Lehti 9: Alkuperäis­tutkimus 9/2006 vsk 61 s. 955 - 961

Kuinka Vauvan neurologinen arviointi -menetelmä Vane pystyy ennustamaan pienten keskosten neurokognitiivista kehitystä?

Lähtökohdat

Vane on imeväisikäisen kehitysseurantamenetelmä. Sen ennusteellisesta arvosta ei ole tarkkaa tietoa. Selvitimme menetelmän kykyä ennustaa keskosten poikkeavaa neurokognitiivista kehitystä (CP-vammaa tai viivästynyttä kognitiivista kehitystä).

Menetelmät

Kahden vuoden ikäkohortin 24 pienelle keskoselle tehtiin Vane 1,5, 4 ja 8 kuukauden korjatussa iässä, ja tuloksia vertailtiin Bailey scales -testiin ja neurologiseen tutkimukseen yhden ja kolmen vuoden korjatussa iässä.

Tulokset

Sensitiivisimmät osiot olivat lihasjäntevyys (1,5, 4 ja 8 kk), spontaani asento (1,5 ja 4 kk), askeltaminen (1,5 kk), jalkojen liikkeet (1,5 kk), jalkoihin varaaminen (4 kk), tarttuminen (4 ja 8 kk), päämäärähakuinen liikkuminen (8 kk) ja uuden objektin suosiminen (8 kk). Poikkeava tulos useammassa kuin yhdessä näistä osiosta ennusti poikkeavaa neurokognitiivista kehitystä (sensitiivisyys ja spesifisyys vähintään 0,83 ja 0,92, positiivinen ja negatiivinen ennustearvo vähintään 0,83 ja 0,92).

Päätelmät

Yhdistämällä Vanen sensitiivisimmät osiot on mahdollista löytää varhain ne keskosvauvat, joiden neurokognitiivinen kehitys on poikkeava myöhemmin.

Kirsi MustonenElina HermansonMatti KoivuVineta FellmanLennart von Wendt

Lasten kehitysseurantaan tarvitaan kehitystä luotettavasti arvioiva menetelmä. Se vähentää vanhempien epävarmuutta, ja toisaalta on mahdollisuus suunnata jatkotutkimukset ja kuntoutus niitä tarvitseville. Menetelmän tulee olla riittävän yksiselitteisesti suoritettava ja tulkittava. Tällä hetkellä laajimpaan kliiniseen käyttöön levinnyt seulontamenetelmä Suomessa on ns. Vane, Vauvan neurologinen arviointimenetelmää (1).

Vane on kehitetty Pohjois-Karjalan keskussairaalassa keskosten kehitysseurannan yhteydessä osana Lasten varhaiskuntoutusprojektia 1994-1999 ja Kiikku-projektia. Arviointimenetelmää perustuu Touwenin testiin (2) ja SOM-I:iin (Structured observation of motor performace in preterm and term infants) (3,4), mutta mukaan on otettu myös muita osioita, jotka muun kirjallisuuden mukaan näyttivät ennustavan kehitystä (5,6). Lisäksi menetelmä sisältää näön ja kuulon käyttäytymiseen perustuvat arvioinnit. Vane sisältää strukturoidussa muodossa yksityiskohtaiset ohjeet 1,5, 4, 8 ja 18 kuukauden ikäisen vauvan neurologisen kehityksen osa-alueiden tutkimisesta. Kukin tutkimus sisältää 26-29 osiota, joista osa voidaan arvioida vanhempien haastattelun perusteella. Vanen tekemiseen menee kokeneelta kliinikolta aikaa noin 15 minuuttia.

