Lehti 26-31: Alkuperäis­tutkimus 26-31/2010 vsk 65 s. 2381 - 2388

Lihavuuden ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyydessä on selviä alueellisia eroja SuomessaD2D-hankkeen tuloksia

Lähtökohdat

Kansallisen diabetesohjelman Dehkon tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman toimeenpanohanke, D2D, toteutettiin viidessä sairaanhoitopiirissä vuosina 2003-2007. Tässä artikkelissa käsittelemme lihavuuden ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyyttä ja alueellisia eroja Suomessa D2D-hankkeen loppuvaiheessa.

Menetelmät

D2D-hankkeen sairaanhoitopiireissä (Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit) ja FINRISKI-alueilla (Pohjois-Karjalan maakunta, Turku ja Loimaa, yhdeksän Varsinais-Suomen kuntaa sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit) tehtiin väestötutkimus vuonna 2007. Tutkimukseen kutsuttiin yhteensä 10 248 satunnaisotannalla poimittua 45-74-vuotiasta miestä ja naista. Terveystarkastuksen osioon, johon kuului kahden tunnin glukoosirasituskoe, osallistui 58 % kutsutuista miehistä ja 64 % naisista.

Tulokset

Miehistä 70 % ja naisista 63 % oli joko ylipainoisia (painoindeksi >= 25 mutta < 30 kg/m2) tai lihavia (painoindeksi >= 30 kg/m2). Vyötärölihavuutta oli 65 %:lla miehistä (vyötärönympärys >= 94 cm) ja 75 %:lla naisista (vyötärönympärys >= 80 cm). Diabeteksen vallitsevuus oli miehillä 18 % ja naisilla 10 %; kaksi kolmasosaa oli aiemmin tunnistamattomia diabeetikkoja. Selviä alueellisia eroja painon, vyötärölihavuuden ja diabeteksen suhteen voitiin todeta.

Päätelmät

Erityisesti vyötärölihavuuden esiintyvyydessä oli suuria eroja alueiden välillä sekä naisilla että miehillä, ja nämä erot korreloivat glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden alueellisten erojen kanssa. Aikaisemmin diagnosoimaton diabetes oli hyvin yleistä kaikilla tutkituilla alueilla. Diabeteksen seulontajärjestelmää tulisikin kehittää intensiivisesti koko maan perus- ja työterveyshuollossa, jotta diabeteksen ja häiriytyneen glukoosiaineenvaihdunnan ehkäisy ja hoito päästäisiin aloittamaan entistä varhemmin.

Titta SalopuroTimo SaaristoEeva Korpi-HyövältiHeikki OksaSirkka Keinänen-KiukaanniemiJuha SaltevoMauno VanhalaLeo NiskanenElena MoltchanovaJouko SundvallJaakko TuomilehtoMatti UusitupaMarkku Peltonen

Tehokkain tapa selviytyä tyypin 2 diabeteksesta (T2D) ja sen aiheuttamista liitännäissairauksista on ehkäistä diabetes tai siirtää sen alkua myöhäisemmälle iälle. Kuten useat kokeelliset tutkimukset ovat osoittaneet, diabeteksen ja siihen liittyvien komplikaatioiden ehkäisy on mahdollista ja tehokasta jopa suhteellisen pienillä ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvillä elämäntapamuutoksilla (1,2,3). On myös pystytty osoittamaan, että elämäntapamuutosten tuomat edut säilyvät vuosia aktiivisen interventiojakson loputtua (4,5). Laajan meta-analyysin mukaan jopa yli puolet eurooppalaisista tulee sairastamaan eriasteisia glukoosiaineenvaihdunnan häiriöitä elämänsä aikana (6,7). Pelkästään tähän liittyvä taloudellinen taakka on valtava jo nyt, ja se tulee vielä kasvamaan lähitulevaisuudessa (8).

Suomessa tyypin 2 diabetes on yleistynyt kaikissa ikäryhmissä viime vuosikymmenten aikana, mutta erityisesti nuorimmissa ikäryhmissä (9). Diabetesta sairastavien kokonaismäärä onkin jo yli puoli miljoonaa, ja heistä arviolta noin puolet sairastaa diabetesta tietämättään (9,10). Merkittävin itsenäinen riskitekijä diabeteksen kehittymiselle on lihavuus, joka on myös yleistynyt Suomessa voimakkaasti, erityisesti 25-34-vuotiaiden ikäryhmässä (11,12). Suomalaisen diabeteksen ehkäisyohjelman (13) pyrkimyksenä olikin saada tehostetulla elämäntapaohjauksella koko väestö ja erityisesti riskiryhmät omaksumaan terveyttä edistäviä ruokavalio- ja liikuntatottumuksia.

