Lehti 28: Alkuperäis­tutkimus 28/1998 vsk 53 s. 3071

Aivohalvausten ilmaantuvuuden ja aivohalvauskuolleisuuden muutokset kymmenen vuoden aikana FINMONICA-tutkimuksessa

Suomessa perustettiin 1980-luvun alussa väestöpohjainen aivohalvausrekisteri kolmelle alueelle, Pohjois-Karjalan lääniin, Kuopion lääniin sekä Turun ja Loimaan alueelle. Kymmenen vuoden seurantajakson aikana selvitettiin näiden alueiden 25-74-vuotiaan väestön aivohalvausten ilmaantuvuus, kohtaustaajuus ja aivohalvauksen aiheuttama kuolleisuus. Kymmenen vuoden aikana tapauksia rekisteröitiin 11 392 ja niistä 78 % oli ensimmäisiä aivohalvauksia. Aivohalvausten ilmaantuvuus pieneni merkitsevästi koko aineistossa, miehillä 1,7 % ja naisilla 2,2 % vuotta kohti. Kuolleisuus aivohalvaukseen väheni samoin, miehillä 5,2 % ja naisilla 4,7 % vuotta kohti. Myös kohtaustaajuus pieneni merkitsevästi sekä miehillä että naisilla. Ilmaantuvuuden suhde kuolleisuuteen suureni selvästi seuranta-aikana, mikä tarkoittaa sitä, että kuolleisuus on pienentynyt jyrkemmin kuin ilmaantuvuus.

Juhani SiveniusCinzia SartiPirjo Immonen-RäihäEsko KaarsaloKari KuulasmaaMarkku MähönenErkki V. NarvaVeikko SalomaaKalervo SalmiJorma TorppaJaakko Tuomilehto

Aivohalvauksen ilmaantuvuuden muutoksia koskevat raportit eivät ole tähän mennessä olleet täysin yhtäpitäviä, mutta useimmissa tutkimuksissa on kuvattu aivohalvausten ilmaantuvuuden pysyneen vakaana tai jopa suurentuneen 1970- ja 1980-luvuilla (1-8). Aivohalvauskuolleisuuden on kuitenkin raportoitu lukuisissa tutkimuksissa eri puolilla maailmaa vähentyneen kahden viime vuosikymmenen aikana, paitsi ei Itä-Euroopassa (4,9-16). Aivohalvauksen ilmaantuvuutta on vaikeampi arvioida kuin sen aiheuttamaa kuolleisuutta; varsinkin lievät aivohalvaukset, jotka eivät vaadi sairaalahoitoa, saattavat jäädä pois rekisteristä. Vielä vaikeampaa on kerätä tietoja, jotka ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia. Tämä johtuu toisaalta eri maissa käytössä olevien diagnosointimenetelmien ja akuuttihoidon eroista ja toisaalta yksittäisten rekisterien menetelmäeroista.

Maailman terveysjärjestön (WHO) MONICA-projekti (multinational MONitoring of Trends and Determinants in Cardiovascular Disease) käynnistettiin 1980-luvun alkupuolella, ja sen tavoitteena oli verrata sydäninfarktin ja aivohalvauksen ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden muutoksia väestön riskitekijätason sekulaarisiin suuntauksiin 10 vuotta kestävän tutkimusjakson aikana (17). Suomessa FINMONICA-tutkimuksen yhteydessä perustettiin rekisteri, jonka avulla seurattiin aivohalvauksen esiintymistä Suomessa kolmen maantieteellisen alueen väestössä.