Vane erottuu muista julkaistuista seulontamenetelmistä laaja-alaisuudellaan. Muut rajoittuvat hakemaan ainoastaan tiettyä poikkeavuutta, esimerkiksi cp-vammoja tai älyllisen kehityksen ongelmia. Tiedetään esimerkiksi, että tarkkailemalla varhaisten liikkeiden laatua ensimmäisten kuukausien aikana pystytään löytämään CP-vammaiset (6,7), mutta lievempien neurologisten poikkeuksien löytäminen tällä tavalla on vaikeampaa; vain kaksi kahdeksasta löytyi (8). Fagan ym. puolestaan havaitsivat, että uuden objektin suosimista tutkiva testi kolmen ja seitsemän kuukauden iässä kykeni löytämään kuusi kahdeksasta lapsesta, joilla oli kehitysviivästymä, ja 49 54:sta, joiden kehitys oli normaali (5). Toisaalta tiedetään, että ohimenevillä lihasjäntevyyden, primitiiviheijasteiden tai jännevenytysheijasteiden yksittäisillä poikkeavuuksilla ei ole merkittävää ennusteellista arvoa (9,10). Sen sijaan poikkeava lihasjäntevyys liittyneenä pystyasennon hitaaseen kehitykseen on ennusteellisesti merkittävä (11). Katsausartikkeli (12) antaa yksityiskohtaisempaa tietoa aiemmin julkaistuista tuloksista.

Keskosten seurantaan on perinteisesti kuulunut aivojen ultraäänitutkimus (UÄ), koska tiedetään, että sillä kyetään ennustamaan selkeitä neurologisen kehityksen poikkeavuuksia (13). MRI-tutkimuksen avulla on mahdollista selvittää aivojen rakennetta vielä tarkemmin kuin UÄ-tutkimuksen avulla (tästä on katsaus Lääkärilehdessä 2006;7:703-9). On kuitenkin todettu, että Baileyn testi (14) yhden vuoden iässä ennustaa kognitiivista kehitystä pienillä keskosilla paremmin kuin MRI-tutkimus (15). Uudistetun Baileyn testin (16) ennustearvoa ei täysin tunneta, mutta se vaikuttaisi olevan sensitiivisempi kuin aikaisempi versio etenkin kielellisen kehityksen ennusteellisuuden suhteen yhden ja kahden vuoden iässä (17,18,19).

Vanen pulma on, että sen todellista ennustearvoa ei ole aikaisemmin tutkittu. Tämä tutkimus on ensimmäinen julkaistu arvio Vanen ennustearvosta. Tavoitteena oli tutkia, mitkä Vanen osiot ja osioyhdistelmät 1,5, 4 ja 8 kuukauden iässä löytävät parhaiten merkittäviä neurokognitiivisia poikkeavuuksia. Tutkimukseen valittiin potilaiksi pienet keskoset, koska heillä on enemmän kehityspoikkeavuuksia kuin täysiaikaisina syntyneillä lapsilla (20,21). Seulontamenetelmän vertailukriteeriksi valittiin ns. uudistetun Baileyn-testin (16) ja kliinisen neurologisen tutkimuksen yhdistelmä kolmen vuoden iässä. Vertailimme myös Vanen ja ultraäänitutkimuksen keskinäistä paremmuutta ongelmien ennustamisen suhteen.

Aineisto ja menetelmät

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa seurattiin kolmen vuoden ajan kaikkia pieninä keskosina (< 32 raskausviikkoa ja/tai < 1 500 g) vuosina 1996–1997 syntyneitä lapsia. Kaikki alueen synnytykset on keskitetty kyseiseen sairaalaan, ja tutkimusjakson aikana syntyi 3 710 lasta, joista 28 (0,75 %) täytti tutkimukseen mukaan oton kriteerit. Kolme kuoli ja yksi muutti pois alueelta ensimmäisen vuoden aikana, näin 24 lasta (9 tyttöä ja 15 poikaa) tutkittiin yhden vuoden korjatussa iässä. Kahden seuraavan vuoden aikana kolme lasta muutti pois alueelta, ja siten 21 lasta tutkittiin kolmen vuoden korjatussa iässä (taulukko 1). Lasten keskimääräinen syntymäpaino oli 1 280 g (vaihtelu 750–1 928 g) ja keskimääräinen raskausviikkojen määrä syntyessä oli 28 viikkoa (vaihtelu 24–33 viikkoa). Tutkimus on hyväksytty Pohjois-Karjalan keskussairaalan eettisessä toimikunnassa ja vanhemmat antoivat siihen kirjalliset luvat.

