Lehti 10: Alkuperäis­tutkimus 10/1995 vsk 50 s. 1115

Clostridium difficile -ripuli

Clostridium difficile -bakteerin aiheuttama ripuli liittyy sekä sairaalapotilailla että avohoidossa olevilla potilailla usein kefalosporiinien käyttöön. Ripulista koituu tuntuvia kustannuksia, sillä kolmasosa siihen sairastuneista potilaista joutui sairaalaan tai heidän sairaalahoitonsa pitkittyi noin viikolla. Diagnostiikasta aiheutuvia kustannuksia voitaisiin vähentää viljelemällä ulostenäytteistä pelkästään Clostridium difficile. Kefalosporiinien käytön vähentäminen saattaisi vähentää sairastuvuutta Clostridium difficilen aiheuttamaan ripuliin.

Matti RistolaSirkka KontiainenPekka AnttilaHarriet Finne-SoveriPäivi KylävaaraVirpi SipiläEeva SaloKari Sammalkorpi

Mikrobilääkehoitoon liittyvän ripulin yleisin aiheuttaja on Clostridium difficile -bakteeri, jonka erittämät toksiinit aiheuttavat taudinkuvan (1). C. difficile -ripuli voi liittyä minkä tahansa mikrobilääkkeen käyttöön, mutta sen tavallisimpina aiheuttajina pidetään kuitenkin klindamysiiniä, ampisilliinia ja kefalosporiineja (1). Clostridium difficile voi olla suolistossa myös oireita aiheuttamatta: oireettomia kantajia on noin 5 % aikuisista. Sairaaloissa ja sairaskodeissa 7-33 %:lla oireettomista potilaista on suolistossaan tämä bakteeri (3,4,5). Sairaalahoidon aikana sen saa suolistoonsa noin viidesosa potilaista, ja yli kolmasosalle heistä aiheutuu ripuli (3). Bakteerikanta voi tuottaa toksiineja, vaikka ei aiheuta oireita (3).

Clostridium difficilen suhteen positiivisten ulostelöydösten määrä on Suomessa viime vuosina lisääntynyt. Samaan aikaan kefalosporiinien käyttö on kasvanut päivittäisannoksina (defined daily doses, DDD) mitattuna nelinkertaiseksi asukasta kohden laskettuna (2). Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kuinka usein ulosteesta viljelyssä löydetty C. difficile liittyy ripuliin ja minkä mikrobilääkkeen käyttöön ripuli tavallisimmin liittyy. Puolen vuoden seurantajakson aikana selvitimme niiden potilaiden mikrobilääkityksen ja oireiston, joiden ulostenäytteestä todettiin C. difficile ensimmäistä kertaa.

AINEISTO JA MENETELMÄT

Helsingin terveysviraston laboratorioyksikön mikrobiologian laboratorion bakteeriosasto tutkii Helsingin sairaaloiden ja avoterveydenhuollon bakteeriviljelynäytteet. Siellä viljeltiin puolen vuoden seurantajakson aikana 969 ulostenäytettä, joista selektiivisesti (6) haettiin Clostridium difficileä, Staphylococcus aureusta ja hiivaa (F-BaktVi2), ja 571 näytettä, joista haettiin vain C. difficileä. Clostridium difficile löytyi edellisistä noin 22 %:sta ja jälkimmäisistä 27 %:sta.

Auroran, Marian, Koskelan, Kivelän, Malmin ja Laakson sairaaloissa tai jollakin Helsingin kaupungin terveysasemista hoidetuista difficilepositiivisista potilaista kerättiin retrospektiivisesti kaavakkeella tiedot, joista ilmenivät heidän näytteenottoa edeltäneiden kahden kuukauden aikana käyttämänsä mikrobilääkitys, löydökseen liittyneet oireet ja hoitotoimenpiteet, joihin löydös johti. Potilas luokiteltiin avohoitopotilaaksi, jos hän ei ollut ollut vuodeosastohoidossa edeltävän kahden kuukauden aikana tai positiivinen ulostelöydös todettiin vuodeosastolla kolmen ensimmäisen hoitovuorokauden aikana. Sairaaloiden mikrobilääkkeiden kulutus määritettiin Helsingin kaupungin sairaala-apteekista saatujen tietojen perusteella vuorokausiannoksina (DDD) (7). Esiintyvyyden erojen merkitsevyys määritettiin khi2-testillä.