AINEISTO JA MENETELMÄT

FINMONICA-aivohalvausrekisterissä käytettyjä rekisteröintimenetelmiä on kuvattu yksityiskohtaisesti toisaalla (18,19,20). FINMONICA noudatti WHO:n MONICA-projektin tutkimussuunnitelmaa ja laadunvalvontamenetelmiä (17,21), ja se on tehty kolmella alueella Suomessa: Pohjois-Karjalan ja Kuopion lääneissä Itä-Suomessa ja Turun ja Loimaan seuduilla Lounais-Suomessa. FINMONICA-aivohalvausrekisteri perustettiin Pohjois-Karjalaan sekä Turun ja Loimaan alueelle vuonna 1982 ja Kuopion lääniin vuonna 1983. Aivohalvausten rekisteröinti lopetettiin sen jälkeen kun 10 vuoden jakso täyttyi Pohjois-Karjalassa, joten Pohjois-Karjalan tiedot kattavat ajanjakson 1982-91 ja Kuopion läänin sekä Turun ja Loimaan alueen tiedot ajanjakson 1983-92. Tapahtumat rekisteröitiin 25-74-vuotiaiden ikäryhmässä kaikilla kolmella alueella. Sosiaali- ja terveysministeriö on hyväksynyt FINMONICA-aivohalvaustutkimuksen, jonka Kansanterveyslaitos on koordinoinut.

Tilastolliset menetelmät

Väestötietojen lähteenä on Suomen Väestörekisteri, jota päivitetään jatkuvasti. Tiedot on ryhmitelty hallinnollisten yksiköiden (kaupungit, kunnat, läänit) mukaan. Tietyn vuoden keskivaiheen väestötiedot laskettiin jakamalla tammikuun 1. päivän ja joulukuun 31. päivän väestöjen summa, ja näin saatua lukua käytettiin nimittäjänä tapahtumien lukumääriä laskettaessa.

Tässä raportissa ilmaantuvuus viittaa ensimmäisiin aivohalvauksiin eli tapauksiin, joissa ei ollut viitteitä aikaisemmasta aivohalvauksesta. Kohtaustaajuutta kuvaavat luvut viittaavat kaikkien aivohalvausten lukumäärään (ensimmäiset ja uusiutuvat aivohalvaukset yhteensä). Kuolleisuutta aivohalvaukseen seurattiin 28 päivää kohtauksesta. Tämä 28 päivän aivohalvauskuolleisuus laskettiin ilmaantuvuuden ja kohtaustaajuuden osalta erikseen. Ikävakioinnissa käytettiin suoraa menetelmää lukumäärälaskelmia tehtäessä. Vakiona käytettiin Segin typistettyä maapallon väestön ikäjakaumaa (22). 95 %:n luottamusvälin laskelmat perustuivat tapahtumien oletettuun Poissonin jakaumaan kussakin ositteessa. Aivohalvauksen ilmaantuvuuden, kohtaustaajuuden ja kuolleisuuden muutokset arvioitiin vuotuisten ikävakioitujen tapahtumalukujen logaritmien perusteella käyttäen tavallista lineaarista regressiomallia, ja muutosten luottamusväli saatiin tavalliseen tapaan regressiokertoimen keskivirheestä. Keskimääräinen vuotuinen muutos prosentteina on saatu kertomalla regressiokerroin sadalla.

TULOKSET

Kymmenen vuoden tutkimusjakson aikana rekisteröitiin 11 392 akuuttia aivohalvaustapahtumaa, ja näistä 6 442 sattui miehille (56,5 %) ja 4 950 naisille (43,5 %). Miesten aivohalvauksista 1 462 (22 %) ja naisten aivohalvauksista 1 223 (25 %) johti kuolemaan 28 päivän kuluessa. Miesten aivohalvauksista 77 % ja naisten aivohalvauksista 79 % oli ensimmäisiä aivohalvauksia. Uusiutuneita aivohalvauksia todettiin hieman useammin Turun ja Loimaan alueella (27 % kaikista miesten ja 24 % kaikista naisten aivohalvauksista) kuin Kuopion (22 % miesten ja 21 % naisten aivohalvauksista) tai Pohjois-Karjalan läänissä (18 % sekä miesten että naisten aivohalvauksista). Kuolemaan johtaneiden aivohalvausten osuus oli pienin Kuopion läänissä, 19 % miesten ja 21 % naisten aivohalvauksista; Pohjois-Karjalassa niiden osuus oli miehillä 27 % ja naisilla 28 % ja Turun ja Loimaan alueella miehillä 23 % ja naisilla 27 %.