Kokenut lastenlääkäri suoritti aivojen ultraäänitutkimuksen, käytössä oli tietokonepohjainen (Acuson 128XP ja VigMed System Five) -laitteisto, jossa oli erikoiskide vastasyntyneen tutkimuksia varten (frekvenssi 5-10 MHz). Tutkimuksessa käytettiin koronaarisia ja sagittaalisia näkymiä (22). Ensimmäinen UÄ-tutkimus tehtiin 24 ensimmäisen tunnin aikana, toinen kolmantena päivänä, neljäs ja viides tutkimus tehtiin yhden ja kahden viikon iässä ja viimeinen sairaalasta kotiuttamisen yhteydessä. Diagnoosit muodostettiin yhteistyössä tutkimukset tehneen lastenlääkärin ja lastenneurologin kanssa kaikkien ultraäänitutkimusten tekemisen jälkeen. UÄ luokiteltiin seuraavasti: 0 = normaali, 1 = lievästi poikkeava: PVL (periventrikulaarinen leukomalasia) luokka 1, PHV (periventrikulaarinen hemorragia) luokka 1 tai 2 (komplisoitumaton PVH ventrikkeleihin tai germinaaliseen kerrokseen ilman ventrikulaarista dilataatiota tai lisääntynyttä periventrikulaarista tiivistymää tai myöhäisiä mikrokystia), ja 2 = poikkeava: PVL luokka 2-3, PVH luokka 3 (selkeä yhden tai molempien lateraaliventrikkelien dilataatio) tai mistä syystä tahansa johtuva aivojen atrofia. Silmälääkäri tutki silmänpohjat neljän viikon iässä. Tarvittaessa tutkimus uusittiin.

Lastenneurologi tutki vauvat Vanen avulla 1,5, 4 ja 8 kuukauden korjatussa iässä lastenneurologisella poliklinikalla. Jokainen Vanen osio luokiteltiin normaaliksi (0 pistettä), lievästi poikkeavaksi tai epävarmaksi (1 pistettä) tai poikkeavaksi (2 pistettä) Vanen käsikirjan mukaan. Lihasjäntevyysosio poikkeaa tästä Vanen yleisestä pisteytyksestä, koska siinä eritellään myös lihasjäntevyyden laatua (2 = hypotonia, 3 = hypertonia, 4 = vaihteleva tonus), tämän vuoksi mikä tahansa näistä laadullisista poikkeavuuksista luokiteltiin poikkeavaksi (2 pistettä). Koska raajat, vartalo sekä niska tutkitaan erikseen passiivisesti ja aktiivisesti, jouduttiin vielä muodostamaan yksi luokitus koko osiosta, eli 0-2 pistettä luokiteltiin normaaliksi (0 pistettä), 3-4 lievästi poikkeavaksi (1 piste) tai epävarmaksi ja yli 5 poikkeavaksi (2 pistettä). Vane-tuloksien hierarkkinen pisteytys näkyy parhaiten kuviosta 1.

Keskosuuden suhteen yhden ja kolmen vuoden korjatussa iässä lapsen kognitiivista kehitystä arvioitiin Bailey Scales -testillä (16) ja laskettiin niin sanotulla Mental Development Index:llä (MDI). Baileyn testin tulokset jaoteltiin seuraavasti: yli normaalitasoinen (MDI > 115), normaalirajoissa oleva (MDI 85-114), lievästi viivästynyt (MDI 70-84) tai merkittävästi viivästynyt (MDI < 69) suoriutuminen. Baileyn testin tekijä ei ollut tietoinen Vanen tuloksista. Lastenneurologin kliinisessä tutkimuksessa CP-vamma diagnosoitiin vuoden korjatussa iässä. Se varmistettiin vielä kolmen vuoden korjatussa iässä. Vanen tulokset eivät olleet nähtävinä kliinisen tutkimuksen tekijällä. Poikkeavaksi neurokognitiiviseksi kehityksesi luokiteltiin CP-vamma ja/tai vähintään lievästi viivästynyt suoriutuminen Bailey Scales -testissä.