Osana tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman Dehkon toimeenpanohankkeen (D2D-hanke) (14) arviointia suoritettiin vuonna 2007 poikkileikkausasetelmana kaksi väestötutkimusta, D2D-väestötutkimus ja kansallinen FINRISKI-terveystutkimus. Tutkimuksen tavoitteena oli määrittää lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen ja muiden glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyys hankkeeseen osallistuvien alueiden (Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pirkanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit) aikuisväestössä D2D-hankkeen loppuvaiheessa ja verrata niitä vastaaviin lukemiin vertailualueilla.

Aineisto ja menetelmät

Kansallista, viiden vuoden välein toteutettavaa FINRISKI-väestötutkimusta laajennettiin vuonna 2007 siten, että osajoukolle tehtiin myös glukoosirasituskoe. FINRISKI-tutkimus kattoi D2D-alueista Pohjois-Savon ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit. Lisäksi FINRISKI:n ulkopuolisilla hankealueilla (Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit), toteutettiin erillinen väestötutkimus vuonna 2007. Vertailualueina käytettiin niitä FINRISKI-tutkimukseen kuuluvia alueita, jotka eivät osallistuneet D2D-hankkeeseen: Pohjois-Karjalan maakunta, Turku ja Loimaa, yhdeksän Varsinais-Suomen kuntaa sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit. Oulun läänin kuntia, jotka eivät kuulu Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin, ei pienen otoskokonsa vuoksi raportoida tässä erikseen (otoskoko/osallistujat, n = 252/158) taulukkoina ja kuvina, mutta karttamallinnuksiin ne sisällytettiin.

Tutkittavat poimittiin satunnaisotantana Väestörekisterikeskuksesta. Otanta ositettiin alueen, sukupuolen ja kymmenvuotisikäryhmien (45-54, 55-64 ja 65-74 vuotta) mukaan. Otoskoko oli yhteensä 6 648 henkilöä D2D-alueilla ja 3 600 henkilöä D2D:hen kuulumattomilla FINRISKI-alueilla.

Tutkimusmenetelmät olivat pääsääntöisesti samanlaiset D2D- ja FINRISKI-alueilla. FINRISKI-alueilla kuitenkin glukoosirasituskoe suoritettiin erillisellä toisella käynnillä kuin varsinainen terveystarkastus, minkä vuoksi myös osallistumisprosentit näillä alueilla jäivät hieman muita pienemmiksi. Terveystarkastuksen menetelmät noudattivat pääosin FINRISKI-tutkimuksen ja WHO:n MONICA-tutkimuksen mallia (15). Glukoosirasituskoe suoritettiin standardoidusti WHO:n vuoden 1999 suositusten mukaisesti (16). Plasmanäytteet glukoosin määrittämiseksi otettiin sitraattifluoridiputkiin (Terumo, Venoject FC-mixture) ja glukoosi määritettiin heksokinaasimenetelmällä (Abbott Laboratories, Abbott Park, IL) Kansanterveyslaitoksen analyyttisen biokemian laboratoriossa Helsingissä.

Määritelmät

Diabetes, heikentynyt glukoosinsieto ja suurentunut paastoglukoosiarvo määriteltiin WHO:n vuoden 1999 kriteerien mukaan (16). Henkilöt, joilla oli diagnosoitu tyypin 2 diabetes, eivät osallistuneet glukoosirasituskokeeseen, ja heidät luokiteltiin aiemmin tunnistetuiksi tyypin 2 diabeetikoiksi. Henkilöt, joilla diabetes oli diagnosoitu alle 35 vuoden iässä ja jotka diagnoosista lähtien olivat saaneet insuliinihoitoa, luokiteltiin tyypin 1 diabeetikoiksi (noin 6 % diagnosoiduista diabeetikoista) ja jätettiin analyysien ulkopuolelle. Henkilöt, joilla ei ollut aiemmin tunnistettua diabetesta, mutta joiden plasman paastoglukoosiarvo oli vähintään 7,0 mmol/l tai plasman kahden tunnin glukoosiarvo vähintään 11,1 mmol/l, luokiteltiin aikaisemmin tunnistamattomiksi tyypin 2 diabeetikoiksi. Suurentuneeksi paastoglukoosiarvoksi (IFG) määritettiin plasman paastoglukoosiarvo vähintään 6,1 mmol/l mutta alle 7,0 mmol/l ja plasman kahden tunnin glukoosiarvo alle 7,8 mmol/l. Heikentyneeksi glukoosinsiedoksi (IGT) määritettiin plasman kahden tunnin glukoosiarvot vähintään 7,8 mmol/l mutta alle 11,1 mmol/l ja plasman paastoglukoosiarvot alle 7,0 mmol/l, eli henkilöillä tässä kategoriassa voi olla heikentynyt glukoosinsieto tai sekä heikentynyt glukoosinsieto että suurentunut paastoglukoosiarvo.

