Terveydenhuolto

Yksityisten apteekkien toiminta kannattavaa

Yksityisten apteekkien keskimääräinen arvonlisäveroton liikevaihto oli 4,2 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Ulla Toikkanen
Adobe/AOP

Yksityiset apteekit olivat pääsääntöisesti vakavaraisia siitäkin huolimatta, että ne ovat keskenään hyvin erilaisia, kertoo Fimean tilinpäätösanalyysi. Se tarkasteli apteekkien talouden kehittymistä vuosina 2017–2020.

Yksityisten apteekkien keskimääräinen arvonlisäveroton liikevaihto vuonna 2020 oli 4,2 miljoonaa euroa. Tämä oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Keskimääräinen liikevaihto on kasvanut koko tarkastelujaksolla muutaman prosentin vuosittain.

Verkko- ja etäpalvelujen määrä kasvoi

Liikevaihdon kasvusta huolimatta yksityisten apteekkien keskimääräiset liikevoitot ja myyntikatteet ovat laskeneet koko tarkastelujaksolla. Ilmiötä selittävät todennäköisesti kalliiden lääkkeiden myynnin osuuden kasvaminen ja myynnin kasvusta aiheutunut apteekkiveron kasvu.

Lue myös

Myyntikatteet olivat parempia liikevaihdoltaan pienillä apteekeilla kuin suurilla. Selittävänä tekijänä voivat olla myös apteekkien yhteydessä toimivat osakeyhtiöt, joihin yleisten kauppatavaroiden lääkkeitä parempikatteisempi myynti siirretään liiketoiminnan kasvaessa.

Yksityisten apteekkien verkko- ja etäpalveluiden merkitys ja määrä kasvoivat vuonna 2020. Verkkopalvelun liikevaihtoa ilmoittaneiden apteekkien määrä lähes kaksinkertaistui. Ilmoitettu yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi 1,35 miljoonaa euroa edelliseen vuoteen verrattuna.

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030