Ennusteellisesti optimaalisin Vanen kokonaistulos

Vanen mahdollisimman optimaalinen kokonaistulos ennusteen kannalta muodostettiin seuraavasti vaiheittain:

1. Jokaisen yksittäisen Vanen osion sensitiivisyys ja spesifisyys suhteessa poikkeavaan kehitykseen (CP-vamma tai MDI < 85) laskettiin.

2. Yhdistettiin sensitiivisimpiä osioita toisiinsa, koska sensitiivisyys on seulontaluonteisen testin tärkein ominaisuus. Mikäli kahden osion sensitiivisyys oli sama, valittiin niistä ensisijaisesti spesifisempi osio.

3. Todettiin, että ennusteellisesti optimaalisin tulos saatiin laskemalla neljän sensitiivisimmän osion summa (kaavio 1). Mikäli summa oli 0-2, tulkittiin kokonaistulos normaaliksi (0 pistettä), summa 3-4 tulkittiin lievästi poikkeavaksi (1 pistettä) ja summa > 5 tulkittiin selvästi poikkeavaksi (2 pistettä).

Muut tilastolliset arviot

Koska aineisto oli pieni, keskilukuna on käytetty mediaania, minkä lisäksi ilmoitetaan vaihteluvälit. Tilastolliset testit tehtiin parametrittomasti Mann-Whitneyn U-testin avulla. Kuten Vane-testituloksiakin, aivojen UÄ-tutkimuksen ja Baileyn 1-vuotistestin ennustevaliditeettia arvioitiin laskemalla tuloksen spesifisyys, sensitiivisyys, negatiivinen ja positiivinen ennustearvo suhteessa poikkeavaan neurokognitiiviseen kehitykseen kolmen vuoden iässä.

Tulokset

Vanen eri osioiden spesifisyys ja sensitiivisyys -arvot suhteessa poikkeavaan kehitykseen on esitetty taulukossa 2. Lihasjäntevyys oli neljän sensitiivisimmän osion joukossa jokaisessa tutkimusiässä, ja spontaani asento 1,5 ja 4 kk:n iässä. Jalkojen liikkeet sekä askeltaminen olivat sensitiivisimpien osioiden joukossa 1,5 kk:n iässä, ja esineeseen tarttuminen sekä jalkoihin varaaminen 4 kk:n iässä. Kahdeksan kuukauden iässä sensitiivisimpiä osioita olivat lisäksi etusormijohtoinen tarttuminen, päämäärähakuinen liikkuminen ja uuden objektin suosiminen. Eri menetelmien (Vane, aivojen UÄ ja Baileyn testi 1 v:n iässä) sensitiivisyydet, spesifisyydet, positiiviset ja negatiiviset ennustearvot on koottu taulukkoon 3.

Potilaat, aivojen ultraäänitutkimuksen tulokset, Vanen kokonaistulokset ja Baileyn testistä saadut MDI-arvot on esitetty taulukossa 1. Yhteensä kuuden saman lapsen (25 %) neurokognitiivinen kehitys luokiteltiin poikkeavaksi (potilaat 1-6) sekä yhden että kolmen vuoden korjatussa iässä. Näistä yhden lapsen (potilas numero 6) Baileyn testin tulos oli poikkeava yhden vuoden iässä, mutta normaali kolmen vuoden iässä. Kuitenkin tällä lapsella oli CP-vamma, joten hänen kehityksensä luokiteltiin poikkeavaksi myös kolmen vuoden iässä. Muiden lasten Baileyn testin tulos ei muuttunut seurannan aikana. Kahdella lapsella oli sekä CP-vamma että kehitysviive, ja kolmella pelkästään kehitysviive. CP-vamma oli yhteensä kolmella lapsella (12,5 %).

Kaikilla neurokognitiivisesti poikkeavasti kehittyneillä lapsilla oli kaikissa Vaneissa lievästi tai selvästi poikkeava kokonaistulos, poikkeuksena oli yksi lapsi, jolla oli normaali tulos 1,5 kuukauden iässä (taulukko 1, potilas 4). Neljän kuukauden iässä kaikilla epänormaalisti kehittyneillä lapsilla on selvästi poikkeava Vane, kun taas kenelläkään normaalisti kehittyneellä ei ollut selvästi poikkeavaa Vanea.

