Terveydenhuolto

Terveyskeskuslääkäri 2.0 -mallista pysyvä Siun sotessa

Yli 90 prosenttia mallissa työskennelleistä kertoi sen parantavan työssä jaksamista ja viihtymistä sekä ammatillisen osaamisen kehittymistä.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Siun sote käynnisti perusterveydenhuollon lääkäripulan helpottamiseksi syksyllä 2021 Terveyskeskuslääkäri 2.0 -mallin kokeilun. Siinä terveyskeskuslääkäreille tarjottiin mahdollisuus käyttää jopa yksi päivä työviikosta omaan kouluttautumiseen ja kehittämiseen.

Päivien käytön suunnittelua tukemaan luotiin myös lääkäreiden monipuolisia suuntautumisvaihtoehtoja kuvaavat viisi urapolkua.

Mallista on hyviä kokemuksia, ja siitä tulee osa Siun soten pysyvää toimintaa.

Vuoden 2023 loppuun asti jatkuvan kokeilun tavoitteena on ollut parantaa henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittymistä, parantaa jaksamista ja hyvinvointia terveysasematyössä sekä edistää lääkäreiden hakeutumista ja sitoutumista perusterveydenhuoltoon. 

– Kokeilu on tuottanut juuri niitä tuloksia, joita lähdimme alussa tavoittelemaan, sanoo Siun soten kehittämisylilääkäri Kristian Taipaletiedotteessa.

Työssä jaksaminen parani merkittävästi 

Siun sote on seurannut kokeilun tavoitteiden toteutumista säännöllisesti muun muassa malliin osallistuneille suunnatuilla kyselyillä.

Yli 90 prosenttia mallissa työskennelleistä on kertonut kyselyissä mallin parantavan työssä jaksamista ja viihtymistä sekä ammatillisen osaamisen kehittymistä.

Kokeilun aikana tehty toimintamallin hiominen on myös onnistunut. Mallissa työskentelyn suositteluindeksi oli tuoreimmassa vuoden 2023 kyselyssä noussut noin 70 prosenttiin, eli lähes kaksinkertaistunut kokeilun alkuvaiheeseen verrattuna.

Työterveyslaitoksen vuosittain toteuttamassa Mitä kuuluu? -kyselyssä niiden terveysasemien lääkärien osuus, jotka kokivat ammattitaidon vastaavan työtehtävien vaatimuksia, kasvoi myös merkittävästi kokeilun aloituksen jälkeen.

Kokeilu lisäsi lääkärien veto- ja pitovoimaa 

Siun sote on rekrytoinut mallin ansiosta useita uusia lääkäreitä, jotka eivät oman kertomansa mukaan olisi muuten osanneet hakeutua alueelle. Lisäksi malli on saanut monet jatkamaan terveyskeskuksessa työskentelyä suunniteltua pidempään, mikä on erityisen tärkeää hoidon jatkuvuuden kannalta.

Urapolkujen seuraaminen on myös yksittäistapauksissa johtanut kokonaan uudenlaisten työmahdollisuuksien aukeamiseen perusterveydenhuollossa.

– Koulutuspäivien järjestelyt aiheuttavat välillä päänvaivaa ylilääkärille, mutta osaamisen ja jaksamisen parantaminen tukee henkilökunnan pysyvyyttä ja terveysaseman toimintaa pidemmällä aikavälillä. Asemamme on myös saanut paljon uusia työntekijöitä mallin ansiosta, joten olin ilman muuta sen jatkamisen kannalla, mainitsee Niinivaaran terveysaseman ylilääkäri Tomi Kiiala.

Lue myös

Pysyvään toimintamalliin pieniä muutoksia

Saatujen tulosten perusteella Siun sote päätti kesäkuun alussa tehdä kokeilun päättymisen jälkeen mallista pysyvän vuodesta 2024.

Kahdenkymmenen prosentin työajan kohdentamisesta koulutukseen ja kehittämiseen pidetään jatkossakin kiinni. Kaiken koulutussisällön kohdistaminen nimetyille koulutuspäiville on kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi. 

Siun sote on kehittänyt koulutustarjontaa myös Terveyskeskuslääkäri 2.0 -mallin ulkopuolella. Tälle varataan jatkossa osa koulutukseen ja kehittämiseen käytettävästä ajasta. Muutoksen seurauksena koulutuspäivien määrä laskee, mutta koulutusta tarjotaan lääkäreille viikoittain myös muissa yhteyksissä.

– Malli on rohkeudestaan huolimatta osoittautunut kannattavaksi. Kokeilu on parantanut tilannettamme, vaikka lääkärien saatavuudessa on edelleen haasteita ratkottavaksi. Saatuja kokemuksia on mahdollista hyödyntää myös muualla organisaatiossamme. Muiden ammattiryhmien kokeilujen lisäksi olemme parhaillaan pohtimassa, miltä voisi näyttää Sairaalalääkäri 2.0 -malli, kertoo Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Susanna Wilén.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030