Lehti 13: Alkuperäis­tutkimus 13/1996 vsk 51 s. 1403

Ruumiinavaukset kliinisen diagnostiikan laatutakuuna

Lääkärien käytettävissä olevat kuvantamismenetelmät ovat viime vuosikymmenien aikana huomattavasti monipuolistuneet ja helpottaneet sairauksien diagnosointia. Siitä huolimatta hoitava lääkäri saa ruumiinavauksesta edelleen tärkeää palautetta löydösten ja niiden tulkinnan luotettavuudesta ja annetun hoidon tehosta. Avaukset tulisikin nähdä osana terveydenhuollon laaduntarkkailua. Tutkimuksessa sadasta perättäisestä HYKS:n pyytämästä ruumiinavauksesta 10 %:ssa ilmeni diagnosoimaton sairaus, joka oli vaikuttanut olennaisesti potilaan ennusteeseen.

Annakatri Öhberg

Suomessa tehdään ruumiinavaus nykyään 30 %:lle kaikista kuolleista (1), mikä on kansainvälisesti verrattain suuri osuus. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 1980-luvun puolivälissä avausfrekvenssi oli vain 10-15 % (2). Lääketieteellisten ruumiinavausten osuus on meillä vuoden 1979 jälkeen pienentynyt 23 %:sta nykyiseen 13 %:iin (3); oikeuslääketieteellinen avaus tehdään nykyään 16 %:lle kaikista kuolleista (kuvio 1). Työikäisenä (alle 65 v) kuolleista 60 % avataan, koko väestöstä osuus on puolet pienempi (1). Potilaan iän lisäksi myös määrärahat, hoitopaikka sekä hoitavan lääkärin asenne, halu ja kyky pyytää omaisilta avauslupa vaikuttavat lääketieteellisten avausten määrään (4).

AINEISTO JA MENETELMÄT

Tässä tutkimuksessa aineistona on sata perättäistä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan pyytämää ruumiinavausta vuoden 1995 alusta lähtien (1.1.-11.3.1995). Avaukset on tehty Helsingin yliopiston patologian laitoksessa. Lähetteestä kirjattiin potilaan ikä, sukupuoli, avauksen pyytänyt klinikka, hoitoaika ja kliinikon asettamassa järjestyksessä enintään viisi tärkeintä kliinistä diagnoosia, joista ilmenee kliinikon käsitys potilaan kuolinsyystä. Ruumiinavauspöytäkirjasta kerättiin vastaavasti viisi tärkeintä obduktiodiagnoosia ja niihin perustuva johtopäätös potilaan kuolinsyystä.

Kliinisten diagnoosien ja obduktiolöydösten yhteensopivuus arvioitiin sen mukaan, oliko avauksessa löytynyt sellainen diagnosoimaton sairaus, joka olisi todennäköisesti vaikuttanut potilaan hoitoon ja ennusteeseen. Tapaukset ryhmiteltiin seuraavasti: diagnosoimaton sairaus on 1) oleellisesti vaikuttanut potilaan ennusteeseen, 2) mahdollisesti vaikuttanut ennusteeseen, mutta todettunakin johtanut samaan lopputulokseen, 3) korkeintaan myötävaikuttanut kuolemaan, 4) ollut ennusteen kannalta merkityksetön, sekä 5) niihin, joissa avaus vahvisti kliiniset diagnoosit (5,6). Tilastollinen merkitsevyys eri ryhmien välillä laskettiin khi2-testillä.

TULOKSET

Eniten avauksia pyysivät sisätautien (n = 56), kirurgian (n = 20) ja neurologian (n = 10) klinikat. Muilta klinikoilta (keuhkotautien, naistentautien ja sädehoitoklinikka) lähetettiin avaukseen yhteensä vain 14 vainajaa. Miehiä ja naisia on aineistossa yhtä paljon. Miehet olivat kuollessaan hieman nuorempia kuin naiset (taulukko 1).

Aineiston 10 tapauksessa (10 %) avauksessa ilmeni diagnosoimaton sairaus, joka on oleellisesti vaikuttanut potilaan ennusteeseen (ryhmä 1). Suurimmassa osassa (60 %) ristiriitaa ei ollut (ryhmä 5), ja ryhmiin 2, 3 ja 4 luokiteltiin 14, 12 ja 2 tapausta. Kahdessa tapauksessa ryhmää ei voitu ratkaista, koska neuropatologisen tutkimuksen tulos ei ollut vielä käytettävissä. Sukupuolten kesken ei ollut eroa (taulukko 2), myöskään hoitoaika ei merkitsevästi vaikuttanut diagnoosin osuvuuteen (taulukko 3).