Taulukossa 1 on esitetty 25-74-vuotiaiden miesten ja naisten aivohalvauksen ikävakioitu keskimääräinen vuotuinen ilmaantuvuus (ensimmäiset aivohalvaukset), kohtaustaajuus (ensimmäiset ja uusiutuneet kohtaukset yhteensä) ja aivohalvauskuolleisuus FINMONICA-aivohalvausrekisterissä kolmen vuoden aikana tutkimusjakson alussa ja lopussa. Kuvioissa 1 ja 2 on esitetty aivohalvauksen ikävakioidun ilmaantuvuuden muutokset vuosina 1983-92 FINMONICA-alueilla. Vuotuiset muutokset ja niiden 95 %:n luottamusvälit on ilmoitettu taulukoissa 2, 3 ja 4.

Aivohalvauksen ilmaantuvuus pieneni tutkimusjakson aikana miehillä 1,7 % vuodessa ja naisilla 2,2 % vuodessa yhdistettyjen FINMONICA-tietojen perusteella. Tutkimusjakson lopussa, vuosina 1990-92, aivohalvauksen vuotuinen ilmaantuvuus oli koko FINMONICA-aineistossa miehillä 241/100 000 ja naisilla 129/100 000, eli miehillä 10 % ja naisilla 14 % pienempi kuin tutkimusjakson alussa (taulukko 1). Jyrkin väheneminen aivohalvauksen ilmaantuvuudessa todettiin sekä miehillä (-2,5 % vuodessa) että naisilla (-3,5 %) Kuopion läänin alueella. Myös 35-64-vuotiaiden miesten ja naisten ikäryhmässä aivohalvauksen ilmaantuvuus väheni eniten Kuopion läänissä (miehillä -2,6 % ja naisilla 3,9 % vuodessa), kun taas 65-74-vuotiaiden miesten ryhmässä vähenemä oli suurin Turun ja Loimaan alueella (-1,2 % vuodessa) (taulukko 2). Pohjois-Karjalassa aivohalvauksen ilmaantuvuuden muutokset eivät olleet merkittäviä.

Aivohalvauskohtausten taajuudessa havaittiin kaikilla FINMONICA-alueilla samanlainen suuntaus kuin aivohalvausten ilmaantuvuudessa (taulukko 3, kuviot 1 ja 2). Uusiutuneiden aivohalvausten määrässä ei havaittu muutoksia yhdistetyssä FINMONICA-aineistossa, mutta Kuopion läänissä määrä pieneni merkitsevästi 35-64-vuotiaiden miesten (-3,6 % vuodessa) ja 25-74-vuotiaiden naisten (tietoja ei ilmoitettu) ryhmässä.

Aivohalvauskuolleisuus väheni 10 vuoden jakson aikana koko FINMONICA-aineistossa miesväestössä 5,2 % vuodessa ja naisväestössä 4,7 % vuodessa (taulukko 4). Tutkimusjakson lopussa, vuosina 1990-92, ikävakioitu kuolleisuus oli kaikkien aivohalvausten osalta miehillä 60/100 000 ja naisilla 34/100 000, eli miehillä 27 % ja naisilla 29 % pienempi kuin tutkimusjakson alussa (taulukko 1). Miesten aivohalvauskuolleisuus väheni merkitsevästi kaikilla alueilla, mutta naisten aivohalvauskuolleisuuden laskeva suuntaus oli tilastollisesti merkitsevä ainoastaan Kuopion läänissä. Miesten aivohalvauskuolleisuuden väheneminen oli selvempää 35-64-vuotiaiden kuin 65-74-vuotiaiden ikäryhmässä, mutta naisilla muutos oli lähes sama eri ikäryhmissä.

Myös virallisten kuolemansyytilastojen mukaan sekä miesten että naisten aivohalvauskuolleisuus (ICD-koodit 430-438) pieneni 1980-luvun aikana ja aina 1990-luvun alkupuolelle asti, myös kaikilla FINMONICA-alueilla (kuviot 1 ja 2). Tämä suuntaus oli yleisesti hieman heikompi kuin FINMONICA-aivohalvausrekisterissä havaittu muutos. Kolmen FINMONICA-alueen virallisissa kuolemansyytilastoissa merkitsevää vähenemistä havaittiin sekä miesten (-4,0 %/v, p < 0,005) että naisten (-6,2 %/v, p < 0,01) aivohalvauskuolleisuudessa ainoastaan Kuopion läänissä.

