Lehti 18: Katsaus­artikkeli 18/2021 vsk 76 s. 1153 - 1160

PROMIS-mittaristo lasten ja nuoren toimintakyvyn arvioinnissa – mittausominaisuudet ja käytettävyys

• Lasten ja nuorten toimintakyvyn arviointiin soveltuvalle mittarille on tarve sekä kliinisessä että tutkimustyössä.

• PROMIS-mittaristo on pätevä ja käytännöllinen mittaristo monipuoliseen lasten ja nuorten toimintakyvyn arviointiin, mutta yksittäisten mittarien valinnassa tulee huomioida kohderyhmä ja tilanne.

• Arvioinnin tuloksena syntyy lapsen tai nuoren fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä kuvaava ­toimintakykyprofiili.

• PROMIS-mittaristo mahdollistaa huoltajien arvion lisäksi lasten ja nuorten itsearvioinnin toimintakyvystään.

• Lasten ja nuorten PROMIS-mittariston käännöstyö on parhaillaan menossa.

Heidi AnttilaKaisa KoivunenJuulia KaihlaniemiPäivi Lähteenmäki
Artikkeleiden valinta<p/>
Yhteenveto rakennevalidoinnin ja muutosherkkyyden tutkimustuloksista<p/>
Ensimmäisessä vaiheessa kehitetyt lasten ja nuorten sekä huoltajien PROMIS-asteikot, niiden määritelmät, osioiden määrät ja testitiedot<p/>
Modernin testiteorian hyötyjä verrattuna klassiseen testiteoriaan<p/>
Hyvien mittausominaisuuksien hypoteesit rakennevaliditeetin ja muutosherkkyyden validoinnissa.

Riittävän tarkka elämänlaatumittaristo lasten ja nuorten terveyspalveluissa tukee hoitojen suunnittelua ja voinnin seurantaa. Eri sairausryhmille soveltuva geneerinen mittaristo tarvitaan pohdittaessa etuisuuksia sekä tietojohtamiseen, vertailukehittämiseen ja hoidon laadun seurantaan. Lasten toimintakyvyn arviointiin soveltuvia, helppoja ja nopeita välineitä on rajoitetusti (1).

Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kansallisen asiantuntijaverkoston TOIMIA-tietokannasta (2) löytyvät Child Health Questionnaire, KINDL-R sekä ammattilaisille suunnattu Lene eli Leikki-ikäisen neurologinen arvio. Kliinisessä käytössä ovat myös 16D ja 17D (3) sekä tutkimuksissa PedsQL:n (Pediatric Quality of Life Inventory) yleiset tai tautikohtaiset lomakkeet (4), joista suomeksi on validoitu yleisosa (5). Huomionarvoista on, että PedsQL:n kehittäjä J. W. Varni on keskeinen henkilö tässä katsauksessa käsiteltävän uuden välineen kehittämisessä.

Patient-Reported Outcome Measurement Information System (PROMIS) on moderniin testiteoriaan (IRT, item response theory) ja kysymyspankitukseen perustuva elämänlaatumittaristo. Se kehitettiin yhdysvaltalaisen National Institutes of Healthin (NIH) julkisella rahoituksella vuosina 2004–2014. PROMIS:n tarkoituksena on tuottaa käytäntöön ja tutkimukseen vertailtavaa tietoa, jota voidaan yhdistää eri sairausryhmien välillä. PROMIS-viitekehys perustuu WHO:n kolmijakoon fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta toimintakyvystä (8).

Useimmat aiemmat mittarit on kehitetty klassisella ja vain harva modernilla testiteorialla (7). Jälkimmäiseen perustuvilla mittareilla on useita etuja, muun muassa tietokonepohjainen mukautuva arviointi (CAT, computerized adaptive testing) (taulukko 1) (8,9).

Kysymyspankit 8–17-vuotiaille lapsille ja nuorille kehitettiin viidelle geneeriselle ulottuvuudelle (fyysinen toiminta, kipu, väsymys, mielenterveys ja sosiaalinen toiminta) sekä astmaan monipuolisilla laadullisilla ja määrällisillä menetelmillä (10). Pankkien osiot tunnistettiin aiemmista kyselyistä, ryhmiteltiin ja muokattiin, sekä uusia laadittiin. Pankkien kattavuutta ja ymmärrettävyyttä tutkittiin lapsilla ja nuorilla (11,12,13).

Tämän jälkeen muodostettiin iältään ja etnisesti erilaisista lapsista suuri otos (n = 4 129), jolla tutkittiin asteikkojen faktorirakenne, verrattiin PedsQL:n yleiseen ja astmamoduuliin, KIDSCREEN-52:een ja DISABKIDS-astmamoduuliin. Lisäksi poistettiin toimimattomat osiot sekä kalibroitiin osiopankit (10).