Kymmenestä tapauksesta, joissa kuoleman kannalta merkittävä sairaus oli jäänyt toteamatta, neljässä oli kyseessä keuhkoembolia, neljässä sydäninfarkti, yhdessä sappiperitoniitti sekä yhdessä endokardiitti ja siihen liittyvä aivoabsessi. Tapausten kliininen diagnoosi (taulukko 4) osoittautui suurimmassa osassa (8/10) oikeaksi, vain kahdessa se ei vahvistunut: yhdessä aivoverenvuoto osoittautui aivoinfarktiksi ja toisessa potilaan eläessä diagnosoitu hepatiitti oli avauslöydösten perusteella iskeeminen maksanekroosi.

POHDINTA

Taulukkoon 5 on koottu 1934 ja 1990 väliseltä ajalta tutkimuksia, joissa on arvioitu, kuinka usein ruumiinavauksissa on todettu diagnosoimaton ennusteeseen merkittävästi vaikuttanut sairaus (7-14). Huomiota herättää, että tällaisten löydösten osuus on vuosikymmenestä toiseen ollut noin 10 %. Battle työtovereineen on myös havainnut, että virheellisten diagnoosien määrä on kääntäen verrannollinen sairaalan kokoon ja avausfrekvenssiin ja että ikääntyneet potilaat ja naiset ovat olleet lievästi yliedustettuina tässä joukossa (6). Myös nyt tehdyssä tutkimuksessa vastaava luku on 10 %, mutta merkitseviä eroja potilaiden sukupuolen, iän tai hoitoajan mukaan ei todettu. Keuhkoembolia, sydäninfarkti ja sydänlihastulehdukset olivat tavallisimmat diagnosoimattomat sairaudet. Vastaavanlainen tutkimus on tehty Helsingissä vuosina 1934-39, jolloin Wallgren totesi 11 %:ssa avauksista tärkeimmän kliinisen diagnoosin virheelliseksi. Silloinkin useimmin jäivät huomaamatta keuhkoembolia ja perikardiitti, lisäksi mm. aivo- ja haimakasvaimet (14).

Lääketieteeseen liittyy aina tietty epävarmuus, jonka kanssa on opittava elämään ja toimimaan. Voidaan silti pohtia, mikä olisi "hyväksyttävä" toteamatta jääneiden sairauksien osuus. Nolla on käytännössä mahdoton, mutta onko 10 % liikaa? Tämän selvityksen mukaan 90 %:ssa avauksista ennusteen kannalta merkittäviä yllätyksiä ei ilmennyt. Toisaalta tulosten perusteella ongelmana eivät näyttäneet olevan vaikeasti todettavat, harvinaiset sairaudet tai väärät diagnoosit, vaan pikemminkin se, että jotain sairautta hoidettaessa samanaikainen muu ennusteeseen oleellisesti vaikuttanut sairaus oli jäänyt huomaamatta.

Samalla, kun hoitomenetelmät ovat kehittyneet, myös kuvantamismenetelmät ovat tarkentuneet. Tiettyjen sairauksien diagnostiikka on parantunut, esimerkiksi aivokasvainten havaitseminen tietokonetomografian yleistymisen jälkeen. Toisaalta joidenkin sairauksien toteaminen ajoissa on edelleen vaikeaa. On ilmaantunut myös uusia ongelmia, esimerkiksi resistenttien sairaalabakteerien aiheuttamat infektiot. Tämän havaitsivat mm. Anderson ja Goldman, jotka tutkivat avauslöydöksiin perustuen tiettyjen sairauksien diagnoosin osuvuutta tällä vuosisadalla. He totesivat, että esimerkiksi läppäviat löydetään aiempaa useammin ja että myös ulkustaudin diagnostiikka on parantunut. Toisaalta tuberkuloosidiagnoosin sensitiivisyys on heikentynyt ja maksan, sappiteiden ja mahalaukun syöpä on edelleen diagnostinen haaste, samoin sepelvaltimotukos, sydäninfarkti ja keuhkoembolia (15,16).