TULOKSET

Potilaat

Clostridium difficile todettiin ensimmäistä kertaa 174 potilaan ulostenäytteestä. Potilaista 16 % (27/174) ei ollut saanut mikrobilääkitystä. Mikrobilääkitystä saaneista difficilepositiivisista potilaista 6 %:lla (9/147) ei ollut ripulia. Löydöstä edeltänyt mikrobilääkitys ja oireet saatiin selville 96 %:lta (133/138) mikrobilääkehoitoa saaneista potilaista (kuvio 1). Potilaista, joiden ulostenäytteistä oli tutkittu myös Staphylococcus aureus ja hiiva, 81 %:lta (68/84) todettiin hiiva ja yhdeltä S. aureus.

Oireet

Clostridium difficilen aiheuttamista oireista kova ripuli (enemmän kuin 10 ulostamiskertaa vuorokaudessa) ja vatsakivut olivat avohoitopotilailla merkitsevästi yleisempiä kuin sairaalapotilailla (taulukko 1). Kuumeen esiintymisessä ei ollut merkittävää eroa. Mikrobilääkitystä saaneista potilaista, joiden löydökseen ei liittynyt ripulia (n = 9), kahdella oli oireena pahoinvointia, yhdellä vatsakipua, yhdellä kuumetta ja yhdellä yleistä huonokuntoisuutta. Yhdellä potilaista oli perussairautena Colitis ulcerosa, kolmen oireista ei saatu tietoja.

Mikrobilääkkeet

Sairaalapotilaista, joita oli hoidettu ennen ripulia ja C. difficile -löydöstä vain yhdellä mikrobilääkeryhmällä, 93 % (38/41) oli saanut kefalosporiineja (taulukko 2). Useampaa kuin yhtä mikrobilääkettä saaneista 76 % (48/63) oli saanut kefalosporiineja, joihin oli yhdistetty tavallisimmin metronidatsolia (17/48), kinolonia (15/48), penisilliiniä (13/48) tai sulfatrimetopriimiä (13/48). Klindamysiiniä oli saanut joka kymmenes yhdistelmälääkityksellä hoidetuista. Potilaista siis yhteensä 83 % (86/104) oli saanut kefalosporiineja. Vuorokausiannoksina laskettuna kefalosporiinien kulutus oli 25 % sairaaloiden mikrobilääkekulutuksesta (taulukko 2). Avohoitopotilaista, jotka olivat saaneet yhtä mikrobilääkettä, puolet (14/27) oli saanut vain kefalosporiineja. Kymmenestä yhdistelmähoitoa saaneesta kuudella mukana oli ollut kefalosporiini (taulukko 3).

Hoito

Tiedot Clostridium difficile -löydöksen takia aloitetusta hoidosta saatiin 131 potilaasta. Heistä 16 % (21/131) ei saanut häätölääkitystä. Metronidatsolilääkityksen sai 73 % (95/131) ja vankomysiiniä 11 % (15/131) potilaista. Oireet hävisivät ensimmäisellä metronidatsolihoidolla (400 mg x 3 suun kautta keskimäärin 12 vrk ajan) 67 %:lta (64/95) ja vankomysiinihoidolla (keskimäärin 200 mg x 4 suun kautta noin 12 vrk ajan) noin puolelta (8/15) potilaista. Kolmasosalla ripuli ei lakannut lääkityksen lopettamisen eikä ensimmäisen lääkehoidon aikana.

Ripulin takia 32 % (12/38) avohoitopotilaista joutui sairaalahoitoon. Tieto sairaalahoidon kestosta saatiin vain seitsemästä potilaasta. Heidän hoitonsa kesti keskimäärin seitsemän vuorokautta. Sairaalahoito pitkittyi ripulin takia 29 %:lla (30/104) sairaalapotilaista. Tarkka tieto hoidon pitkittymisestä löytyi vain 16 potilaasta, ja heidän hoitonsa pitkittyi keskimäärin seitsemän vuorokautta. Yhteensä 42 potilasta (24 %) niistä 174 potilaasta, joiden ulostenäytteessä kasvoi C. difficile joko joutui sairaalahoitoon tai sairaalahoito pitkittyi. Neljälle sairaalapotilaalle jouduttiin tekemään sigmoido- tai kolonoskopia ripulin takia.