Kalibrointi tuotti osioparametrit IRT-pohjaista arviointia ja CAT:ia sekä lomakkeita varten. Niiden tarkkuus on yhtä hyvä kuin koko pankissa, lukuunottamatta uupumus-lomaketta, jossa koko pankin käyttö CAT:n avulla antaa tarkemman tuloksen (12,13,14,15,16,17,18,19). Lisäksi kehitettiin yleisen terveyden mittari PGH-7 (Pediatric Global Health) (20). Lapset ymmärtävät kysymykset hyvin, asteikot ovat yksiulotteisia koko ikäryhmässä ja niiden ääripäät erottelevat hyvin toimintakyvyn tasoja. Valmiita osiopankkeja syntyi 9; niiden osioiden määrät ja IRT-pohjainen testitieto ovat taulukossa 2.

Osioihin vastataan viimeisten 7 päivän ajalta viisiportaisilla standardoiduilla vastausasteikoilla: ei/en koskaan, harvoin, joskus, usein, melkein aina. Liikkumisen ja yläraajojen toiminnan kohdalla asteikko on: vaikeuksitta, lähes vaikeuksitta, kohtalaisin vaikeuksin, suurin vaikeuksin, en pysty tekemään. Kaikissa mittareissa käytetään samaa standardoitua T-arvoa (0–100). Se on keskitetty yhdysvaltalaiseen väestöön siten, että keskiarvo on 50 ja keskihajonta 10. Käytännössä tulokset vaihtelevat 20–80 pisteen välillä. Suuremmat arvot tarkoittavat enemmän mitattavaa oiretta/toimintakykyä.

Kysymyspankkien osioista kehitettiin 5–17-vuotiaiden lasten huoltajien osiot (21). Niistä jätettiin pois tiettyjä osioita huonomman toimivuuden (LD, local dependence; DIF, differential item function) takia. Vanhempien vastaukset ovat kohtalaisesti tai heikosti yhteydessä lasten antamiin vastauksiin (taulukko 2). Erot ovat samankaltaisia kuin on aiemmin johdonmukaisesti raportoitu: itsearvioinnin ja toisen puolesta arvioinnin välillä on huono yhtenevyys (22).

Kyse ei ole mittausvirheestä, vaan siitä, että vanhemmat eivät kykene arvioimaan lapsen tuntemuksia asioissa, jotka eivät ole konkreettisesti nähtävissä. Suurimmat korrelaatiot nähdään selvästi havainnoitavissa aiheissa, kuten fyysinen toiminta ja pienimmät sisäisiin tuntemuksiin liittyvissä, kuten tunne-elämä, kipu ja väsymys.

PROMIS-standardien mukaisessa kehittämisessä on kuvattu kattavasti mittarien sisällön, rakenteen ja kulttuurien välistä validointia sekä reliabiliteettia kuvaavat tunnusluvut. Tässä katsauksessa perehdytään lasten ja nuorten PROMIS-mittareita käsittelevään tutkimukseen mittareiden julkaisemisen jälkeen.

Aineisto ja menetelmät

Tutkimusten tuli koskea lasten ja nuorten yleistä terveyttä mittaavaa PROMIS Pediatric/Parent Proxy Global Healthiin (7 ja 7 + 2) sekä profiileihin (PROMIS Pediatric/Parent Proxy Profile 25, 37 ja 49) kuuluvia kysymyspankkeja ja niistä koottuja lomakkeita: ahdistuneisuus, masentuneisuus, liikkuminen, väsymys, kivun häiritsevä vaikutus, kaverisuhteet sekä kivun voimakkuus. Tutkimusten tuli olla vertaisarvioituja alkuperäisartikkeleita.

Tutkimuskohteena tuli olla hypoteesien testaus rakennevalidoinnissa (yhtäpitävä validiteetti, kyky erotella ryhmiä, muutosherkkyys eli validiteetti muutoksen mittaamiseen) tai tulosten tulkittavuus. Tutkittavien tuli olla 5–18-vuotiaita tai heidän vanhempiaan. Pois suljettiin tutkimukset, joissa tarkasteltiin interventioiden tuloksia tai PROMIS:ia jonkin toisen mittarin validoinnissa.

Haimme tutkimuksia Pubmed-, Medline- ja CINAHL-tietokannoista sekä Healthmeasures.net-sivuston julkaisulistasta maalis–joulukuussa 2019 (kuvio 1). Hakusanoina olivat mittarien nimien eri muodot. Käytimme TOIMIA:n hakusuodatinta, joka perustuu Terween ym. 2009 hakusuodattimeen (23). Lisäksi tarkastettiin lähdeluettelot. Kaksi tutkijaa valitsi artikkelit ensin tiivistelmien ja sitten kokotekstien perusteella. Epäselvyydet ratkaistiin kolmannen tutkijan kanssa.

Tiedot kerättiin PROM:n psykometristen ominaisuuksien tiedonkeruun ja arvioinnin COSMIN-suosituksen (Consensus-based standards for the selection of health status measurement instruments) (24) mukaan tarkastelluista mittausominaisuuksista, mittareista, otoskoosta, iästä, sukupuolesta, sairauksista ja niiden vakavuudesta, tuloksista sekä niiden tulkittavuudesta, kuten pienimmästä kliinisesti merkittävästä muutoksesta (MID, minimal important difference) sekä lattia- ja kattoefekteistä.

