentyneet potilailla, jotka ovat joutuneet koronan vuoksi sairaalahoitoon. 

Koronatartunnasta suoraan tai välillisesti johtuvien kuolemantapausten määrä on edelleen huomattava. Menehtyneissä on aiempaa enemmän myös niitä, joilla koronatartunta ei ole suoraan tai myötävaikuttavana syynä kuolemaan. 

Omikronin BA.5-muunnos on ollut Suomessa valtavirus kesästä 2022 lähtien. Siitä kehittyneitä linjoja, kuten BF.7 ja BQ.1, kiertää tällä hetkellä Suomessa lukuisia. Niiden osuus on toistaiseksi vähäinen, ja taudinkuva vaikuttaa olevan samanlainen kuin aiemmilla omikronlinjoilla. Näiden virusmuunnosten leviäminen voi kuitenkin jatkossa kiihdyttää epidemiaa. 

Lue myös

Oma suojautuminen tärkeää

THL ja STM korostivat, että vakavalle koronavirustaudille erityisen alttiiden riskiryhmien hoitoon tarkoitettujen viruslääkkeiden käyttöä tulisi lisätä. 

Jos henkilö kuuluu tällaiseen riskiryhmään, tulisi myös lievissä koronavirustautiin viittaavissa oireissa hakeutua nopeasti koronavirustestiin ja viruslääkehoidon aloituksen arvioon. Kunnat ja sairaanhoitopiirit antavat tarkempia ohjeita hoidonarvioon hakeutumisesta. 

Rokotussuojasta täytyisi huolehtia, sairastaa oireisena kotona, pitää riittävää etäisyyttä ja huolehtia ilmanvaihdosta. Tehokasta kasvomaskia voi käyttää suojaamaan itseä ja läheisiä tartunnalta. 

STM seuraa epidemiatilannetta jatkuvasti yhteistyössä THL:n kanssa. Kansallista ja kansainvälistä varautumista pidetään yllä uusien virusmuunnosten mahdollisesti tulevaisuudessa aiheuttamiin epidemia-aaltoihin.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030