POHDINTA

Lue myös

Valtaosalla, 95 %:lla, potilaista, joilta ulosteviljelyssä löytyi C. difficile, oli ripuli. Ripulia ja löydöstä oli edeltänyt mikrobilääkehoito neljällä potilaalla viidestä. Lääkkeenä oli yli 80 %:lla sairaalapotilaista ja noin 60 %:lla avohoitopotilaista käytetty kefalosporiinia joko yksin tai muun mikrobilääkkeen kanssa. Sairaalapotilaiden hoitoon yleensä käytetyistä mikrobilääkkeistä kuitenkin vain 25 % oli (vuorokausiannoksina laskettuna) kefalosporiineja. Kefalo-sporiineja saaneita oli siten ripulipotilaissa tavanomaista enemmän. Kefalosporiineihin liittyvää Clostridium difficilen aiheuttamaa ripulia on todettu 0-77 %:lta sairaalapotilaista ja 0-33 %:lta avohoitopotilaista (3, 8-16). Sairaaloissa C. difficile voi levitä epidemioina (3,4,10). Sitä esiintyy sekä potilashuoneissa että henkilökunnan käsissä (3). Sairaalapotilaiden infektioita voitaisiinkin vähentää käsihygieniaa parantamalla. Mikrobilääkityksen ja pitkän sairaalahoidon lisäksi infektiolle näyttävät altistavan monet yhtäaikaiset sairaudet, munuaisten vajaatoiminta, suuret kirurgiset toimenpiteet, nenä-mahaletku, gastrostomia, virtsa- tai ulosteinkontinenssi sekä happolääkkeet (5,10,17,18,19).

Avohoitopotilailla ripuli oli merkitsevästi rajumpi ja vatsakivut kovempia kuin sairaalapotilailla. Tämä saattaa johtua avohoitopotilaiden hitaasta hakeutumisesta tai pääsemisestä uudelleen hoitoon. C. difficilen aiheuttama ripuli johti kolmasosalla potilaista joko sairaalahoitoon tai sairaalahoidon pitkittymiseen noin viikolla: yhteensä noin 300 ylimääräiseen hoitopäivään puolen vuoden aikana. Tutkimukseen osallistuneiden sairaaloiden osalta tämä merkitsee sitä, että vuoden jokaisena päivänä kaksi vuodepaikkaa käytetään pelkästään C. difficilen aiheuttamaa ripulia sairastavien potilaiden jatkohoitoon. Kustannuksia syntyy paitsi häätöhoidosta, sairaalahoidosta, terveyskeskus- ja poliklinikkakäynneistä ja sairaslomista myös taudin toteamiseen liittyvistä tutkimuksista. Mikrobilääkitykseen liittyvän ripulin aiheuttaa ylivoimaisesti useimmin C. difficile, Staphylococcus aureus taas erittäin harvoin (20). Antibioottien käyttöön liittyvää ripulia epäiltäessä riittääkin yleensä C. difficile -viljely. Ulosteviljelyä, jossa haetaan Clostridium difficilen lisäksi Staphylococcus aureusta ja hiivaa, tulisi käyttää vain erityistilanteissa. Tämä säästäisi kustannuksia selvästi.

Mikrobilääkkeet ovat infektiotautien hoidossa korvaamattomia. Huolellisen kliinisen tutkimuksen ja oikein kohdennettujen mikrobiologisten näytteiden avulla tulisi pyrkiä mahdollisimman kapeakirjoiseen mikrobilääkitykseen. Ainakin klindamysiinien käytön vähentämisen on osoitettu vähentävän C. difficilen aiheuttamia ripuleja (13). Samaan voisi johtaa myös kefalosporiinien käytön vähentäminen.