Tutkimusten laatu arvioitiin COSMIN Risk of Bias -tarkistuslistan kohdilla 9 ja 10 (25). Kaikki kriteerit arvioitiin asteikolla: erittäin hyvä, riittävä, epävarma ja riittämätön. Tutkimusta arvioitiin asetelmasta riippuen 3–4 kriteerillä ja kokonaislaaduksi otettiin heikoin arvio.

Vertasimme jokaista tulosta hypoteeseihin hyvien mittausominaisuuksien kriteereistä (26) (taulukko 3). Arvioimme tuloksen riittäväksi, jos tulos on hypoteesien mukainen tai kultaiseen standardiin verrattaessa AUC (Area Under Curve) ≥ 0,70, riittämättömäksi, jos tulos ei ole hypoteesien mukainen tai AUC < 0,70, tai epäselväksi, jos hypoteesia ei voitu määrittää. Sitten yhdistimme tulokset laadullisesti (24).

Jos 75 % tuloksista oli hypoteesien mukaisia, pidimme yhteenlaskettua tietoa riittävänä, muutoin riittämättömänä. Jos tulokset olivat ristiriitaisia, haimme selitystä tutkimusten menetelmien tai kohderyhmän eroista. Jos selitystä ei löytynyt, yhteenlaskettu arvio jäi ristiriitaiseksi. Jos tietoa ei ollut tarpeeksi, yhteenlaskettu arvio jäi epäselväksi.

Tämän jälkeen käytimme mukautettua GRADE-menetelmää (Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluation). Näytön aste arvioitiin yhteenlasketuille tuloksille asteikolla "vahva, kohtalainen, niukka, hyvin niukka" jokaisesta mittausominaisuudesta ja PROM:sta erikseen. Lähtöoletus oli, että näytön aste on vahva.

Jos tuloksissa oli vähintään vakavan harhan mahdollisuus tai tulokset ovat joko epäyhtenäisiä, epätarkkoja tai epäsuoria, arviota madallettiin kussakin tapauksessa 1–3 asteella kohtalaiseksi, niukaksi tai erittäin niukaksi (24,25). Kriteerit näytön asteesta olivat: 1) ei harhan riskiä, jos mittausominaisuudesta on vähintään yksi laadultaan hyvä tutkimus, 2) tulokset ovat epäyhteneväisiä (–1 aste, jos alle 75 % hypoteeseista toteutui; –2 astetta, jos alle 50 % hypoteeseista toteutui), 3) epätarkkuus (–1 aste, jos n < 100; –2 astetta, jos n < 50), 4) epäsuoruus, jos konteksti ei sovellu mittausominaisuuden arviointiin.

Tulokset

Tutkimusten kuvailu

Haussa löytyi 138 artikkelia, joista sisäänottokriteerit täytti 32 (kuvio 1) (27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57,58). Useimmissa artikkeleissa oli arvioitu 3–8 mittaria. Profiileihin sisältyviä mittareita oli arvioitu 18–25 tutkimuksessa, yleistä terveyttä vain yhdessä ja kivun voimakkuus -kysymystä ei lainkaan.

Kohderyhmänä olivat 8–17-vuotiaat lapset ja nuoret, jotka olivat terveitä tai joilla oli kroonisia sairauksia, kuten ADHD, aivovamma, allergia, astma, autismikirjon häiriö, Crohnin tauti, CP-vamma, diabetes, dystrofia, epämuodostuma, huuli- tai suulakihalkio, idiopaattinen kampurajalka, keuhkosairaus, krooninen kipu, korkea verenpaine, lihavuus, lymfooma, mielenterveysongelma (masennus, ahdistuneisuus), munuaissairaus, nefroottinen oireyhtymä, reuma, sirppisolutauti, skolioosi, spinaalinen lihasrappeuma, syöpä, systeeminen lupus erythematosus (SLE, punahukka) tai tapaturma.

Kaikkiaan tutkimuksiin oli osallistunut 10 267 lasta tai nuorta ja 3 820 huoltajaa. Lasten täyttämiä mittareita arvioitiin 16:ssa, huoltajien täyttämiä 3:ssa ja molempien täyttämiä 5 tutkimuksessa. Kohderyhmät ja tutkimusasetelmat ovat liitetaulukossa 1.

Tutkimusten laatu

COSMIN:n mukaisesti arvioituna (liitetaulukko 2) otoksessa oli laadultaan erittäin hyviä tutkimuksia liikkumisen osa-alueelta (10/15 tutkimuksesta), ahdistuneisuudesta (10/13), masentuneisuudesta (9/13), uupumuksesta (8/13), kivun häiritsevästä vaikutuksesta (8/13), kaverisuhteista (10/14) ja yleisestä terveydentilasta (1/1). Kysymysprofiileista (profiili-37) oli vain yksi tutkimus, jonka laatu jäi epävarmaksi.

Mittausominaisuudet

Yhteenveto rakennnevaliditeetista ja muutosherkkydestä on taulukossa 4. Rakennevalidoinnissa hypoteesit vahvistettiin suurimmassa osassa mittareita, yhdistetty arvio oli riittävä ja rakennevaliditeetista saatiin vahvaa näyttöä. Vain kaverisuhteet-mittarin näyttö jäi kohtalaiseksi. Muutosherkkyydestä hypoteesit vahvistettiin riittävästi ja vahvaa näyttöä saatiin liikkuminen- ja yleinen terveys -mittareista. Muissa näyttö oli kohtalaista.