Kliinisen diagnostiikan laadun arvioiminen avauslöydösten perusteella on ongelmallista, koska ruumiinavauksesta saatava tieto ei aina ole yksiselitteistä. Kuolinsyy on usein tulosta harkinnasta, jossa löydöksiä ja niiden merkitystä verrataan toisiinsa ja kliinisiin tietoihin. Kiistattomia löydöksiä ovat esimerkiksi aivoverisuonen aneurysman repeäminen ja subaraknoidaalivuoto tai sepelvaltimotukos ja histologisesti havaittava sydäninfarkti. Myös keuhkoembolia, vaikeat tulehdukset (meningiitti, myokardiiti, peritoniitti) ovat löydöksinä ja kuolinsyinä varsin yksiselitteisiä. Mutta erityisesti vanhuksilta voi avauksessa löytyä useita kroonisia sairausmuutoksia ilman selviä merkkejä kuolemaan johtaneesta loppuvaiheen tapahtumasta. Ongelma on, että kudosmuutosten kehittyminen valomikrokoopilla havaittaviksi kestää useita tunteja, eikä esimerkiksi äkillisiä rytmihäiriöitä tai biokemiallisia muutoksia voi kuoleman jälkeen luotettavasti todeta (17,18). Tällöin kuolinsyyksi päätellään esitietojen ja löydösten perusteella todennäköisin vaihtoehto. Kuitenkin kuoleman voisi selittää kukin todetuista sairauksista yksinään tai niiden yhteisvaikutus, joka voi olla enemmän kuin osiensa summa.

Lue myös

Ongelmistaan huolimatta ruumiinavaus on tärkeä palaute kliinikolle kuvantamismenetelmien antamien löydösten luotettavuudesta ja löydösten tulkinnasta. Lisäksi avauksesta saadaan palautetta annetun hoidon tehosta sekä lääkkeiden ja hoitomuotojen mahdollisista sivuvaikutuksista ja riskeistä (5,19,20). Ruumiinavaus on tärkeä myös leikkausmenetelmiä arvioitaessa; esimerkiksi läppäproteesit vaativat jatkuvaa tuotekehittelyä. Samoin ortopedisten proteesien kestävyyttä ja niiden mahdollisesti aiheuttamia kudosreaktioita on tutkittu avauslöydösten avulla (21).

Ruumiinavaus merkitsee aina luotettavampaa kuolemansyynselvitystä kuin kuolintodistuksen kirjoittaminen pelkästään kliinisten tietojen perusteella. Avauksella on kuitenkin myös muuta annettavaa kuin tieto kuolinsyystä ja kuolemanluokasta (22). Lääketieteen opetus ja tutkimus tarvitsevat avauksista saatavaa tietoa ja aineistoa (23). Avauksilla on ollut merkitystä uusien sairauksien havaitsemisessa (esim. legioonalaistauti). Joidenkin sairauksien ilmenemismuotoja on vaikea tutkia eläviltä potilailta (24,25). Periytyvien sairauksien selvittäminen on vainajan omaisten kannalta tärkeää, esimerkiksi Alzheimerin taudin erottaminen muista degeneratiivisista aivosairauksista. Ruumiinavaus saattaa joskus olla tarpeen oikeusturvakysymysten takia, jolloin kyse on yhtä lailla vainajan ja hänen omaistensa kuin hoitohenkilökunnan oikeusturvasta. Joskus vakuutusoikeudelliset ratkaisut vaativat avausta.

Lääketieteellisten ruumiinavausten jatkuva väheneminen on huolestuttavaa. Avaukset tulisikin yhä enemmän mieltää osaksi terveydenhuollon seurantaa ja laaduntarkkailua. Ja jotta ruumiinavaus voisi täyttää tehtävänsä palautteena hoitavalle lääkärille, on huolehdittava myös itse avauksen laadusta. Elinten systemaattisen tutkimisen lisäksi käytettävissä on lisätutkimuksia kulloisenkin kysymyksenasettelun mukaan. Palautteessa tulee ottaa kantaa lähettävän lääkärin kysymyksiin, keskeisiin löydöksiin ja niiden merkitykseen kuolemaan johtaneen kausaaliketjun osana. Palautteen tulisi olla nopea. Paras lopputulos saadaan, kun avaus tehdään mahdollisimman pian kuoleman jälkeen, kun lähetteestä ilmenee selkeä kysymyksenasettelu ja kun kliinikko on mukana avauksessa.