Jotta aivohalvauksen ilmaantuvuuden muutoksia voitiin verrata aivohalvauskuolleisuuden muutoksiin, laskettiin ikäspesifisen ja ikävakioidun ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden välinen suhde, joka voi toimia myös aivohalvauksen vaikeusasteen indikaattorina (taulukko 5). Kymmenen vuotta kestäneen tutkimusjakson aikana ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden suhde suureni sekä miehillä (p = 0,02) että naisilla (p = 0,08) yhdistettynä FINMONICA-aineistossa. Tämä aivohalvauslukujen suhde suureni selvemmin 35-64-vuotiaiden ryhmässä kuin vanhemmissa ikäryhmissä. Sekä miesten että naisten aivohalvauslukujen suhde oli suurin Kuopion läänin väestössä, mikä heijastaa pienintä kuolemaan johtaneiden aivohalvausten määrää ja mahdollisesti lievempiä aivohalvauksia kuin Pohjois-Karjalan läänissä ja Turun ja Loimaan alueella.

POHDINTA

Tutkimuksen mukaan 25-74-vuotiaiden miesten ja naisten aivohalvauksen ilmaantuvuus, kohtausten määrä ja aivohalvauskuolleisuus pienenivät huomattavasti Suomessa 1980-luvun alun ja 1990-luvun alun välisen kymmenvuotisjakson aikana. Aikaisemmin aivohalvauskuolleisuus oli Suomessa Länsi-Euroopan suurin ja suurimpia myös koko maailmassa (23,24). Aivohalvauksen ilmaantuvuus oli tässä tutkimuksessa yleisesti pienempi kuin Suomessa on aikaisemmin raportoitu (25,26,27) ja se on nyt lähes sama kuin Länsi-Euroopan maissa. Aivohalvauksen ilmaantuvuus on kuitenkin Suomessa edelleen suurempi kuin Ruotsissa (8,28), Tanskassa (28,29), Italiassa ja Saksassa (30) ja jopa suurempi kuin joissakin Itä-Euroopan maissa (16,30,31). Vaikka aivohalvauskuolleisuus on vähentynyt huomattavasti useimmissa Länsi-Euroopan maissa (5,6,8,9,32), näissä maissa ei ole toistaiseksi kuitenkaan havaittu viitteitä aivohalvauksen ilmaantuvuuden vähenemisestä, lukuun ottamatta yhtä Hollannissa julkaistua tutkimusta, jossa käytettiin ennustemalleja todellisten validoitujen tietojen sijasta (33).

Pohjois-Karjalan ja Kuopion läänin välillä tutkimusjakson alussa havaittu sekä miesten että naisten aivohalvauksen ilmaantuvuuden huomattava ero hävisi lähes kokonaan tutkimuksen aikana. Tämä johtui pääasiassa aivohalvausten ilmaantuvuuden jyrkemmästä pienenemisestä Kuopion läänin alueella tämän kymmenvuotisjakson aikana. Lisäksi pohjoiskarjalaisten miesten aivohalvausten ilmaantuvuus väheni ainoastaan alle 65-vuotiaiden ikäryhmässä, joten koko 25-74-vuotiaiden aineistossa muutosta ei ollut havaittavissa. Pohjoiskarjalalaisten naisten aivohalvauksen ilmaantuvuudessa havaittiin vähäistä pienenemistä kaikissa ikäryhmissä.