Rakennevalidoinnissa PedsQL:ia lukuunottamatta muita mittareita oli vertailumittarina vain yksittäisissä tutkimuksissa (liitetaulukko 3). PedsQL oli PROMIS:n vertailukohde 5 julkaisussa, kohderyhminä aivovamma (43), ADHD, autismikirjo, astma/allergia, diabetes, korkea verenpaine, mielenterveysongelmat (47), SLE (41), CP-vamma (29), reuma (53), huuli-suulakihalkio (56) tai syöpä (51).

Kaikissa raportoiduissa tutkimusasetelmissa PROMIS täytti odotukset vertailussa PedsQL:iin. Käytetyt mittarit erottelivat ryhmät toisistaan vertailtaessa aktiivisessa syöpähoidossa olevia syövästä selviytyneisiin (28,32,51), kroonisen munuaissairauden vaikeampaa ja lievempää muotoa (31,32), reumaa sairastavilla aktiivista ja ei-aktiivista taudin vaihetta (44,53), hyvässä ja huonossa tasapainossa olevia astmapotilaita (32), astmaa sairastavia ja terveitä (37), sirppisoluanemiaa sairastavien tuloksia kipuepisodin ja normaalitilanteen välillä (32) ja verenpainetautia, ADHD:ta tai mielenterveysongelmia potevia oireettomiin (37).

Kun verrattiin aktiivista ja ei-aktiivista munuaissairautta (27) sairastavia, liikkuminen-, ahdistuneisuus-, uupuneisuus- ja kivun häiritsevä vaikutus -mittarit erottelivat ryhmät toisistaan, mutta masentuneisuus ja kaverisuhteet eivät. Uupuneisuus-mittari erotteli anemiaa sairastavat ja ei-aneemiset (50) ja kolmessa eri hoitovaiheessa olevat syöpäpotilaat (48). Liikkuminen-, masentuneisuus- ja uupumus-mittarit erottelivat sairaalloisen lihavat ylipainoisista, mutta ahdistuneisuus, kaverisuhteet ja kivun häiritsevä vaikutus eivät (30,32). Liikkuminen- ja kivun häiritsevä vaikutus -mittarit erottelivat skolioosipotilaiden kipuryhmät toisistaan (52). Kaverisuhteet-mittari erotteli vaikeimmista autismin oireista kärsivät lieväoireisemmista (38).

Lue myös

Muutosherkkyyttä arvioitiin asetelmissa, joissa tarkasteltiin samanaikaisia muutoksia taudin kuvassa ja oireissa tai ankkurimittareissa (liitetaulukko 4). Kohderyhminä oli lapsia ja nuoria, joilla oli diagnosoitu astma (36,47), syöpä (49,54), sirppisoluanemia (34,49), nefroottinen oireyhtymä (45,49), CP-vamma (40), krooninen kipu (39), SLE (41) tai Crohnin tauti (33).

Tulkittavuus

Pienintä merkittävää eroa (MID) tutkittiin kahdessa tutkimuksessa (57,58) liikkuminen-, masentuneisuus-, uupumus- ja kivun häiritsevä vaikutus -mittareilla nuorten, vanhempien ja kliinikoiden arvioimana sekä nivelreuman vaikeusasteen mukaan (liitetaulukko 5). Yleisesti ottaen vanhemmat arvioivat MID:n suuremmaksi (1,3–12,7 pistettä) kuin kliinikot (0,01–5,3 pistettä).

Eri arvioitsijoiden välillä MID-arvot olivat yhtenäisimmät uupumus-mittarissa ja eniten vaihtelua oli liikkuminen- ja kivun häiritsevä vaikutus -mittareissa (57). Toisessa tutkimuksessa MID oli samansuuntainen nuorten, vanhempien sekä kliinikoiden arvioimana (noin 2 pistettä) (58).

Lattia- ja kattoefektejä arvioitiin neljässä tutkimuksessa liikkuminen-, ahdistuneisuus-, kivun häiritsevä vaikutus- ja kaverisuhteet-lomakkeilla ja CAT:lla (29,40,42,56). Yhdessä tutkimuksessa (liikkuminen, räätälöity CAT), lattiaefekti oli 15,8 % (42). Muutoin lomakkeiden ja CAT:n lattiaefekti oli 0 %. Kattoefektiä havaittiin enemmän ja se vaihteli 2,1–41,9 %. Alhaisin kattoefekti todettiin CP-vammaisilla liikkuminen-CAT:lla (40) ja korkein huuli- ja suulakihalkiopotilailla masentuneisuus-lomakkeilla (56). Eri tutkimuksissa saatujen pisteiden vaihteluvälien perusteella mittarit pystyvät havaitsemaan hajontaa.

Pohdinta

Tämä katsaus kokosi yhteen ja arvioi tutkimuksia lasten ja nuorten PROMIS-mittarien rakennevalidoinnista, niiden kyvystä erotella olennaisia ryhmiä ja havaita muutoksia sekä kliinistä käytettävyyttä. Arvioinnissa käytettiin COSMIN-kriteereitä, jotka asettavat psykometrisiä ominaisuuksia arvioiville tutkimuksille erittäin tiukat laatuvaatimukset.

