Terveydenhuolto

Viiden vuoden seulontaväli on riittävä

Kohdunkaulan syövän rutiinitestausta alle 25-vuotiailla tulisi välttää.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Seulontaohjelman ulkopuolisten testien merkityksestä syöpäriskin pienentämisessä on ollut käytössä varsin vähän tutkimustietoa. Papa- ja HPV-testejä on kuitenkin tehty melko paljon.

Suomen Syöpärekisterin mukaan testit niin kansallisessa seulontaohjelmassa kuin muualla terveydenhuollossa vähentävät tehokkaasti kohdunkaulan syöpää. Saavutettava hyöty on riippuvainen testattavan iästä.

– Tutkimuksemme perusteella vaikuttavinta kohdunkaulasyövän testaaminen on 35-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. Jonkinlaisia syöpää ehkäiseviä vaikutuksia havaittiin jopa 79-vuotiailla. Alle 30-vuotiaiden testaaminen ei tutkimuksen valossa ole vaikuttavaa, kertoo tutkija Maiju Pankakoski tiedotteessa.

Suomessa kohdunkaulasyövän seulontaan kutsutaan lakisääteisesti 30–65-vuotiaat. Jotkin kunnat kutsuvat vapaaehtoisesti myös 25-vuotiaat. Vuoden 2022 seulonnan ikäraja nostettiin 60 vuodesta 35 vuoteen. Seulontaohjelma on osallistujille ilmainen ja lisäksi kustannustehokas. Tätä tulisi suosia.

Lue myös

Ohjelman ulkopuolinen testaaminen on painottunut nuoriin, joilla testaamisen syöpää ehkäisevä vaikutus on kyseenalainen. Alle 25-vuotiaiden rutiininomaista testausta pitäisi välttää, sillä kohdunkaulan solumuutokset paranevat heillä useimmiten itsestään. Ikäryhmästä noin 70 prosenttia naisista on saanut kohdunkaulasyövän riskiä merkittävästi vähentävän HPV-rokotteen.

Syöpärekisterin mukaan testaaminen on vaikuttavaa sekä kolmen että viiden vuoden välein tehtynä. Suomen seulontaohjelmassa testit ovat viiden vuoden välein.

Tuore tutkimus on tapaus-verrokkitutkimus, jonka aineisto koostuu kohdunkaulasyövistä vuosilta 2010–2019 ja diagnoosia edeltävistä kohdunkaulasyövän testeistä kolmen tai viiden vuoden ajalta. Testit olivat pääasiassa papatestejä.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030