Baileyn testitulos ei muuttunut merkittävästi yhden (mediaani-MDI 97,3, vaihteluväli 45-117) ja kolmen (mediaani-MDI 94,0, vaihteluväli 53-110) ikävuoden välissä. Niiden, joiden Vane -kokonaistulos oli poikkeava, Baileyn testin tulokset erosivat selkeästi niistä, joiden Vane-kokonaistulos oli normaali (p < 0,005, taulukko 4). Ultraäänitutkimuksen avulla vastaava Baileyn testituloksen ennustaminen ei onnistunut.

Lue myös

Pohdinta

Tehdyt havainnot vahvistavat sitä käsitystä, ettei yksittäinen varhaisen neurologisen kehityksen poikkeavuus todennäköisesti ole merkittävä neurokognitiivisen kehityksen suhteen. Yhdistämällä sensitiivisiä varhaisen neurologisen tutkimuksen osioita on mahdollista ennustaa keskosten kehitystä varsin tarkasti Vanen avulla. Ennen kuin nyt tehty tutkimus on validoitu uudella, tavallisessa lastenneuvolassa kootulla aineistolla, tuloksia ei pidä kritiikittä soveltaa käytännön neuvolatyöhön. On muistettava, että tutkimus tehtiin keskosilla, joilla kehityspoikkeamia esiintyy huomattavasti useammin kuin täysiaikaisilla. Tulokset sensitiivisyydestä ja spesifisyydestä ovat siten todennäköisesti liian optimistisia (23).

Tutkimus antaa kuitenkin viitettä siitä, että myöhempää neurokognitiivista kehitystä on mahdollista ennustaa jo 1,5 kuukauden ikäisellä vauvalla. Tässä iässä korostuvat liikunnan perussäätelytaidot (lihasjäntevyys, asento, liikkeiden laatu). Paras ikä neurokognitiivisen seulonnan kannalta näyttäisi olevan 4 kuukauden ikä, jolloin perussäätelytaitojen poikkeavuuksia on vielä näkyvillä (lihasjäntevyys ja asento) ja kehityksellisiä puutteita on jo mahdollista todeta (pystyasento ja tarttuminen). Vanen neljä sensitiivisintä osiota 1,5 ja 4 kk:n iässä liittyivät kaikki sensomotoriikan kehitykseen. Kehityksellisten taitojen osuus ennusteellisina osioina lisääntyy 8 kk:n iässä (hienomotoriikka, päämäärähakuisuus liikkumisessa ja uuden objektin suosiminen).

Ei ole yllätys, ettei keskoselle tehty aivojen ultraäänitutkimus kyennyt luotettavasti ennustamaan kehityksen ongelmia (13). Myös aivojen magneettikuvauksista tehty tutkimus (20) tukee käsitystä, ettei aivojen rakenteen ja kehityksellisen ennusteen välillä ei ole selkeää korrelaatiota, vaikka yli puolella hyvin ennenaikaisina keskosina syntyneistä lapsista onkin poikkeava aivojen magneettikuvauslöydös. Niin tämän tutkimuksen kuin aikaisempien havaintojenkin (6,15) mukaan sekä Bailey-testi vuoden iässä että ennusteelliset neurologiset arvioinnit alle vuoden iässä ennustavat kehitystä paremmin kuin aivojen kuvantamistutkimukset. Vanen avulla oli mahdollista löytää kaikki ne lapset, joilla myöhemmin todettiin CP-vamma tai kognitiivisen kehityksen viive.

Kehittyvällä hermoverkostolla näyttäisi olevan kykyä kompensoida ja ohittaa tiettyjä yksittäisiä poikkeavuuksia (9,10). Hermoverkoston järjestäytymisen kannalta peruskysymyksiä näyttäisivät olevan lihasjäntevyyden ja asennon symmetrisyyden säätely sekä kyky kontrolloida pystyasentoa ja liikehdintää. Perussäätelytaitojen puutteet viittaavat sensorisen integraation häiriöön ja ovat yhteydessä kognitiiviseen kehitykseen (24). Näiden perussäätelytaitojen varassa kehittyvät varsinaiset karkeamotoriset ja hienomotoriset taidot. Käden käytön ja liikkumisen taidot edellyttävät varhaisten heijasteiden väistymistä sekä kompleksien, intergratiivisten näkö- ja liikuntataitojen kehittymistä (2). Nyt tehdyt havainnot sopivat myös Piagetin kehityspsykologiseen teoriaan, jonka mukaan ajattelun kehitys rakentuisi sensomotoriikan varaan (25). Päämäärähakuisuus ja uteliaisuus (uuden suosiminen) näyttäisivät ennakoivan jo alle vuoden iässä kehitysvalmiuksia.