Tutkimukset osoittivat, että PROMIS on pätevä geneerinen mittaristo ja toimii myös sairausspesifisesti. Puolet tutkimuksista oli laadultaan erittäin hyviä ja niiden perusteella PROMIS-mittarit osoittautuvat vahvoiksi sekä toimivat yhtä hyvin tai paremmin kuin vertailumittarit. Mittarit myös erottelevat pääsääntöisesti ryhmiä toisistaan sekä näyttivät havaitsevan erilaisissa kohderyhmissä tapahtuneita muutoksia. Tulkittavuutta ja käytettävyyttä lisää se, että tulokset eivät kasaudu asteikon ääripäihin.

Näyttö mittausominaisuuksista kertyy tutkimusten mukana. Tuloksiin vaikuttavat aina kohderyhmä ja mittaukselle asetetut hypoteesit esimerkiksi ryhmien välisistä eroista tai odotetusta muutoksesta (24). Muutosherkkyyttä sekä kliinisesti merkitsevän muutoksen suuruutta eri kohderyhmissä oli tutkittu vielä vähän. Kliinisesti merkitsevän muutoksen tulokset myös vaihtelevat riippuen siitä, tekeekö arvion lapsi tai nuori itse, vanhempi tai kliinikko. Tarvitaankin sellaisia tutkimuksia kliinisesti merkittävien muutosten raja-arvoista, joissa havaittu merkittävä muutos määritellään tarkasti.

PROMIS-mittareilla on selkeä kliininen hyöty sekä potilaille että ammattilaisille: Potilas voi helposti kertoa voinnistaan ja ammattilaiset voivat seurata muutoksia hoitoprosessin aikana. PROMIS soveltuu eri sairausryhmissä hoidon terveyshyödyn ja vaikuttavuuden arviointiin sekä kuntoutuksen kansalliseksi lasten ja nuorten mittaristoksi (59).

PROMIS-mittaristolla on etuja verrattuna muihin mittareihin. Yleinen terveys -mittarissa on neljä samaa kysymystä kuin aikuisilla. Aikuisten kysymyspankit samoista aiheista on linkitetty lasten pankkeihin (60). Linkityskertoimilla voi laskea aikuisten tuloksia lasten mittareista ja päinvastoin (61). Tämä voi johtaa tarkempaan mittaamiseen, kun kohderyhmä on koko elämänkaaren ajalta tai kun vaaditaan vertailtavia tuloksia eri-ikäisenä. Aikuisilla seitsemän PROMIS-mittarin tuloksista voi laskea preferenssipohjaiset tulokset (PROMIS-Pr) (62) – toivottavasti tämä kehitetään myös lapsille ja nuorille.

Yhdysvalloissa vastaaminen hyödyntäen CAT-toiminnallisuutta on arkea ja tulokset saadaan suoraan asiakkaan ja ammattilaisen näytöille. Kliinistä käytettävyyttä ja potilasmyöntyvyyttä tukee, että osiot ovat ymmärrettäviä, helppoja ja nopeampia vastata (ajan tarve noin 0,5–2 minuuttia/asteikko) kuin muissa mittareissa (17,41). Lapsi jaksaa vastata useisiin mittareihin ja saadaan laaja toimintakykyprofiili, jossa yksittäiset tulokset voidaan tulkita samalta standardoidulta asteikolta.

Euroopan maista Hollannissa osiopankkien käyttöönotto on pisimmällä. Muissa maissa käyttöönoton esteenä on huono tunnettuus sekä käännösten ja CAT:n puute. Ruotsissa käännös- ja validointityö on valmistumassa ja lasten syöpärekisteri suunnittelee profiilien käyttöön ottamista. Suomessa useiden lomakkeiden käännökset ovat valmistumassa ja ne otetaan ensimmäisenä käyttöön lasten ja nuorten syöpien laaturekisterissä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Katsauksen heikkoutena on, että se rajoittuu ajallisesti. Analyysimme jälkeen on julkaistu useita tutkimuksia, muun muassa lasten unimoduulin käyttökelpoisuudesta syöpähoitoa saavilla lapsilla (63), sekä useamman PROMIS-mittarin hyvästä kyvystä erotella Crohnin taudin vaikeusasteita (64).

Johtopäätöksenä on, että lasten ja nuorten PROMIS-mittarit ovat yhtä päteviä ja muutosherkkiä kuin vertailumittarit. Niitä voidaan hyödyntää lasten ja nuorten toimintakykyprofiilin muodostamisessa kliinisessä ja tutkimustyössä erilaisissa kohderyhmissä. Jatkotutkimusta tarvitaan muutosherkkyyden ja kliinisesti pienimpien merkitsevyystasojen määrittämiseksi eri kohderyhmissä sekä suomalaisten viitearvojen muodostamiseksi.


Sidonnaisuudet

Heidi Anttila: Asiantuntijalausunto (Research Council Faroe Islands), korvaus koulutusaineisto tuottamisesta (Kela). Muut kirjoittajat: Ei sidonnaisuuksia.


