Ajan­kohtai­sta

EMA arvioi fluorokinolonien pitkäaikaishaitat

Saksan lääkeviranomainen käynnisti arvion. Pitkäaikaisista haittavaikutuksista tarvitaan lisää tietoa.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Euroopan lääkevirasto EMA ryhtyy arvioimaan kinoloni- ja fluorokinoloniantibioottien pitkäaikaisia vakavia lihas-, nivel- ja hermostohaittavaikutuksia.

Fimean mukaan näiden haittavaikutusten merkitys on erityisen suuri lieviä infektioita hoidettaessa, eikä niiden pitkäkestoisuudesta ole aiemmin tehty Euroopan laajuista selvitystä. Saksan lääkeviranomainen käynnisti arvion haittavaikutustietokannassa ja kirjallisuudessa tehtyjen havaintojen perusteella.

Arviossa ovat mukana lääkkeet, joita annostellaan suun kautta, injektiona tai hengitettynä.

Lääkkeen määrääjiä kehotetaan seuraamaan valmisteyhteenvedon ohjeita. Arvioitavat haittavaikutukset ovat tunnettuja, ja niistä mainitaan jo nyt valmisteyhteenvedoissa ja pakkausselosteissa.

Suomessa on kaupan useita fluorokinolonivalmisteita. Niiden vaikuttavat aineet ovat ofloksasiini, siprofloksasiini, norfloksasiini, levofloksasiini tai moksifloksasiini. Kinoloniantibiootteja ei tällä hetkellä ole kaupan Suomessa.

Fimea pyytää potilaita ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin, jos asia herättää huolta.

Fluorokinolonit ovat voimakkaita mikrobilääkkeitä, ja niitä käytetään muun muassa kuumeisen virtsatieinfektion hoitoon.

Diabeteslääkkeellä varpaiden amputaatioriski

EMA sai tällä viikolla valmiiksi diabeteslääke kanagliflotsiinin arvioinnin ja ilmoittaa, että lääkkeeseen saattaa liittyä varpaiden amputaatioriski.

Lue myös

Kanagliflotsiinia sisältäviä valmisteita ei ole kaupan Suomessa, mutta samaan lääkeryhmään kuuluvia dapagliflotsiinia ja empagliflotsiinia on. Fimean mukaan niiden osalta mahdollista riskiä ei voida poissulkea.

Fimean tiedote fluorokinoloneista

Fimean tiedote kanagliflotsiinista

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030