Painoindeksi laskettiin jakamalla paino (kg) pituuden neliöllä (m2). Ylipainoksi määritettiin painoindeksi vähintään 25, mutta alle 30 kg/m2 ja lihavuudeksi painoindeksi vähintään 30 kg/m2. Vyötärölihavuuden kriteerinä käytettiin Kansainvälisen diabetesliiton (International Diabetes Federationin, IDF) vuonna 2005 julkaiseman metabolisen oireyhtymän määritelmässä olevia raja-arvoja (17): vyötärön ympärysmitta vähintään 94 cm miehillä ja vähintään 80 cm naisilla. Lisäksi vyötärölihavuus määritettiin WHO:n kriteereillä (18): vyötärön ympärysmitta vähintään 102 cm miehillä ja vähintään 88 cm naisilla.

Tilastolliset analyysit

Tilastolliset analyysit tehtiin SPSS-ohjelmalla. Alueiden välisiä eroja jatkuvissa muuttujissa testattiin varianssianalyysilla käyttäen yleistä lineaarista mallia (GLM) ikävakioituna osallistuneiden ikäjakaumaan molemmille sukupuolille erikseen. Prosenttiosuuksien väliset erot testattiin miehille ja naisille erikseen logistisella regressiomallilla, jossa ikävakiointi tehtiin osallistuneiden ikäjakaumaan perustuen. Raportoitaessa kaikkien alueiden tuloksia yhdessä, ikävakiointi tehtiin koko maan 45-74-vuotiaan väestön ikäjakaumaan vuonna 2007. Nämä ikävakioidut esiintyvyydet esitetään tuloksissa, mikäli ne oleellisesti poikkeavat havaituista esiintyvyyksistä. Khiin neliö -testiä käytettiin riskipisteluokituksen ja vyötärönympärysluokituksen alueittaisten erojen testaamiseen.

Karttojen visualisoinnissa käytettiin hierarkkista bayesilaista spatiaalista mallia (19), joka olettaa, että sairastumisriski vaihtelee maantieteellisesti toisiaan lähellä olevilla alueilla vähemmän kuin maantieteellisesti toisistaan etäällä olevilla alueilla. Miehiä ja naisia tarkasteltiin erikseen. Malli ajettiin WinBUGS:lla (20). Vyötärönympärystä ja plasman glukoosipitoisuuksia käsittelevissä kartoissa aluejako on kuntakohtainen, kun taas Kelan diabeteslääkkeiden erityiskorvausoikeuksia käsittelevässä kartassa on käytetty sairaanhoitopiirikohtaista jaottelua.

Eettiset näkökohdat

HUS:n eettinen toimikunta antoi tutkimussuunnitelmalle puoltavan lausunnon ennen tutkimuksen aloittamista. Tutkittavat antoivat kirjallisen suostumuksensa ennen tutkimukseen osallistumista.

Tulokset

Tutkimuksen terveystarkastukseen osallistui 60 % (n = 1 986) kutsutuista miehistä ja 66 % (n = 2 177) naisista D2D-alueilla, ja 56 % (n = 1 001) ja 61 % (n = 1 096) vastaavasti vertailualueilla. Tutkimukseen osallistuneiden keski-ikä oli 60 vuotta. Miesten keskipaino vaihteli alueittain välillä 81-86 kg, ja naisten 71-73 kg (taulukko 1). Miehillä suurimmat painolukemat olivat Pirkanmaalla ja Turun ja Loimaan alueella, ja pienimmät Pohjois-Pohjanmaalla. Naisilla alueellisia eroja ei havaittu.

Koko joukosta oli lihavia 25 %, ylipainoisia 43 % ja normaalipainoisia 32 %. Naisilla lihavien osuus oli suurin Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa, ja ylipainoisten vastaavasti Pirkanmaalla ja Pohjois-Savossa (oheiskuvio 1). Miehillä esiintyvyydet jakautuivat alueellisesti tasaisemmin ja tilastollisia eroja ei havaittu. Normaalipainoisia oli koko joukossa miehistä vain 29 % ja naisista 36 %. Eniten normaalipainoisia oli Keski-Suomessa ja vähiten Etelä-Pohjanmaalla. Kansainvälisen diabetesliiton määrittämät vyötärölihavuuden kriteerit täytti alueittain 59-74 % miehistä ja 67-80 % naisista, ja WHO:n kriteerit vastaavasti 27-43 % miehistä ja 40-54 % naisista. Vyötärölihavuus oli yleisintä Etelä-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla sekä Turun ja Loimaan alueella, ja vähäisintä Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä Helsingin ja Vantaan alueella (oheiskuvio 2).

