Ajan­kohtai­sta

Ammattihenkilölaki uudistuu

Lakia valmisteltaessa pohditaan esimerkiksi, pitäisikö lääkäreille ottaa käyttöön resertifikaatio.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) ollaan käynnistämässä terveydenhuollon ammattihenkilölain uudistamista. Tämänhetkinen laki on yli kahdenkymmenen vuoden takaa.

– Vanhassa laissa on esimerkiksi ristiriitaisuuksia perustuslain kanssa, sillä se on tehty ennen perusoikeusuudistusta, valottaa ylilääkäri Teppo Heikkilä STM:stä.

Lääkärin kannalta ei ole odotettavissa, että perusasiat muuttuisivat.

– Diagnoosin tekeminen ja hoidon määrittäminen pysyvät lääkärin tehtävinä. Sitä ei ole syytä muuttaa.

Kuka pääsee kesätöihin?

Heikkilä ei tässä vaiheessa halua ennustaa, millaisia muutoksia lakiin tullaan tekemään. Mutta sen hän tietää, mihin asioihin lainvalmistelussa on tarpeen ottaa kantaa.

Lääkärin kannalta tällaisiin asioihin kuuluu esimerkiksi oikeus toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä.

– Kaikki tunnustavat, että lääkärin sijaisena toimiminen on tärkeä osa lääkäriksi kasvamista. Mutta on syytä keskustella siitä, millä tavoin sijaisena voisi toimia tai pitäisikö oikeus rajata vain Suomessa opiskeleviin?

Perusteena rajaukselle olisi se, että suomalaisten yliopistojen kohdalla on helppo tietää, mitä opiskelijat missäkin vaiheessa opintoja osaavat. Muualla opiskelevien kohdalla tietojen ja taitojen selvittäminen on joskus hankalaa.

Työnjakoa pohditaan

Lainsäädännön on Heikkilän mukaan tarkoitus tukea jatkuvaa ammatillista kehittymistä.

– Tässä yhteydessä tullaan todennäköisesti keskustelemaan myös siitä, pitäisikö lääkäreille ottaa käyttöön lääkärinoikeuksien määräaikainen uusiminen eli resertifikaatio.

Lue myös

Lääkäreitä saattavat koskea myös työnjakoa uudistavat muutokset.

– Lainsäädäntöä tarkoitus kehittää niin, että se kannustaa joustavaan työn- ja tehtävänjakoon uudessa palvelujärjestelmässä. Tiedän, että tehtävien siirto huolestuttaa jossain määrin lääkäreitä. Mutta tausta-ajatuksena on, että kukin ammattiryhmä voisi keskittyä mahdollisimman hyvin omiin ydintehtäviinsä. Tällä lailla saataisiin tehokkuutta terveydenhuoltoon.

Varsinainen lainvalmistelu alkaa syksyllä ja hallituksen esitys on tällä tietoa tarkoitus antaa ensi vuoden aikana.

kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030