Aivohalvauskuolleisuuden ja kuolemaan johtaneiden tapausten vähenemistä on havaittu useimmissa Euroopan maissa ja myös monissa muissa teollisuusmaissa 1970- ja 1980-luvulla, Itä-Euroopan maita lukuun ottamatta. Aivohalvauskuolleisuuden laskeva suuntaus on raportoitu sekä virallisten kuolemansyytilastojen perusteella että aivohalvausrekistereihin perustuvissa väestötutkimuksissa. WHO:n MONICA-aivohalvaustutkimuksesta hiljattain julkaistu raportti, jossa oli tulokset 5-6 vuoden ajalta, osoitti virallisten tilastojen ja aivohalvausrekistereiden kuolleisuuslukujen olevan hyvin yhteneväiset (30). Samassa katsauksessa todettiin, että miesten kuolleisuusluvut vähenivät 11 väestössä ja naisten 14 väestössä tutkimuksen 17 keskuksesta. Samoin aivohalvausten kohtaustaajuus pieneni lähes jokaisessa tutkimuksessa mukana olleesta väestöstä.

Aivohalvauskuolleisuus väheni FINMONICA-tutkimuksessa enemmän kuin aivohalvauksen ilmaantuvuus. Kuolleisuuden suurempi väheneminen saattaa johtua ainakin osittain aivohalvauksen hoidon ja sekundaariprevention tehostumisesta tai aivohalvausten lievenemisestä. Ensimmäistä olettamusta tukee epäsuorasti havainto, jonka mukaan aivohalvauksen ilmaantuvuus ja aivohalvauskuolleisuus vähenivät eniten Kuopion läänin alueella. Suurin osa tämän alueen aivohalvauspotilaista oli koko tutkimusjakson ajan mukana aivohalvausten sekundaaripreventiota koskevassa eurooppalaisessa tutkimuksessa (the European Stroke Prevention Study) (34). Tutkimukseen osallistuneet potilaat saivat tehokasta hoitoa, mutta tämän lisäksi aktiivinen ja myönteinen asenne lääkehoidon mahdollisuuksiin vaikutti potilaan hoitoon koko tutkimusalueella.

Lue myös

Aivohalvausten lievittyminen saattaa puolestaan liittyä aivohalvauksen riskitekijöiden muutoksiin eli primaariprevention tai aivohalvausten akuuttihoidon tehostumiseen. Valitettavasti edelleenkään ei ole käytettävissä kiistatonta tehokasta aivohalvauksen akuutin vaiheen hoitoa, joka vähentäisi kuolemaan johtavien tapausten määrää, ehkä lukinkalvonalaisten verenvuotojen kirurgista hoitoa lukuun ottamatta.

Kohonnut verenpaine on aivohalvauksen tärkein tunnettu riskitekijä (35,36,37,38). Suomalaisten verenpainearvot olivat MONICA-tutkimukseen osallistuneiden keskusten korkeimpia tutkimuksen alussa (39). Kun kohonneen verenpaineen systemaattinen lääkehoito aloitettiin Suomessa 1970-luvulla, aivohalvauskuolleisuuden ja verenpainelääkityksen tehon välillä havaittiin käänteinen suhde (40,41). Tutkimus verenpaineen hoidon kehityksestä suomalaisilla potilailla osoitti, että kohonneen verenpaineen hallinta oli parantunut jossain määrin myös vuosina 1982-87, joskin muutos oli pienempi kuin voitaisiin odottaa verenpainelääkkeitä saavien potilaiden suuren osuuden perusteella (42). Jotkut tutkimukset osoittavat myös, että kohonneen verenpaineen hoidon tehostuminen selittää vain osittain aivohalvauskuolleisuuden vähenemisen (4,43,44,45). Diastolisten verenpainearvojen ja seerumin kokonaiskolesterolipitoisuuksien keskiarvot pienenivät sekä miehillä että naisilla, ja miesten tupakoinnin yleisyys väheni mutta naisten tupakointi lisääntyi jonkin verran vuosina 1983-92 (46). Todennäköisesti muutokset näissä klassisissa sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöissä selittävät ainakin puolet Suomen virallisissa kuolemansyytilastoissa havaitusta aivohalvauskuolleisuuden vähenemisestä (46).

