Lehti 1-2: Ajan­kohtai­sta 1-2/2017 vsk 72 s. 16

Lääkärin Suomi 100/1. 1917: Max ­Oker-Blom ja Suomen Yleinen Lääkäriliitto

Samu Nyström

Syyskuussa 1917 Suomen suuriruhtinaskunnan lääkärit olivat kokoontuneet Suomen Yleisen Lääkäriliiton yleiseen kokoukseen Helsinkiin. Yleisillä lääkärikokouksilla oli jo vuosikymmenien perinteet, mutta järjestävä taho, Lääkäriliitto, otti vasta ensimmäisiä askeleitaan.

Kokouksessa ja illanvietossa pöydissä puhuttiin ruotsia ja suomea, mikä kertoi lääkärien yhteisöllisyyden uudesta heräämisestä: kieliriitojen jakama ammattikunta oli saanut uuden yhteisen järjestön.

Vuonna 1910 perustettu Lääkäriliitto henkilöityi vahvasti puheenjohtajaansa, hygienian ja koululääketieteen pioneeriin Max Oker-Blomiin. Hän oli jo pitkään puhunut ammattikunnan kollegiaalisuuden tärkeydestä sekä osallistunut aktiivisesti liiton perustamisvaiheisiin.

Nuorella liitolla ei aluksi ollut toimihenkilöitä, joten puheenjohtaja toimi yhdistyksen kasvona niin ammattikunnan sisällä kuin myös suhteissa viranomaisiin ja muihin neuvottelutahoihin.

Vuoden 1917 yleisessä kokouksessa riitti keskustelunaiheita, joiden käsittelyä Oker-Blom johti paneutuneesti. Suomalainen yhteiskunta oli muutoksen kourissa. Lääkärikunta halusi osallistua aktiivisesti modernin yhteiskunnan rakentamiseen ja varmistaa samalla, että ammattikunnan näkemykset ja edut huomioitaisiin suurissa yhteiskunnallisissa uudistuksissa.

Lue myös

Kokouksessa puhuttiin terveydenhuoltoalan kysymyksistä, mutta väliajoilla ja illanvietossa keskustelujen aiheena oli varmasti myös suuriruhtinaskunnan tilanne. Venäjän väliaikainen hallitus horjui, sota itärintamalla sujui huonosti, ja Suomessa yhteiskuntaryhmät olivat ajautumassa yhä pahempiin keskinäisiin riitoihin. Horisontista lähestyi tummia pilviä.

Jo kokouksen aikana Max Oker-Blom oli tuntenut itsensä hieman huonovointiseksi, ja vähän kokouksen jälkeen hän kaatui sairasvuoteelle. Pari viikkoa myöhemmin lehdet julkaisivat suru-uutisen: Lääkäriliiton ensimmäinen puheenjohtaja oli kuollut.

Oker-Blom jäi historiankirjoihin paitsi koululääketieteen, hygienian ja seksuaalivalistuksen pioneerina, myös suomalaisen lääkärikunnan yhdistäjänä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030