Diagnosoidun tyypin 2 diabeteksen ikävakioitu esiintyvyys koko joukossa oli miehillä 6,3 % ja naisilla 3,6 %. Aiemmin tunnistamattoman tyypin 2 diabeteksen ikävakioitu esiintyvyys oli lähes kaksinkertainen: miehillä 11,4 % ja naisilla 6,7 %. Aiemmin tunnistamattoman tyypin 2 diabeteksen osuus kaikista diabetestapauksista oli 64 % koko joukossa (oheiskuvio 3). Yhteenlaskettu diagnosoidun ja aiemmin tunnistamattoman tyypin 2 diabeteksen ikävakioitu kokonaisesiintyvyys koko joukossa oli 13,8 %. Miehillä alueellisia eroja ei havaittu, mutta naisilla diagnosoidun ja aiemmin tunnistamattoman tyypin 2 diabeteksen esiintyvyydet olivat suurimpia Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla ja pienimpiä Pohjois-Savossa (kuvio 1). Tyypin 2 diabeteksen sairastumisriskin arviointilomakkeella saadut riskipisteet olivat suurimmat Etelä-Pohjanmaalla ja pienimmät Helsingin ja Vantaan alueella sekä miehillä että naisilla (oheiskuvio 4). Riskipisteet korreloivat hyvin (p < 0,0005) paastoglukoosin (r2 = 0,386) ja kahden tunnin glukoosirasituskokeen arvon (r2 = 0,340) kanssa.

Sokeriaineenvaihdunnan häiriöistä suurentuneen paastoglukoosiarvon ikävakioitu esiintyvyys koko joukossa oli miehillä 23 % ja naisilla 12 %, ja heikentyneen glukoosinsiedon vastaavasti 16 % ja 18 %. Miehillä suurentunut paastoglukoosiarvo oli yleisintä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla, mutta heikentyneen glukoosinsiedon alueelliset erot eivät olleet merkitseviä (kuvio 1). Naisilla alueelliset erot olivat lähes merkitseviä siten, että suurentunut paastoglukoosiarvo oli yleisintä Keski-Suomessa ja vähäisintä Turku-Loimaan alueella ja heikentynyt glukoosinsieto yleisintä Pohjois-Savossa ja vähäisintä Keski-Suomessa. Kun otettiin huomioon kaikki neljä glukoosiaineenvaihdunnan häiriötä yhdessä (diagnosoitu tyypin 2 diabetes + aiemmin diagnosoimaton tyypin 2 diabetes + suurentunut paastoglukoosiarvo + heikentynyt glukoosinsieto), oli niiden ikävakioitu esiintyvyys miehillä 57 % ja naisilla 40 %. Miehillä esiintyvyys oli yleisintä Pirkanmaalla ja vähäisintä Pohjois-Pohjanmaalla, mutta naisilla erot eivät olleet tilastollisesti merkitseviä.

Mallinnetut kartat (kuvio 2) havainnollistavat vyötärönympäryksen, glukoosiarvojen ja Kelan diabeteslääkkeiden erityiskorvauksiin oikeutettujen henkilöiden osuuden (oheistaulukko 1) alueittaista vaihtelua (Lähteet: Kelan reseptitiedosto ja lääkkeiden erityiskorvausoikeuksien tiedosto). Karttakuvista voidaan havaita vyötärönympäryksen, paastoglukoosiarvon ja kahden tunnin glukoosirasituskokeen arvon välinen alueittainen korrelaatio siten, että alueilla, joilla vyötärönympärys on suurempi, esiintyy myös suurempia paastoglukoosi- tai kahden tunnin glukoosiarvoja. Naisten kohdalla tämä yhteys havaitaan selkeämpänä kuin miehillä. Myös erityiskorvausoikeutettujen prosentuaalinen osuus korreloi osittain muiden karttakuvien kanssa.

Pohdinta

Tutkimuksessa havaittiin, että D2D-hankkeeseen kuuluvien ja siihen kuulumattomien alueiden välillä on hankkeen loppuvaiheessa eroja niin painoon kuin glukoosiaineenvaihduntaankin liittyvissä tunnusluvuissa. Eroavuuksia löytyi molemmilla sukupuolilla vyötärölihavuudessa, paastoglukoosissa, riskipisteissä ja normaalipainoisten osuudessa, sekä lisäksi miehillä painossa ja naisilla lihavuuden, ylipainoisuuden ja diabeteksen esiintyvyydessä. Suurimmat erot alueiden ja myös sukupuolten välillä näkyivät vyötärölihavuuden esiintyvyydessä: vähiten miehillä Pohjois-Pohjanmaalla ja eniten naisilla Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. On kuitenkin huomattava, että D2D-alueiksi on valikoitunut alueita, joissa diabetes on jo pitkään ollut maan keskitasoa yleisempää (21). Tämä näkyy diabeteksen esiintyvyydessä myös tässä hankkeen loppuvaiheessa, etenkin miehillä.