Kirjallisuutta
1
EJ, Long MD, Mann CM ym. Responsiveness of the Patient-reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) pediatric measures to changes in disease status and quality of life among children and adolescents with Crohn’s disease. Inflamm Bowel Dis 2021;27:344–51.
2
Matza LS, Swensen AR, Flood EM, Secnik K, Leidy NK. Assessment of health-related quality of life in children: a review of conceptual, methodological, and regulatory issues. Value Health 2004;7:79–92.
3
Walsh TR, Irwin DE, Meier A, Varni JW, DeWalt DA. The use of focus groups in the development of the PROMIS pediatrics item bank. Qual Life Res 2008;17:725–35.
4
Jacobson CJ, Kashikar-Zuck S, Farrell J ym. Qualitative evaluation of pediatric pain behavior, quality, and intensity item candidates and the PROMIS pain domain framework in children with chronic pain. J Pain 2015;16:1243–55.
5
Irwin DE, Stucky B, Langer MM ym. An item response analysis of the pediatric PROMIS anxiety and depressive symptoms scales. Qual Life Res 2010;19:595–607.
6
Varni JW, Stucky BD, Thissen D ym. PROMIS Pediatric Pain Interference Scale: an item response theory analysis of the Pediatric Pain Item Bank. J Pain 2010;11:1109–19.
7
DeWitt EM, Stucky BD, Thissen D ym. Construction of the eight-item patient-reported outcomes measurement information system pediatric physical function scales: built using item response theory. J Clin Epidemiol 2011;64:794–804.
8
Irwin DE, Stucky BD, Langer MM ym. PROMIS Pediatric Anger Scale: an item response theory analysis. Qual Life Res 2011;21:697–706.
9
DeWalt DA, Thissen D, Stucky BD ym. PROMIS Pediatric Peer Relationships Scale: development of a peer relationships item bank as part of social health measurement. Health Psychol 2013;32:1093–103.
10
Lai J, Stucky BD, Thissen D ym. Development and psychometric properties of the PROMIS® pediatric fatigue item banks. Qual Life Res 2013;22:2417–27.
11
Varni JW, Magnus B, Stucky BD ym. Psychometric properties of the PROMIS® pediatric scales: precision, stability, and comparison of different scoring and administration options. Qual Life Res 2014;23:1233–43.
12
Yeatts KB, Stucky B, Thissen D ym. Construction of the Pediatric Asthma Impact Scale (PAIS) for the Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS). J Asthma 2010;47:295–302.
13
TOIMIA-tietokanta. Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kansallisen asiantuntijaverkosto. (siteerattu 12.4.2019). www.terveysportti.fi/dtk/tmi/koti.
14
Forrest CB, Bevans KB, Pratiwadi R ym. Development of the PROMIS pediatric global health (PGH-7) measure. Qual Life Res 2014; 23:1221–31.
15
Varni JW, Thissen D, Stucky BD ym. PROMIS® Parent Proxy Report Scales: an item response theory analysis of the parent proxy report item banks. Qual Life Res 2011; 21:1223–40.
16
Upton P, Lawford J, Eiser C. Parent–child agreement across child health-related quality of life instruments: a review of the literature. Qual Life Res 2008;17:895–913.
17
Terwee CB, Jansma EP, Riphagen II, de Vet HCW. Development of a methodological PubMed search filter for finding studies on measurement properties of measurement instruments. Qual Life Res 2009;18:1115–23.
18
Prinsen CAC, Mokkink LB, Bouter LM ym. COSMIN guideline for systematic reviews of patient-reported outcome measures. Qual Life Res 2018;27:1147–57.
19
Mokkink LB, de Vet HCW, Prinsen CAC ym. COSMIN Risk of Bias checklist for systematic reviews of Patient-Reported Outcome Measures. Qual Life Res 2017;27:1171–9.
20
Mokkink LB, Terwee CB, Patrick D ym. The COSMIN checklist for assessing the methodological quality of studies on measurement properties of health status measurement instruments: an international Delphi study. Qual Life Res 2010;19:539–49.
21
Gipson DS, Selewski DT, Massengill SF ym. Gaining the PROMIS perspective from children with nephrotic syndrome: a Midwest pediatric nephrology consortium study. Health Qual Life Outcomes 2013;11:30.
22
Hinds PS, Nuss SL, Ruccione KS ym. PROMIS pediatric measures in pediatric oncology: Valid and clinically feasible indicators of patient-reported outcomes. Pediatr Blood Cancer 2013;60:402–8.
23
Kratz AL, Slavin MD, Mulcahey MJ, Jette AM, Tulsky DS, Haley SM. ­An examination of the PROMIS® pediatric instruments to assess mobility in children with cerebral palsy. Qual Life Res 2013;22:2865–76.
24
Roine R. Hoidon vaikuttavuuden arviointi 15D-mittarilla. Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2016;132:1537–42.
25
Selewski DT, Collier DN, MacHardy J ym. Promising insights into the health related quality of life for children with severe obesity. Health Qual Life Outcomes 2013;11:29.
26
Selewski DT, Massengill SF, Troost JP ym. Gaining the Patient Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) perspective in chronic kidney disease: a Midwest Pediatric Nephrology Consortium study. Pediatr Nephrol 2014;29:2347–56.
27
DeWalt DA, Gross HE, Gipson DS ym. PROMIS(®) pediatric self-report scales distinguish subgroups of children within and across six common pediatric chronic health conditions. Qual Life Res 2015;24:2195–208.
28
Arvanitis M, DeWalt DA, Martin CF ym. Patient-Reported Outcomes Measurement Information System in children with Crohn’s disease. J Pediatr 2016;174:153,159.e2.
29
Dampier C, Jaeger B, Gross HE ym. Responsiveness of PROMIS® Pediatric Measures to Hospitalizations for Sickle Pain and Subsequent Recovery. Pediatr Blood Cancer 2016;63:1038–45.
30
Forrest CB, Tucker CA, Ravens-Sieberer U ym. Concurrent validity of the PROMIS pediatric global health measure. Qual Life Res 2016;25:739–51.
31
Howell CR, Thompson LA, Gross HE ym. Responsiveness to change in PROMIS® measures among children with asthma: a report from the PROMIS Pediatric Asthma Study. Value Health 2016;19:192–201.
32
Howell CR, Gross HE, Reeve BB, DeWalt DA, Huang I. Known-groups validity of the Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS®) in adolescents and young adults with special healthcare needs. Qual Life Res 2016;25:1815–23.
33
Toomey M, Schwartz J, Laverdiere M ym. Preliminary validation of the PROMIS parent-proxy peer relationships measure in children with autism spectrum disorder: a DBPNet study. J Dev Behav Pediatr 2016;37:724.
34
Kashikar-Zuck S, Carle A, Barnett K ym. Longitudinal evaluation of patient-reported outcomes measurement information systems measures in pediatric chronic pain. Pain 2016;157:339–47.
35
