D-vitamiinin puute lisää sydäntautikuolleisuutta

Pieni seerumin D-vitamiinipitoisuus osoittautui tutkimuksessa verisuonitautikuolleisuuden ja kokonaiskuolleisuuden itsenäiseksi riskitekijäksi.

Vähäinen seerumin D-vitamiinitaso osoittautui sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden ja kokonaiskuolleisuuden itsenäiseksi riskitekijäksi itävaltalais-saksalaisessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Archives of Internal Medicinessa.

Prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa 3258 sepelvaltimoiden angiografiaan lähetettyä potilasta (keski-ikä 62 v) jaettiin neljään luokkaan seerumin 25-hydroksi-D-vitamiini- ja 1,25-dihydroksi-D-vitamiinipitoisuuksien perusteella. Seuranta-ajan mediaani oli 7,7 vuotta.

Seurannan aikana tutkittavista kuoli 737, heistä 463 sydän- ja verisuonitautiin. Pienemmät D-vitamiinipitoisuudet olivat yhteydessä sekä suurempaan kokonaiskuolleisuuteen että suurempaan kardiovaskulaarikuolleisuuteen. Yhteys säilyi sydäntaudista, NYHA-luokasta, fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista sairauksista riippumatta. Pienet D-vitamiinipitoisuudet olivat myös merkitsevässä yhteydessä mm. inflammaation merkkiaineisiin (CRP, IL-6).

D-vitamiinin pienten pitoisuuksien on raportoitu olevan yhteydessä murtumiin, syöpään, immuunijärjestelmän häiriöihin, sydän- ja verisuonisairauksiin ja kohonneeseen verenpaineeseen. Suomessa D-vitamiinin saantia pitäisi tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lisätä.

Marianne Jansson