Kymmenen vuotta WHO:n MONICA-projektia on takanapäin. FINMONICA oli ensimmäisiä käynnistyneitä tutkimuksia ja myös ensimmäisiä, jotka raportoivat kymmenen vuoden aikana tapahtuneet muutokset. Kymmenen vuotta on suhteellisen pitkä tutkimusjakso, mutta aivohalvausten taudinkulkua ajatellen kuitenkin melko lyhyt aika. Vaikka Suomessa havaittiin tilastollisesti merkitseviä muutoksia aivohalvausten esiintymisessä kymmenen vuoden aikana, väheneminen tapahtui pääasiassa tutkimusjakson jälkipuoliskolla. Kun otetaan huomioon, että aivohalvauksen ilmaantuvuuden on raportoitu lisääntyneen tai pysyneen muuttumattomana maailmanlaajuisesti viime vuosikymmenen aikana, kymmenen vuotta on lyhyt aika. Lisäksi aivohalvaus on erityisesti iäkkäiden ihmisten sairaus, ja iäkkäiden osuus koko väestöstä suurenee nopeasti hyvin monissa maissa. Koska aivohalvauksen riski kasvaa eksponentiaalisesti iän myötä, on välttämätöntä kerätä riittävästi tietoa aivohalvauksen primaari- ja sekundaariprevention suunnittelua varten. Aivohalvauksen ilmaantuvuuden ja erityisesti keski-ikäisen väestön aivohalvauskuolleisuuden väheneminen saattavat merkitä sitä, että aivohalvauksen ilmaantuminen siirtyy myöhempään ikään. Tämän vuoksi olemme jatkaneet aivohalvauksen ilmaantuvuuden, kohtausten esiintymisen ja aivohalvauskuolleisuuden seuraamista vielä WHO:n MONICA-projektiin kuuluneen kymmenvuotisjakson päättymisen jälkeen ja olemme ottaneet mukaan myös yli 75-vuotiaiden ikäryhmän.

KIRJALLISUUTTA

Tutkimus on julkaistu aiemmin Stroke-lehdessä (Tuomilehto J, Rastenyte D, Sivenius J ym. Ten-year trends in stroke incidence and mortality in the FINMONICA stroke study. Stroke 1996;27:825-832) ja julkaistaan tässä alkuperäisen julkaisijan luvalla.


