Ajan­kohtai­sta

Geeni voi nostaa kahvinjuojien sydänriskiä

Geenimuutos voi nostaa kovien kahvinjuojien riskiä sydänkohtaukseen. Muutos hidastaa kehon kykyä käsitellä kahvia aineenvaihdunnassa.

Tutkijat raportoivat havainnosta the Journal of the American Medical Association –lehdessä (2006;295:1135-1141).

Geenimuutos vaikuttaa maksassa toimivaan entsyymiin. Tutkijoiden mukaan löytö voi selittää sitä, miksi aiemmat tutkimukset kahvista ja sydänkohtausriskistä eivät ole olleet vakuuttavia.

Geenimuutosta kantavien sydänriski nousi 64 prosenttia, jos he joivat vähintään neljä kuppia kahvia päivässä. Heitä verrattiin vain kupin päivässä nauttiviin.

Tutkimuksen mukaan suureen kahvinkulutukseen liittyi sydänriski vain geenimuutoksen kantajilla. Normaalin geenitaustan omaavilla riski oli alle prosentti.

Costa Ricassa toteutettua tutkimusta johti Ahmed El-Sohemy Toronton yliopistosta.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030