Varni JW, Seid M, Kurtin PS. PedsQL™ 4.0: Reliability and validity of the Pediatric Quality of Life Inventory™ Version 4.0 Generic Core Scales in healthy and patient populations. Med Care 2001;39:800–12.
36
Mulcahey M, Haley S, Slavin M ym. Ability of PROMIS pediatric measures to detect change in children with cerebral palsy undergoing musculoskeletal surgery. J Pediatr Orthop 2016;36:749–56.
37
Jones JT, Carle AC, Wootton J ym. Validation of Patient–Reported Outcomes Measurement Information System short forms for use in childhood–onset systemic lupus erythematosus. Arthritis Care Res 2017;69:133–42.
38
Rodday AM, Graham RJ, Weidner RA, Rothrock NE, Dewalt DA, Parsons SK. Leveraging pediatric PROMIS item banks to assess physical functioning in children at risk for severe functional loss. J Patient Rep Outcomes 2017;1:1–11.
39
Bertisch H, Rivara FP, Kisala PA, ym. Psychometric evaluation of the pediatric and parent-proxy Patient-Reported Outcomes Measurement Information System and the Neurology and Traumatic Brain Injury Quality of Life measurement item banks in pediatric traumatic brain injury. Qual Life Res 2017;26:1887–99.
40
Brandon TG, Becker BD, Bevans KB, Weiss PF. Patient-Reported Outcomes Measurement Information System tools for collecting patient-reported outcomes in children with juvenile arthritis. Arthritis Care Res 2017;69:393–402.
41
Selewski DT, Troost JP, Cummings D ym. Responsiveness of the PROMIS® measures to changes in disease status among pediatric nephrotic syndrome patients: a Midwest pediatric nephrology consortium study. Health Qual Life Outcomes 2017;15:166.
42
Devine J, Klasen F, Moon J ym. Translation and cross-cultural adaptation of eight pediatric PROMIS® item banks into Spanish and German. Qual Life Res 2018;27:2415–30.
43
Forrest CB, Zorc JJ, Moon J ym. Evaluation of the PROMIS pediatric global health scale (PGH-7) in children with asthma. J Asthma 2018;1–9.
44
Macpherson CF, Wang J, DeWalt DA, Stern ED, Jacobs S, Hinds PS. Comparison of legacy fatigue measures with the PROMIS pediatric fatigue short form. Oncol Nurs Forum 2018;45:106–14.
45
Reeve B, Reeve B, Edwards L ym. Assessing responsiveness over time of the PROMIS® pediatric symptom and function measures in cancer, nephrotic syndrome, and sickle cell disease. Qual Life Res 2018;27:249–57.
46
Laaksonen C. Health-related quality of life in school children: validation of instrument, child self assessment, parent-proxy assessment and school nursing documentation of health check-ups. Väitöskirja. Turun yliopisto 2012. urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-4904-5
47
Westmoreland K, Reeve BB, Amuquandoh A ym. Translation, psychometric validation, and baseline results of the Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) pediatric measures to assess health-related quality of life of patients with pediatric lymphoma in Malawi. Pediatr Blood Cancer 2018;65:e27353.
48
Liu Y, Yuan C, Wang J, Shen N, Shen M, Hinds P. Chinese version of Pediatric Patient-Reported Outcomes Measurement Information System short form measures: reliability, validity, and factorial structure assessment in children with cancer in China. Cancer Nurs 2019;42:430–8.
49
Bernstein DN, Papuga MO, Sanders JO, Rubery PT, Menga EN, Mesfin A. Evaluating the correlation and performance of PROMIS to SRS questionnaires in adult and pediatric spinal deformity patients. Spine Deform 2019;7:118–24.
50
Luijten MAJ, Terwee CB, van Oers HA ym. Psychometric properties of the pediatric Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS®) item banks in a Dutch clinical sample of children with juvenile idiopathic arthritis. Arthr Care Res 2020;72:1780–9.
51
Hinds PS, Wang J, Cheng YI ym. PROMIS pediatric measures validated in a longitudinal study design in pediatric oncology. Pediatr Blood Cancer 2019;66:e27606.
52
Masrouha K, Moses M, Sala D, Litrenta J, Lehman W, Chu A. The validity of Patient-reported Outcome Measurement Information System (PROMIS) parent proxy instruments to assess function in children with talipes equinovarus. J Pediatric Orthop 2019;39:e787–90.
53
Ranganathan K, Shapiro D, Carlozzi N ym. The feasibility and validity of PROMIS: a novel measure of quality of life among children with cleft lip and palate. Plast Reconstr Surg 2016;138:675e–81e.
54
Morgan EM, Mara CA, Huang B ym. Establishing clinical meaning and defining important differences for Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS®) measures in juvenile idiopathic arthritis using standard setting with patients, parents, and providers. Qual Life Res 2016;26:565–86.
55
Thissen D, Liu Y, Magnus B ym. Estimating minimally important difference (MID) in PROMIS pediatric measures using the scale-judgment method. Qual Life Res 2016;25:13–23.
56
Sosiaali- ja terveysministeriö. Kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelma vuosille 2020–2022. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 39/2020.
57
Irwin DE, Varni JW, Yeatts K, DeWalt DA. Cognitive interviewing methodology in the development of a pediatric item bank: a patient reported outcomes measurement information system (PROMIS) study. Health Qual Life Outcomes 2009;7:3.
58
Reeve BB, Thissen D, DeWalt DA ym. Linkage between the PROMIS® pediatric and adult emotional distress measures. Qual Life Res 2016;25:823–33.
59
Tulsky D, Tulsky D, Kisala P ym. Determining a transitional scoring link between PROMIS® pediatric and adult physical health measures. Qual Life Res 2019; 28:1217–29.
60
Hanmer J, Dewitt B, Yu L ym. Cross-sectional validation of the PROMIS-Preference scoring system. PLOS ONE 2018;13:e0201093.
61
Daniel LC, Gross JY, Meltzer LJ, Flannery JL, Forrest CB, Barakat LP. Clinical validity of the PROMIS pediatric sleep short forms in children receiving treatment for cancer. Pediatr Blood Cancer 2020;67:e28535.
62
Ravens-Sieberer U, Erhart M, Wille N, Wetzel R, Nickel J, Bullinger M. Generic health-related quality-of-life assessment in children and adolescents: methodological considerations. Pharmacoeconomics 2006;24:1199–220.
63
Cella D, Yount S, Rothrock N ym. The Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS): Progress of an NIH Roadmap Cooperative Group during its first two years. Med Care 2007;45:S3–11.
64
Irwin DE, Stucky BD, Thissen D ym. Sampling plan and patient characteristics of the PROMIS pediatrics large-scale survey. Qual Life Res 2010;19:585–94.