Kirjallisuutta
1
Broderick JP, Phillips SJ, Whisnant JP, O'Fallon M, Bergstralh EJ. Incidence rates of stroke in the eighties: the end of the decline in stroke? Stroke 1989;20:577-582.
2
Mayo NE, Goldberg MS, Levy AR, Danys I, Korner-Bitensky N. Changing rates of stroke in the province of Quebec, Canada: 1981-1988. Stroke 1991;22:590-595.
3
Modan B, Wagener D. Some epidemiological aspects of stroke:mortality/morbidity trends, age, sex, race, socioeconomic status. Stroke 1992;23:1230-1236.
4
Kagan A, Popper J, Reed DM, MacLean CJ, Grove JS. Trends in stroke incidence and mortality in Hawaiian Japanese men. Stroke 1994;25:1170-1175.
5
Jorgensen HS, Plesner AM, Hiibbe P, Larsen K. Marked increase of stroke incidence in men between 1972 and 1990 in Frederiksberg, Denmark. Stroke 1992;23:1701-1704.
6
Harmsen P, Tsipogianni A, Wilhelmsen L. Stroke incidence rates were unchanged, while fatality rates declined, during 1971-1987 in Gotenburg, Sweden. Stroke 1992;23:1410-1415.
7
Wolf PA, D'Agostino RB, O'Neal A, Sytkowski P, Kase CS, Belanger AJ, Kannel WB. Secular trends in stroke incidence and mortality: the Framingham Study. Stoke 1992;23:1551-1555.
8
Stegmayr B, Asplund K, Wester PO. Trends in incidence, case-fatality rate, and severity of stroke in Northern Sweden, 1985-1991. Stroke 1994;25:1738-1745.
9
Bonita R, Stewart A, Beaglehole R. International trends in stroke mortality: 1970-1985. Stroke 1990;21:989-992.
10
Janghorbani M, Hedley AJ, Jones RB, Gilmour WH, Zhianpour M. Trends in mortality from stroke in Scotland, 1950-1986. Public Health 1992;106:343-350.
11
McGovern PG, Burke GL, Sprafka JM, Xue S, Folsom AR, Blackburn H. Trends in mortality, morbidity, and risk factor levels for stroke from 1960 through 1990: the Minnesota Heart Survey. JAMA 1992;268:753-759.
12
Thom TJ. Stroke mortality trends: and international perspective. Ann Epidemiol 1993;3:509-518.
13
Thom TJ, Epstein FH. Heart disease, cancer, and stroke mortality trends and their interrelations: an international perspective. Circulation 1994;90:574-582.
14
Kesteloot H, Sasaki S, Xie J, Joossens JV. Secular trends in cerebrovascular mortality. J Hum Hypertens 1994;8:401-407.
15
Vlajinac HD, Adanja BJ, Jarebinski MS, Sipetic SB. Cardiovascular disease mortality in Belgrade: trends from 1979-89. J Epidemiol Commun Health 1994;48:254-257.
16
Rastenyte D, Tuomilehto J, Sarti C, Cepaitis Z, Bluzhas J. Trends in the incidence and mortality of stroke in Kaunas, Lithuania, 1986-1993. Cerebrocvasc Dis 1996;6:13-20.
17
Tunstall-Pedoe H, for the WHO MONICA Project Principal Investigators. World Health Organization MONICA Project (Monitoring Trends and Determinants in Cardiovascular Disease): a major international collaboration. J Clin Epidemiol 1988;41:105-114.
18
Tuomilehto J, Sarti C, Narva E, Salmi K, Sivenius J, Kaarsalo E, Salomaa V, Torppa J. The FINMONICA Stroke Register: community based stroke registration and analysis of stroke incidence in Finland, 1983-1985. Am J Epidemiol 1992;135:1259-1270.
19
Sarti C, for the FINMONICA Stroke Register Group. Geographic variation in the incidence of nonfatal stroke in Finland: are the observed differences real? Stroke 1993;24:1140-1147
20
Sarti C, Tuomilehto J, Sivenius J, Kaarsalo E, Narva E, Salmi K, Torppa J, Salomaa V. Declining trends in incidence, case-fatality and mortality of stroke in the three geographic areas of Finland during 1983 to 1989: results from the FINMONICA stroke register. J Clin Epidemiol 1994;47:1259-1269.
21
Asplund K, Tuomilehto J, Stegmayr B, Wester P, Tunstall-Pedoe H. Diagnostic criteria and quality control of the registration of stroke events in the MONICA project. Acta Med Scand Suppl 1988;728:26-39.
22
Waterhouse J, Muir C, Correo P, Powell J, toim. Cancer Incidence in Five Continents, Vol II (IARC Scientific Publications No. 15). Lyon, France: International Agency for Research on Cancer 1976.
23
Tuomilehto J, Ceboers J, Joossens JV, Salonen JT, Tanskanen A. Trends in stomach cancer and stroke in Finland. Stroke 1984;15:823-828.
24
Uemura K, Pisa Z. Trends in cardiovascular disease mortality in 27 industrialized countries since 1950. WHO Health Stat Q 1988;41:155-178.