Diabeteksen jatkuvasti yleistyessä on ajankohtaisen tiedon saaminen sen yleisyydestä haastavaa. Esiintyvyyttä on arvioitu tutkimalla lääkkeiden erityiskorvaukseen oikeutettujen määrää, mutta koska kaikki erityiskorvaukseen oikeutetut eivät hae korvausta eivätkä lääketilastot tavoita ravitsemushoitoisia diabeetikoita, on kokonaiskuvan saaminen diabeteksen esiintyvyydestä vaikeaa (9). Lisäksi Kelan ohjeistuksen mukaan tyypin 2 diabetespotilaalta edellytetään lääkkeen käyttöä kuuden kuukauden ajalta ennen erityiskorvauksen saantia. Ottaen huomioon nämä eri virhelähteet, arvioitiin vuonna 2006 maassamme olevan puoli miljoonaa diabeetikkoa (9,10). Aiempien väestötutkimusten perusteella on arvioitu diabeteksen kasvun vuosina 1987-2004 olleen varsin suoraviivaista, ja noin 70 %:n luokkaa (10). Kuten tässä tutkimuksessa esitetyt karttakuvat osoittavat, alueittaista korrelaatiota glukoosipitoisuuksien ja erityiskorvauksiin oikeutettujen osuuksien välillä esiintyy jossain määrin, mutta erityiskorvaavuuksien myöntäminen kuvastaa myös ko. alueen aktiivisuutta diabeteksen tunnistamisessa ja hoidossa. Esimerkiksi tässä tutkimuksessa glukoosirasituskokeen mukaan todettu diabeteksen vallitsevuus oli Pohjois-Karjalassa miehillä kaikista alueista pienin ja naisilla keskitasoa, kun taas erityiskorvausoikeuksien osuus miehillä Pohjois-Karjalassa oli suurin, ja myös naisilla huomattavasti keskitasoa suurempi.

Verrattuna D2D-hankkeen lähtötilanteeseen (22,23), lihavuuden ja vyötärölihavuuden esiintyvyyden lisääntyminen aikuisväestössä näyttäisi tasaantuneen tai jopa hiukan vähentyneen. Kuitenkin erityisesti miesten diagnosoimaton diabetes ja sekä miesten että naisten muut eriasteiset glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt lisääntyvät edelleen. On kuitenkin huomattava, että glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden luokittelu perustui tässä tutkimuksessa yhteen sokerirasituskokeeseen, eikä tulosta varmennettu toisella kokeella, mistä johtuen diabeteksen esiintyvyysluvut voivat olla hieman yliarvioituja. Joka tapauksessa, kun tässä vaiheessa nähdään edullisia muutoksia painon suhteen, voidaan otaksua, että hyvät muutokset alkaisivat viiveellä näkyä myös glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyydessä. On tärkeää jatkaa D2D-hankkeen aikana omaksuttuja hyviä toimintamalleja ja levittää niitä myös hankkeen ulkopuolisille alueille.

Lue myös

Vuoden 2007 FINRISKI-tutkimuksessa 70 % suomalaisista miehistä ja 56 % naisista oli vähintään lievästi lihavia (24). Lihavuuden esiintyvyydessä ei vuoden 2002 FINRISKI-tutkimuksessa havaittu suuria maantieteellisiä eroja, kun taas vyötärölihavuus oli yleisintä Länsi-Suomessa ja vähäisintä Pohjois-Suomessa (25). Myös tässä tutkimuksessa vyötärölihavuuden esiintyvyydessä oli suuria alueellisia eroja, ja samat eroavuudet kuvastuivat osittain myös plasman glukoosipitoisuuksissa. Vähiten vyötärölihavuutta esiintyi miehillä Pohjois-Pohjanmaalla ja naisilla Pohjois-Savossa, ja eniten vastaavasti Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. Näitä tuloksia tukevat havainnot epäterveellisimmän ruokavalion (26) ja miesten vapaa-ajan liikunnan vähäisyyden (12) esiintymisestä läntisessä Suomessa. Kaiken kaikkiaan vyötärölihavuus oli erittäin yleistä ja naisilla merkittävästi yleisempää kuin miehillä. Vyötärölihavuuden on todettu olevan painoindeksiä merkittävämpi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä (27). Vuoden 2007 FINRISKI-tutkimuksen tulokset (24) osoittavat kuitenkin sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisriskin pienentyneen viime vuosina ja antavat myös viitteitä siitä, että lihavuusepidemian huippu olisi jo saavutettu; päätelmä, jota myös tämän tutkimuksen tulokset tukevat. Myös Yhdysvaltojen aikuisväestössä (erityisesti naisilla) (28) sekä Ruotsissa (29) on osoitettu, että lihavuuden kiivas yleistyminen on hidastunut. Tutkimuksessamme ei kuitenkaan ollut mukana nuoria ikäryhmiä, joiden painonkehitys niin Suomessa (11) kuin muuallakin maailmassa on erityisen huolestuttavaa.