English summary

PROMIS for assessing the health and functioning of children and adolescents - measurement properties and usability

The Patient-Reported Outcomes Measurement Information System (PROMIS) is a quality of life metric based on modern test theory and item banking, comprehensively developed and validated in 2004–2014. We reviewed studies assessing the psychometric properties and interpretability of the PROMIS Pediatric Anxiety, Depression, Physical Function, Fatigue, Pain Interference, Peer Relationships and Global Health scales or item banks for children or parents.

Studies were searched from Medline, Pubmed and Cinahl databases and Healthmeasures.net until the end of 2019. Two reviewers extracted data using COSMIN (COnsensus-based Standards for the selection of health Measurement INstruments) checklists for assessing study qualities, and determined the level of evidence using the modified GRADE method.

We identified 138 articles, of which 32 were included. The population consisted of 10 267 (aged 8–17 years) healthy children or children with diverse chronic diseases and 3 820 parents. Most studies were of very good methodological quality. On construct validity 73–100% of hypotheses were confirmed: the PROMIS scales and item banks were as good as or better than the comparison instruments in 10 studies and they were able to detect differences between known groups in 14 studies (strong evidence, except moderate in Peer Relationships). On responsiveness 53–80% of hypotheses were confirmed in 10 studies: Physical Function and Global Health (strong evidence); Pain Interference, Anxiety, Fatigue, Peer Relationships and Depression (moderate evidence). Minimal important difference (MID) was 2–3 or 0.1–12.7 points, differing by group in 2 studies; no floor and some ceiling effects were detected in 4 studies.

The PROMIS paediatric measures are valid and practical tools, but the selection of individual metrics must take into account the target group and context. Further research should determine responsiveness and MIDs in different target groups and establish Finnish reference values, when the translations are available.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030