25
Aho K, Fogelholm R. Incidence and early prognosis of stroke in Espoo-Kauniainen area, Finland, in 1972. Stroke 1974;5:658-661.
26
Kotila M. Incidence, Case-Fatality and Outcome of Stroke: an Epidemiological, Clinical and Follow-up Study in an Urban Area in Southern Finland. Helsinki, Finland: University of Helsinki; 1986. Academic dissertation.
27
Sivenius J, Riekkinen PJ, Laakso M, Smets P, Lowenthal A. The European Stroke Prevention Study (ESPS): results by arterial distribution. Ann Neurol 1991;29:596-600.
28
Stegmayr B, Harmsen P, Rajakangas A-M, Rastenyte D, Sarti C. Thorvaldsen P, Tuomilehto J. Stroke around the Baltic sea: incidence, case-fatality, and population risk factors in Denmark, Finland, Sweden and Lithuania. Cerebrovasc Dis 1996;6:13-20.
29
Lindenstrom E, Boysen G, Nyboe J, Appleyard M. Stroke incidence in Copenhagen, 1976-1988. Stroke 1992;23:28-32.
30
Thorvaldsen P, Asplund K, Kuulasmaa K, Rajakangas, Rastenyte D, Sarti C, Wilhelmsen L, for the WHO MONICA Project. Stroke incidence, case-fatality, and mortality in the WHO MONICA Project. Stroke 1997;28:500-506.
31
Eisenblätter D, Heinemann L, Glaben E. Community-based stroke incidence trends from the 1970s through the 1980s in East Germany. Stroke 1995;26:919-923.
32
Terent A. Increasing incidence of stroke among Swedish women. Stroke 1988;19:598-603.
33
Niessen LW, Barendregt JJ, Bonneux L, Koudstaal PJ. Stroke trends in and aging population. Stroke 1993;24:931-939.
34
Sivenius J, Riekkinen PJ, Kilpeläinen H, Laakso M, Penttilä I. Antiplateled therapy is effective in the prevention of stroke or death in women:subgroup analysis of the European Stroke Prevention Study (ESPS). Acta Neurol Scand 1991;84:286-290.
35
Collins R, Peto R, MacMahon S, Hebert P, Fiebach NH, Erbelein KA, Quizibash N, Taylor JO, Hennekens CH. Blood pressure, stroke, and coronary heart disease, part 2: short-term reductions in blood pressure: overview of randomized drug trials in their epidemiological context. Lancet 1990;335:827-838.
36
Tuomilehto J, Bonita R, Stewart A, Nissinen A, Salonen JT. Hypertension, cigarette smoking, and the decline in stroke incidence in eastern Finland. Stroke 1991;22:7-11.
37
Menotti A, Lanti M, Seccareccia F, Giampoli S, Dima F. Multivariate prediction of the first major cerebrovascular event in an Italian population sample of middle-aged men followed up for 25 years. Stroke 1993;24:42-48.
38
Neaton JD, Wentworth DN, Cutler J, Stamler J, Kuller L. Risk factors for death from different types of stroke. Ann Epidemiol 1993;3:493-499.
39
Pajak A, Kuulasmaa K, Tuomilehto J, Ruokokoski E, for the WHO MONICA Project. The WHO MONICA Project: geographic variation in the major risk factors of coronary heart disease in men and women aged 35-64 years. World Health Stat Q 1988;41:115-140.
40
Tuomilehto J, Nissinen A, Wolf E, Geboers J, Piha T, Puska P. Effectiveness of treatment with antihypertensive drugs and trends in mortality from stroke in the community. BMJ 1985;291:857-861.
41
Tuomilehto J, Piha T, Nissinen A, Geboers J, Puska P. Trends in stroke mortality and in hypertensive treatment in Finland from 1972 to 1984 with special reference to North Karelia. J Hum Hypertens 1987;1:201-208.
42
Salomaa V, Tuomilehto J, Nissinen A, Korhonen H, Vartiainen E, Kartovaara L, Puska P. Development of hypertension care in Finland in 1982-87. J Hypertens 1989;7:837-844.
43
Bonita R, Beaglehole R. Does treatment of hypertension explain the decline in mortality from stroke? BMJ 1986;17:831-835.
44
Bonita R, Beaglehole R. Increased treatment of hypertertension does not explain the decline in stroke mortality in the United States, 1970-1980. Hypertension 1989;13 suppl I:169-173.
45
Law MR, Frost CD, Wald NJ. By how much does dietary salt reduction lower blood pressure? I: Analysis of observational data among populations. BMJ 1991;302:811-815.
46
Vartiainen E, Sarti C, Tuomilehto J, Kuulasmaa K. Do changes in cardiovascular risk factors explain changes in mortality from stroke in Finland? BMJ 1995;310:901-904.

Taulukot
1 Taulukko 1
2 Taulukko 2
3 Taulukko 3
4 Taulukko 4
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030