Vaikka tulokset ovat alustavia, uskallamme jo tässä vaiheessa esittää, että erityishuomiota kiinnitettäisiin niihin 1,5 kuukauden ikäisiin lapsiin, joilla Vane on vähintään lievästi poikkeava, eli poikkeavuutta löytyy vähintään kahdessa sensitiivisimmässä Vane-osioissa. Nämä lapset saattavat hyötyä esimerkiksi tehostetusta varhaisen vuorovaikutuksen tuesta ja/tai fysioterapeuttisesta kuntoutuksesta. Mikäli Vane on selvästi poikkeava 1,5 kuukauden iässä, eli poikkeavuutta on vähintään kolmessa neljästä sensitiivisestä osiosta (lihasjäntevyys, spontaani asento, askeltaminen ja jalkojen liikkeet), ovat lastenneurologiset tutkimukset tarpeen. Tärkeintä olisi tehdä uusi arvio neljän kuukauden iässä. Jos tässä vaiheessa Vanen kokonaistulos on selvästi poikkeava, eli poikkeavuutta on vähintään kolmessa sensitiivisimmässä osiossa (lihasjäntevyys, spontaani asento, jalkoihin varaaminen ja tarttuminen) suosittelemme, että lapsi lähetettäisiin lastenneurologin arvioon.

Tämä tutkimus parantaa Vanen tulosten tulkinnan tarkkuutta pienten keskosten aineistossa. Vanen toimivuutta suuremmalla neuvola-aineistoilla olisi vielä syytä selvittää. Kirjallisuuteen perustuen on todennäköistä, että Vanen tulkinta nyt esitettyjen periaatteiden mukaisesti voisi toimia myös täysiaikaisten lasten kehitysseurannassa.


