Terveydenhuolto

Yhteistyösopimukset valmiiksi, sosiaalinen kestävyys huomioon – STM julkaisi viisi ehdotusta soteen

Hyvinvointialueiden tietopohjassa on parantamisen varaa.

Minna Pihlava
Adobe/AOP

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkistanut ensimmäisen sote-järjestämislain vaatiman vuosittaisen selvityksen , jonka on määrä arvioida sosiaali- ja terveydenhuollon yhdenvertaista toteutumista ja rahoituksen tason riittävyyttä.

Tärkeässä osassa ovat toimenpide-ehdotukset, jotka ovat osa soten valtakunnallista ohjausta.

Selvityksen mukaan kaikki hyvinvointialueet viestivät taloudellisista haasteista. Toisaalta, hyvinvointialueiden tietopohjassa on parantamisen varaa.

– Tällä hetkellä johtopäätösten tekeminen yksittäisen hyvinvointialueen rahoituksen riittävyydestä tai riittämättömyydestä on ennenaikaista, selvityksen laatijat muotoilevat.

Keskeisiä ehdotuksia on viisi:

1. Kaikki hyvinvointialueet yksilöivät toiminnan ja talouden muutosohjelmien konkreettiset toimet ja käynnistävät nämä toimenpiteet viipymättä. 

2. Hyvinvointialueet edistävät palvelujen uudistamista, ja valtioneuvosto varmistaa keskeisten lainsäädäntöhankkeiden hallituksen esitysten etenemisen, jotta huhtikuuhun 2025 mennessä on mahdollista korjata henkilöstöä, kustannuksia ja palveluja koskevia ennusteita positiivisempaan suuntaan.

3. Kaikilla yhteistyöalueilla on hyväksytyt yhteistyösopimukset vuoteen 2025 mennessä. 

4. Hallitusohjelman ja kansallisen palvelureformin tavoitteiden pohjalta täsmennetyt valtakunnalliset sote-tavoitteet otetaan hyvinvointialueiden toiminnan suunnittelun pohjaksi. 

5. Julkisen talouden suunnittelussa pitää taloudellisen kestävyyden lisäksi huomioida sosiaalinen kestävyys palvelujen uudistamisen ollessa kesken ja toimintaympäristön jatkuvasti muuttuessa.

Lue lisää: Hyvinvointialueet pinteessä

Selvityksen laatijat kuvaavat toimia välttämättömiksi, jotta tulevaisuudessa voidaan turvata julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeenmukaisuus, laatu ja yhdenvertaisuus.

Uudistumisen kannalta on selvityksen mukaan välttämätöntä toteuttaa kansallinen palvelureformi. Reformi tukee uudenlaisia päätöksiä palvelujen uudistamiseksi hyvinvointialueilla sekä myös määrätietoisempaa terveyden edistämisen johtamista.

Selvityksessä ei mainita kirjoittajien nimiä. Ministeriön tiedotteen yhteyshenkilöt ovat osastopäällikkö Kari Hakari ja erityisasiantuntija Linda Soikkeli . Sen tekemisessä on hyödynnetty Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija-arvioita.

Lue lisää: Ei rahaa eikä tekijöitä ­– samat huolet joka alueella

Kirjoittaja

Minna Pihlava

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030