KIRJALLISUUTTA


Kirjallisuutta
1
1 Bartlett JG. Antibiotic-associated diarrhea. Clin Infect Dis 1992;15:573-581.
2
10 Gerding DN, Olson MM, Peterson LR, Teasley DG, Gebhard RL, Schwartz ML, Lee JT. Clostridium difficile-associated diarrhea and colitis in adults. A prospective case-controlled epidemiological study. Arch Intern Med 1986;146:95-100.
3
12 Sandberg T, Hallén I, Larsson P. Cephalosporiner - en vanlig orsak till nosokomial Clostridium difficile-diarré. Läkartidningen 1992;89:109-110.
4
13 Pear SM, Williamson TH, Bettin KM, Gerding DN, Galgiani JN. Decrease in nosocomial Clostridium difficile-associated diarrhea by restricting clindamycin use. Ann Intern Med 1994;120:272-277.
5
14 Stergachis A, Perera DR, Schnell MM, Jick H. Antibiotic-associated colitis. West J Med 1984;140:217-219.
6
15 Riley TV, Wetherall F, Bowman J, Mogoyorosy J, Golledge CL. Diarrheal disease due to Clostridium difficile in general practice. Pathology 1991;23:346-349.
7
16 Hirschhorn LR, Trnka Y, Onderdonk A, Lee MLT, Platt R. Epidemiology of community-acquired Clostridium difficile-associated diarrhea. J Infect Dis 1994;169:127-133.
8
17 McFarland LV, Surawicz CM, Stamm WE. Risk factors for Clostridium difficile carriage and C. difficile-associated diarrhea in a cohort of hospitalized patients. J Infect Dis 1990;162:678-684.
9
18 Clabots CR, Johnson S, Olson MM, Peterson LR, Gerding DN. Acquisition of Clostridium difficile by hospitalized patients: Evidence for colonized new admissions as a source of infection. J Infect Dis 1992;166:56-567.
10
19 Samore MH, DeGirolami PC, Tlucko A, Lichtenberg DA, Melvin ZA, Karchmer AW. Clostridium difficile colonization at a tertiary care hospital. Clin Infect Dis 1994;18:181-187.
11
1Ao. mikrobilääke monoterapiana
12
1mikrobilääke monoterapiana
13
2 Klaukka T, Huovinen P. Tuntuvia eroja pohjoismaiden mikrobilääkekulutuksessa. Suom lääkäril 1994;49:46-47.
14
20 Fekety R. Antibiotic-associated colitis. Kirjassa: Mandell GL, Douglas RG, Bennett JE, toim. Principles and practice of infectious diseases. 3. painos. New York: Churchill Livingston 1990:863-869.
15
2Ao. mikrobilääke kombinoituna toiseen mikrobilääkkeeseen
16
2mikrobilääke kombinoituna toiseen mikrobilääkkeeseen
17
3 McFarland LV, Mulligan ME, Kwok RYY, Stamm WE. Nosocomial acquisition of Clostridium difficile infection. N Engl J Med 1989;320:204-210.
18
3Osuus kaikista sairaaloissa määrätyistä mikrobilääkkeistä päivittäisannoksina (DDD) laskettuna
19
4 Johnson S, Clabots CR, Linn FV, Olson MM, Peterson LR, Gerding DN. Nosocomial Clostridium difficile colonisation and disease. Lancet 1990;336:97-100.
20
5 Simor AE, Yake SL, Tsimidis K. Infection due to Clostridium difficile among elderly residents of a long-term facility. Clin Infect Dis 1993;17:672-678.
21
6 Allen SD, Baron EJ. Clostridium. Teoksessa: Hausler WJ, Herrmann KL, Isenberg HD, Shadomy HJ, toim. Manual of Clinical Microbiology. 5. painos. Washington DC: American Society for Microbiology 1991:505-521.
22
7 Suomen Lääketilasto 1992. Finnish statistics on medicines. Helsinki: National Agency of Medicines and the Social Insurance Institution, 1993.
23
8 Miller RR, Jick H. Antibiotic-associated colitis. Clin Pharmacol Ther 1977;22:1-6.
24
9 Silva J, Fekety R, Werk C ym. Inciting and etiologic agents of colitis. Rev Infect Dis 1984;6(Suppl 1):S214-S221.
25
Sairaala- vs. avohoitopotilaat * p < 0,05; *** p < 0,001

Taulukot
1 Taulukko 1
2 Taulukko 2
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030