Diagnosoimattoman diabeteksen osuus kokonaisdiabeteksesta oli vuoden 1992 FINRISKI-tutkimuksessa 44 % (30), kun se tässä tutkimuksessa oli 64 %. Diagnosoimattoman diabeteksen osuus oli yhtä suuri miehillä ja naisilla, eikä alueiden välillä havaittu eroja. On kuitenkin ilahduttavaa havaita, että esimerkiksi Pirkanmaalla, jossa diabetes on hyvin yleistä, diagnosoimattoman diabeteksen osuus kaikista diabetestapauksista on kuitenkin tutkituista alueista pienin (1,3-kertainen verrattuna tunnistetun diabeteksen osuuteen). Voidaan ajatella, että siellä seulontajärjestelmä tyypin 2 diabeteksen riskihenkilöiden tunnistamiseksi toimii jo suhteellisen hyvin. Suurimmillaan tämä osuus oli naisilla Etelä-Pohjanmaalla (3-kertainen), kun osuus koko tutkittavien joukossa oli 1,8-kertainen. Toteamattoman diabeteksen seulontajärjestelmää tulisikin edelleen tehostaa maamme perus- ja työterveyshuollossa.

Riskiprofiilit erosivat toisistaan selkeästi sukupuolittain siten, että naisilla lihavuus, vyötärölihavuus ja heikentynyt glukoosinsieto olivat yleisempiä kuin miehillä, kun taas miehillä ylipainoisuus, kohonnut paastoglukoosi ja tunnistettu diabetes olivat yleisempiä kuin naisilla. Hankkeeseen sisältyi monia erityisesti miehille suunnattuja projekteja (Suomi mies seikkailee Pirkanmaalla, Jyväskylän taksikuskit, Laukaan Esso, monet miesvaltaiset työterveyshuollot, kuten Valtra ja Raahen terästehdas) (21), mikä onkin erityisen tärkeää, sillä miesten sitouttaminen terveyshankkeisiin on yleensä melko haastavaa.

Aluevertailussa näyttivät menestyneen parhaiten Pohjois-Pohjanmaa, Helsinki ja Vantaa sekä Pohjois-Savo, kun vastaavasti heikoin tilanne oli Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla. D2D-hankkeen arvioinnin tavoitteisiin nähden Pirkanmaan tilanne oli kuitenkin siinä mielessä hyvä, että siellä tunnistamattoman diabeteksen osuus oli muita alueita pienempi, kun taas Etelä-Pohjanmaan lukemat olivat suurimpien joukossa.

Hankkeen toteuttamiseen ja arviointiin osallistuivat D2D-arviointi- ja tutkimusryhmä sekä johtoryhmä (Pihlajamäki J, Huttunen J, Kesäniemi A, Kiuru S, Niskanen L, Oksa H, Puolakka J, Puska P, Saaristo T, Vanhala M ja Uusitupa M).

Kiitokset

Dehkon 2D-hanketta ovat tukeneet taloudellisesti Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit, KTL (nykyinen THL), Suomen Diabetesliitto, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Akatemian SALVE-ohjelma (päätösnumero 129293), Euroopan komission Terveys ja kuluttaja-asioiden pääosasto DG SANCO (päätösnumero 2004310) ja Raha-automaattiyhdistys.

Oheiskuviot 1-4 sekä oheistaulukko 1 julkaistaan artikkelin pdf-version liitteenä Lääkärilehden internet-sivuilla www.laakarilehti.fi > sisällysluettelot.

Tästä asiasta tiedettiin

- Lihavuus, ylipaino ja glukoosiaineenvaihdunnan häiriöt ovat yleisiä suomalaisessa aikuisväestössä.

- Maantieteellisiä eroja on havaittu etenkin vyötärölihavuuden esiintymisessä.

- Oireeton, aiemmin tunnistamaton tyypin 2 diabetes on vähintään yhtä yleistä kuin diagnosoitu diabetes.

Tämä tutkimus opetti

- Vyötärölihavuus on yleisintä maan länsi- ja keskiosissa. Samoilla alueilla havaitaan myös suurimpia plasman glukoosipitoisuuksia sekä erilaisia glukoosiaineenvaihdunnan häiriöitä.

- Jopa kaksi kolmasosaa kaikista diabetesta sairastavista 45-74-vuotiaitten ikäryhmässä on oireettomia, eikä heidän diabetestaan ole todettu terveydenhuollossa.

- Kelan tilastoissa diabeteslääkkeiden erityiskorvauksiin oikeutettujen henkilöiden osuudet eri alueilla ovat osittain yhteneviä tutkimuksessa havaittuihin glukoosiaineenvaihdunnan häiriöihin.


