Terveydenhuolto

"Työmarkkinoita pitäisi kehittää neuvotellen, ei määräten"

Lääkäriliiton työmarkkinajohtaja Timo Kaukosesta on huolestuttavaa, että uusi hallitus on ilmaissut haluavansa olla työmarkkinaosapuoli.

Hanna Kauppinen
Mikko Käkelä

Hallituksen esitys siitä, että vientialat määrittävät katon muidenkin alojen palkankorotuksille, on tyrmätty jo monelta suunnalta.

Lääkäriliiton työmarkkinajohtaja Timo Kaukonen toteaa, että laki veisi lakoilta mahdollisuuden purra.

– Lisäksi siellä on muun muassa palkaton sairauslomapäivä, mikä ei kyllä koske lääkäreitä, koska meillä se on sopimuksessa palkallinen. Tästä kaikesta muodostuva iso kuva on se, että uusi hallitus on lähtenyt vahvaan vastakkainasettelun linjaan työntekijäjärjestöjen kanssa. Hallituksella vaikuttaisi olevan käsitys, että kolmikantaa ei enää sopimiseen tarvita. Tämä on hyvin huolestuttava visio, Kaukonen sanoo.

Työmarkkinoita pitäisi kehittää neuvotellen, ei "määräten", Kaukonen toteaa.

– Kaikki osapuolet ovat tunnustaneet, että työmarkkinajärjestelmämme tarvitsee kehittämistä, mutta en näe tämäntyyppistä toimintaa kehittämisenä. Viime keväänä hallitus pysyi visusti erossa palkankorotusasioista, mutta tämä hallitus on ilmaissut haluavansa olla työmarkkinaosapuoli, vieläpä hyvin voimakkailla ratkaisuilla.

Kaukonen on pohtinut, kuinka hankalaa Lääkäriliiton edustamalla työvoimavaltaisella alalla, jossa kulut ovat 60–70-prosenttisesti henkilöstökuluja, tulee olemaan, jos hallitus ei katso asioita yhtään työntekijöiden näkökulmasta.

– Tämä huolestuttaa minua paljon. Ennustan, että työmarkkinoilla tulee olemaan kiivas seuraava nelivuotiskausi.

Kaukonen ottaa esiin kohdan, jonka mukaan määräaikainen työsopimus olisi mahdollista tehdä myös ilman erityistä perustetta.

– Lääkäreiden keskuudessa on hurjan paljon määräaikaisia työsuhteita, eikä se ainakaan tue pitovoimaa, jos määräaikaisuutta voi käyttää vieläkin helpommin.

Lue myös

Työmarkkinajärjestelmien palastelu on hankalaa

Tuore työministeri Arto Satonen (kok.) perusteli televisiohaastattelussa hallitusohjelman työelämäkohtia muun muassa sillä, että ne ovat käytössä muissa Pohjoismaissa.

– On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka esimerkiksi tämä ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus onkin käytössä muualla, järjestelmät ovat keskenään erilaisia. Se, että tuodaan toisesta järjestelmästä yksittäisiä asioita toiseen järjestelmään, on hankalaa.

Kaukonen toivoo, että hallitus olisi keskustellut näistä asioista kolmikannassa ennen kuin kirjaukset on tehty.

– Nyt on tunnelma, että aika voimakkaita ulostuloja on nähty, mutta niiden vaikutuksia ei ole ehditty arvioida loppuun saakka.

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030