Terveydenhuolto

Uusi mielenterveyspalveluiden toimintamalli voi vähentää yli miljoonaa sairaspäivää

Husin koordinoima kaikkien yliopistosairaaloiden yhteinen Terapiat etulinjaan -hanke on rakentanut uuden toimintamallin vallitsevan mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi.

Sari Kosonen
Adobe/AOP
Terapiat etulinjaan -malli on tarkoitettu vuoden 2023 alussa aloittavien hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluiden perustaksi.

Terapiat etulinjaan -malli on tarkoitettu vuoden 2023 alussa aloittavien hyvinvointialueiden mielenterveyspalveluiden perustaksi. Mallin käyttöönotto vähentäisi arviolta 1,1 miljoonaa sairaspäivää vuodessa ja toisi yhteiskunnalle 390 miljoonan euron säästöt.

Mielenterveysperustaisia sairaspäiviä oli Kelan tilastojen mukaan 5,26 miljoonaa vuonna 2021. Kelan tukemien pitkien psykoterapioiden määrä on nelinkertaistunut vuoden 2005 jälkeen, ja jonot psykoterapiaan tai psykiatriseen erikoissairaanhoitoon ovat kasvaneet ennätyspitkiksi. 

Mallin tavoitteena on tuoda vaikuttavat psykososiaaliset hoidot terveydenhuollon perustasolle koko maahan. Se sisältää omahoitopalvelut Mielenterveystalo.fi-portaalissa, digitaalisen hoitoonohjausjärjestelmän, porrastetun hoitomallin, laajan valikoiman perinteisiä ja digituettuja lyhytterapiamuotoja sekä hoidon vaikuttavuuden seurannan.  

– Varhaisella ja nopealla hoidolla voidaan ehkäistä ongelmien monimutkaistumista ja kalliin erikoissairaanhoidon tarpeen syntymistä. Ensisijainen hoito useimmille on ripeästi alkava lyhytpsykoterapia tai muu vaikuttava psykososiaalinen hoito. Terapiat etulinjaan toimintamalli siirtää suomalaisten mielenterveyspalveluiden painopistettä perustasolta nopeasti alkaviin hoitoihin, kertoo Terapiat etulinjaan -hankkeen johtaja, psykiatrian erikoislääkäri ja dosentti Samuli Saarni.

Lue myös

Toimintamalli sisältää myös uuden kansallisen psykososiaalisten hoitojen osaamiskeskuksen ja alueelliset keskukset yliopistosairaaloiden yhteyteen. Keskuksen tarkoituksena on kehittää psykososiaalisia hoitoja, ylläpitää kansallisia tukipalveluita hyvinvointialueille sekä tukea vaikuttavien terapioiden järjestämistä.

Terapiat etulinjaan -toimintamallin käyttöönottamiseksi tarvitaan päätökset hyvinvointialueilla. Lisäksi valtion on tehtävä päätös psykososiaalisten hoitojen osaamiskeskusten perustamisesta, sekä ohjattava noin viiden miljoonan euron rahoitus keskuksille.

Terapiat etulinjaan -toimintamalli julkaistiin Mielenterveys pelissä -seminaarissa Helsingissä 2. marraskuuta.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030