Kirjallisuutta
1
Mustonen K. Vauvan neurologinen arviointi- ja ohjantamenetelmä VANE Joensuu: Honkalampi-säätiön julkaisusarja 19, 1999.
2
Touwen B. Neurological development in infancy. Clinics in Developmental Medicin No 58. London: William Heinemann Medical Books Ltd 1976.
3
Persson K, Strömberg B. A protocol for structured observation of motor performance in preterm and term infants. Uppsala J Med Sci 1993;98:65-76.
4
Persson K, Strömberg B. Structured observation of motor performance (SOMP-1) applied to neonatally healthy fullterm infants at the ages of 0-10 months. Early Hum Dev 1995;43:205-24.
5
Fagan JF, Singer LT, Montie JE, Shepherd PA. Selective screening device for the early detection of normal or delayed cognitive development in infants at risk for later mental retardation. Pediatrics 1986;78:1021-6.
6
Prechtl HFR, Einspieler C, Cioni G, Bos AF, Ferrari F, Sontheimer D. An early marker for neurological deficits after perinatal brain lesions. Lancet 1997;349:1361-3.
7
Hadders-Algra M, Groothuis AM. Quality of general movements in infancy is related to neurological dysfunction, ADHD, and aggressive behavior. Dev Med Child Neurol 1999;41:381-91.
8
Cioni G, Ferrari F, Einspieler C, Paolicelli PB, Barbani MT, Brechtl HF. Comparison between observation of spontaneous movements and neurologic examination in preterm infants. J Pediatr 1997;130:704-11.
9
Anita KF, Suve RS, Creighton DE. Early indicators of learning problems in high-risk children. Developmental and Behavioral Pediatrics 1990;11:1-6.
10
Sommerfelt K, Pedersen S, Ellertsen B, Markestand T. Transient dystonia in nonhandicapped low-birthweight infants and later neurodevelopment. Acta Paediatr 1996;85:1445-9.
11
Samsom JF, de Groot L, Bezemer D, Lafeber HN, Fetter WPF. Muscle power development during the first year of life predicts neuromotor behavior at 7 years in preterm born high-risk infants. Early Human Development 2002;68:103-18.
12
Mustonen, K, Hermanson E, von Wendt L. Imeväisikäisten lasten kehityspoikkeavuuksien seulonta neuvolassa. Suom Lääkäril 2006;61:963-8.
13
Roth SC, Baudin J, McCormick DC. ym. Relation between ultrasound appearance of the brain of very preterm infants and neurodevelopmental impairment at eight years. Dev Med Child. Neurol 1993;35:755-68.
14
Bailey N. Bailey scales on infant development. New York: Psychological Corporation, 1969.
15
Skarnes JS, Vik T, Nilsen G, Smevik O, Andersson HW, Brubakk AM. Can cerebral MRI at age 1 year predict motor and intellectual outcomes in very-low-birthweight children? Dev Med Child Neurol 1998;40:256-62.
16
Bailey N. Bailey scales of infant development (2. painos San Antonio, TX: The Psychological Corp., Harcourt Brace & Co, 1993.
17
Harris SR, Langkamp DL. Predictive value of Bailey mental scale in early detection of cognitive delays in high-risk infants. J Perinatol 1994;14:275-9.
18
Costarides AH, Shulman BB. Norm-referenced language measures: implications for assessment of infants and toddlers. Topics in Language Disorders 1998;3:26-32.
19
Sajaniemi N, Häkamies-Blomqvist L, Mäkelä J, Avellan A, von Wendt L. Cognitive development, temperament and behavior at 2 years as indicative of language development at 4 years in pre-term infants. Child Psychiatry Hum Dev 2001;31:329-46.
20
Stewart AL, Rifkin L, Amess PN ym. Brain structure and neurocognitive behavioural function in adolescents who were born very preterm. Lancet 1999;353:1653-7.
21
Hack M, Taylor HG, Drotar D ym. Chronic conditions, functional limitations, and special health care needs of school-aged children born with extremely low-birth-weight in the 1990s. JAMA 2005;294:318-25.
22
Paneth N, Rudelli R, Kazam E, Monte W. Brain damage in preterm infant. Clin Dev Med 1994;131:1-209.
23
Uhari M, Nieminen P. Epidemiologia ja biostatistiikka. Jyväskylä: Kustannus Oy Duodecim, 2001.
24
. Ayres J. Sensory integration and the child. Los Angeles: Calif. Western Psychological Services 1987.
25
Piaget J. The development of thought: Equilibration of cognitive structures. Oxford: Blackwell 1977.

Taulukot

English summary

English summary: CAN VANE (EARLY NEURODEVELOPMENTAL EVALUATION) PREDICT NEUROCOGNITIVE OUTCOME IN PRETERM INFANTS?

Background.

Vane is a recently developed Finnish method for early developmental evaluation of infants aged 1.5, 4 or 8 months. Its predictive value is incompletely known. Therefore, we assessed the accuracy of the method by comparing Vane results to later neurocognitive and motor outcome.

Methods.

Twenty-four preterm infants were examined with Vane at the corrected ages of 1.5, 4 and 8 months. At the corrected ages of one year and three years, the children were re-examined both clinically and using revised Bailey scales.

Results.

The most sensitive items were muscle tone (1.5, 4 and 8 mo), spontaneous posture (1.5 and 4 mo), stepping movements (1.5 mo), leg movements (1.5 mo), standing with support (4 mo), voluntary grasping (4 mo), scissor grasp (8 mo), moving towards a goal (8 mo), and preferring a new object (8 mo). The best prediction was achieved when the four most sensitive items of each evaluation were combined. The specificity of this combination score was 0.83-0.93, sensitivity 0.83-1.0, positive predictive value 0.71-0.86, and negative predictive value 0.92-1.0, when compared with the neurocognitive outcome.

Conclusion.

It is possible to predict neurocognitive outcome early by using a combination score of the four most sensitive items of Vane.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030