Sidonnaisuudet
Titta Salopuro, Heikki Oksa, Mauno Vanhala, Leo Niskanen, Elena Moltchanova, Jouko Sundvall, Matti Uusitupa: Ei ilmoitettuja sidonnaisuuksia. Timo Saaristo on toiminut lääkeyrityksen Suomen MSD, GSK ja NovoNordisk tilaisuuksissa esiintyjänä. Eeva Korpi-Hyövälti on toiminut lääkeyritysten MSD, NovoNordisk, AstraZeneca ja BMS tilaisuuksissa esiintyjänä sekä osallistunut lääkeyritysten Merck, NovoNordisk, Novartis, Medtronic ja Boehringer Ingelheim ja kustannuksella ulkomaisiin kongresseihin. Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi on toiminut lääkeyritysten NovoNordisk ja Pfizer tilaisuuksissa esiintyjänä ja osallistunut lääkeyritysten Leiras Finland, AstraZeneca ja NovoNordisk kustannuksella ulkomaisiin kongresseihin. Juha Saltevo on toiminut lääkeyritysten NovoNordisk, Lilly ja MSD tilaisuuksissa esiintyjänä sekä osallistunut lääkeyritysten NovoNordisk, MSD ja Medtronic kustannuksella ulkomaisiin kongresseihin. Jaakko Tuomilehto on toiminut lääkeyritysten AstraZeneca, Bayer, NovoNordisk ja MSD tilaisuuksissa esiintyjänä sekä osallistunut lääkeyritysten Bayer, NovoNordisk, MSD ja Leiras kustannuksella ulkomaisiin kongresseihin ja saanut lääkeyrityksiltä Boehringer-Ingelheim, Novartis, MSD, NovoNordisk ja AstraZeneca tutkimusapurahaa. Markku Peltonen on saanut apurahan Suomen Akatemialta tämän artikkelin kirjoittamista varten.

Kirjallisuutta
1
1 Tuomilehto J, Lindström J, Eriksson JG ym. Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among subjects with impaired glucose tolerance. N Engl J Med 2001;344:1343-50.
2
10 Puska P, Peltonen M, Reunanen A. Kakkostyypin diabetes - ajankohtainen kansanterveysuhkamme. Yleislääkärilehti 2008;23:11-3.
3
11 Männistö S, Lahti-Koski M, Tapanainen H, Laatikainen T, Vartiainen E. Lihavuus ja sen taustat Suomessa. Suom Lääkäril 2004;59:777-81.
4
12 Helakorpi S, Uutela A, Puska P. Työikäisen väestön elintapojen muutokset. Suom Lääkäril 2007;62:2975-80.
5
13 Suomen Diabetesliitto. Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelma, 2003-2010. http://www.diabetes.fi/ tiedoston_katsominen.php? dok_id=178
6
14 Suomen Diabetesliitto. Suunnitelma Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyohjelman toteuttamiseksi 2003-2007. Dehkon 2D-hanke (D2D) http://www.diabetes.fi/tiedoston_ katsominen.php?dok_id=87.
7
15 The World Health Organization MONICA Project (monitoring trends and determinants in cardiovascular disease): a major international collaboration. WHO MONICA Project Principal Investigators. J Clin Epidemiol 1988;41:105-14.
8
16 World Health Organization. Definition, diagnosis and classification of diabetes mellitus and its complications. Part I. 1999.
9
17 Alberti KG, Zimmet P, Shaw J, IDF Epidemiology Task Force Consensus Group. The metabolic syndrome -a new worldwide definition. Lancet 2005;366:1059-62.
10
18 Han TS, van Leer EM, Seidell JC, Lean ME. Waist circumference action levels in the identification of cardiovascular risk factors: prevalence study in a random sample. BMJ 1995;311:1401-5.
11
19 Besag J, York J, Mollie A. Bayesian image restoration, with two applications in spatial statistics. Ann Inst Stat Math 1991;43:1-59.
12
2 Knowler WC, Barrett-Connor E, Fowler SE ym. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin. N Engl J Med 2002;346:393-403.
13
20 The Bugs Project. WinBUGS. http://www.mrc-bsu.cam.ac.uk/bugs/winbugs/contents.shtml
14
21 Saaristo T, Oksa H, Peltonen M, Etu-Seppälä L. Loppuraportti, Dehkon 2D-hanke (D2D) 2003-2007. http://www.diabetes.fi/ tiedoston_katsominen.php? dok_id=1764
15
22 Peltonen M, Korpi-Hyövälti E, Oksa H ym. Lihavuuden, diabeteksen ja muiden glukoosiaineenvaihdunnan häiriöiden esiintyvyys suomalaisessa aikuisväestössä Dehkon 2D-hanke (D2D). Suom Lääkäril 2006;61:163-70.
16
23 Saaristo TE, Barengo NC, Korpi-Hyövälti E ym. High prevalence of obesity, central obesity and abnormal glucose tolerance in the middle-aged Finnish population. BMC Public Health 2008;8:423.
17
24 Vartiainen E, Peltonen M, Laatikainen T ym. FINRISKI-tutkimus: Sekä miesten että naisten sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisriski pieneni viime vuosina. Suom Lääkäril 2008;63:1375-81.
18
25 Lahti-Koski M, Taskinen O, Similä M ym. Mapping geographical variation in obesity in Finland. Eur J Public Health 2008;18:637-43.
19
26 Similä M, Taskinen O, Männistö S, Lahti-Koski M, Laatikainen T, Valsta LM. Suomalaisten ruoankäyttö ja terveysriskit karttoina. Suom Lääkäril 2006;61:3825-31.
20
27 Lee CM, Huxley RR, Wildman RP, Woodward M. Indices of abdominal obesity are better discriminators of cardiovascular risk factors than BMI: a meta-analysis. J Clin Epidemiol 2008;61:646-53.
21
28 Flegal KM, Carroll MD, Ogden CL, Curtin LR. Prevalence and trends in obesity among US adults, 1999-2008. JAMA 2010;303:235-41.
22
29 Sundquist J, Johansson SE, Sundquist K. Leveling off of prevalence of obesity in the adult population of Sweden between 2000/01 and 2004/05. BMC Public Health 2010;10:119.
23
3 Pan XR, Li GW, Hu YH ym. Effects of diet and exercise in preventing NIDDM in people with impaired glucose tolerance. The Da Qing IGT and Diabetes Study. Diabetes Care 1997;20:537-44.
24
30 Ylihärsilä H, Lindström J, Eriksson JG ym. Prevalence of diabetes and impaired glucose regulation in 45- to 64-year-old individuals in three areas of Finland. Diabet Med 2005;22:88-91.
25
4 Lindström J, Ilanne-Parikka P, Peltonen M ym. Sustained reduction in the incidence of type 2 diabetes by lifestyle intervention: follow-up of the Finnish Diabetes Prevention Study. Lancet 2006;368:1673-9.
26
5 Diabetes Prevention Program Research Group, Knowler WC, Fowler SE, Hamman
27
6 DECODE Study Group. Age- and sex-specific prevalences of diabetes and impaired glucose regulation in 13 European cohorts. Diabetes Care 2003;26:61-9.
28
7 Glucose tolerance and mortality: comparison of WHO and American Diabetes Association diagnostic criteria. The DECODE study group. European Diabetes Epidemiology Group. Diabetes Epidemiology: Collaborative analysis of diagnostic criteria in Europe. Lancet 1999;354:617-21.
29
8 Wild S, Roglic G, Green A, Sicree R, King H. Global prevalence of diabetes: estimates for the year 2000 and projections for 2030. Diabetes Care 2004;27:1047-53.
30
9 Reunanen A, Virta L, Klaukka T. Tyypin 2 diabeetikkoja on jo yli puoli miljoonaa. Suom Lääkäril 2008;63:1952-5.
31
ym. 10-year follow-up of diabetes incidence and weight loss in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study. Lancet 2009;374:1677-86.