KIRJALLISUUTTA


Kirjallisuutta
1
Tilastokeskus. Kuolemansyyt 1993. Helsinki: Painatuskeskus Oy 1995.
2
Council Report, Council on Scientific Affairs. Autopsy: a comprehensive review of current issues. JAMA 1987;258:364-369.
3
Tilastokeskus. Kuolemansyyt 1979-1993. Helsinki: Painatuskeskus Oy.
4
Brooks JP, Dempsey J. How can hospital autopsy rates be increased. Arch Pathol Lab Med 1991;115:1107-1111.
5
Anderson RE. The autopsy as an instrument of quality assessment. Arch Pathol Lab Med 1984;108:490-493.
6
Battle RM, Pathak D, Humble CG, Key CR, Vanatta PR, Hill RB, Anderson RE. Factors influencing discrepancies between premortem and postmortem diagnoses. JAMA 1987;258:339-344.
7
Bauer TM, Petratz D, Göller T, Wagner A, Schäfer R. Qualitätskontrolle durch autopsie: wie häufig korrigiert der obduktionsbefund die klinische diagnose. Dtsch Med Wschrt 1991;116:801-807.
8
Barendregt WB, deBoer HHM, Kubat K. Autopsy analysis in surgical patients: a basis for clinical audit. Br J Surg 1992;79:1297-1299.
9
Landefeld CS, Chren M-M, Myers A, Geller R, Robbins S, Goldman L. Diagnostic yield of the autopsy in a university hospital and a community hospital. N Engl J Med 1988;318:1249-1254.
10
Scottolini AG, Weinstein SR. The autopsy in clinical quality control. JAMA 1983;250:1192-1194.
11
Goldman L, Sayson R, Robbins S, Cohn LH, Bettmann M, Weisberg M. The value of autopsy in three medical eras. N Engl J Med 1983;308:1000-1005.
12
Kircher T, Nelson J, Burdo H. The autopsy as a measure of accuracy of the death certificate. N Engl J Med 1985;313:1263-1269.
13
Cameron HM, McGoogan E. A prospective study of 1152 hospital autopsies: inaccuracies in death certification. J Pathol 1981;133:273-283.
14
Wallgren I. Obdutionsfyndet och de kliniska diagnoserna. Nord Med 1945;88:1311-1316.
15
Anderson RE, Hill RB, Key CR. The sensivity and specificity of clinical diagnostics during five decades. JAMA 1989;261:1610-1617.
16
Goldman L. Diagnostic advances v the value of the autopsy 1912-1980. Arch Pathol Lab Med 1984;108:501-505.
17
Schoen FJ. Sequence of changes in myocardial infaction. Kirjassa: Cotran RS, Kumar V, Robbins SL, toim. Pathologic basis of disease, 5th edition. Philadelphia: W.B. Saunders Company. 1994;536.
18
Knight B. Post-mortem chemistry. Kirjassa: Knight B. Forensic pathology. London: Edward Arnold. 1992;85-86.
19
Prutting J. Autopsies - benefits for clinicians. Am J Clin Pathol 1978;69 suppl:223-225.
20
Mikhael NZ, Kacew S. Monitoring of adverse drug reactions by means of autpopsy tissue examination. Hum Toxicol 1984;3:133-140.
21
Nalbandian RM, Swanson AB, Maupin K. Long-term silicone implant arthroplasty. Implications of animal and human autopsy findings. JAMA 1983;250:1195-1198.
22
Karkola K. Ruumiinavauksen anti. Duodecim 1993;109:8-10.
23
Hartmann WH. Contributions of the autopsy to medical education. Am J Clin Pathol 1978;69 suppl:228-229.
24
Nemetz PN, Ludwig J, Kurland LT. Assessing the autopsy. Am J Pathol 1987;128:362-379.
25
Wissler RW. The value of the autopsy for understanding cardiovascular disease. Past, present and future. Arch Pathol Lab Med 1984;108:479-482.

Taulukot
1 Taulukko 1
2 Taulukko 2
3 Taulukko 3
4 Taulukko 4
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030