English summary

English summary: REGIONAL DIFFERENCES IN THE PREVALENCE OF OBESITY AND GLUCOSE METABOLISM DISORDERS IN FINLAND

Background

Type 2 diabetes is a common disease and its prevalence is increasing. The aim of this study was to assess the current prevalence of obesity, diabetes and impaired glucose regulation in Finland.

Methods

A cross-sectional population-based survey was performed during the year 2007. A total of 10,248 randomly selected people aged 45-74 years were invited to a health examination that included an oral glucose tolerance test.

Results

Participation rates in the study were 58% in men and 64% in women. The prevalence of obesity and overweight (BMI >=25 kg/m2) was 70% in men and 63% in women. A total of 65% and 75% of men and women, respectively, fulfilled the criteria for central obesity. The prevalence of type 2 diabetes was 18% in men and 10% in women, two thirds of these having previously undetected disease. The prevalence of central obesity was lowest in Northern Ostrobothnia among men and in Northern Savo among women. The prevalence of type 2 diabetes was lowest in Northern Karelia among men and in Northern Savo among women, whereas the prevalence of any abnormal glucose regulation was lowest in Northern Ostrobothnia among men and in Northern Karelia among women.

Conclusions

Obesity, central obesity and disturbances of glucose metabolism are common in Finland. In addition to wide interindividual variation, there are regional differences especially in the prevalence of central obesity. Screen-detected, previously unrecognised diabetes was very common in all the regions studied, emphasizing the importance of screening and early detection of type 2 diabetes, which should be carried out more intensively in primary and occupational health care.

Titta Salopuro

Ph.D., Researcher National Institute for Health and Welfare titta.salopuro@thl.fi

Timo Saaristo

Eeva Korpi-Hyövälti

Heikki Oksa

Sirkka Keinänen-Kiukaanniemi

Juha Saltevo

Mauno Vanhala

Leo Niskanen

Elena Moltchanova

Jouko Sundvall

Jaakko Tuomilehto

Matti Uusitupa

Markku Peltonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030