• Hannu Ollikainen

Heikki Pälve ehdolla Maailman lääkäriliiton johtoon

Lääkäriliiton vastikään eläkkeelle jäänyt toiminnanjohtaja Heikki Pälve on ehdolla, kun Maailman lääkäriliitto (World Medical Association, WMA) valitsee puheenjohtajan kaudeksi 2018–19. Pälven pääkilpailija tulee ennakkotietojen mukaan Israelista.

WMA:n puheenjohtaja (president) palvelee yhteensä kolme vuotta: ensin vuoden tulevana, sitten vuoden istuvana ja vielä vuoden entisenä puheenjohtajana. Valinnan tekee yleiskokous, joka kokoontuu Chicagossa 11.–14.10.

– Lääkäriliiton ei kannata touhuta siellä täällä, vaan valita toiminansa kohde ja pyrkiä vaikuttamaan siellä maksimaalisesti. WMA on lääkärien merkittävin kansainvälinen järjestö, ja siellä toimiessamme Lääkäriliitto on pyrkinyt päätöksenteon ytimeen. Vaikutusvaltamme on paljon kokoamme suurempi, kertoo Heikki Pälve.

– Ehdokkuuteni tuo esiin pienen Suomen vahvan sitoutumisen ja näkyvän työn WMA:ssa ja ajaa siten Lääkäriliiton asiaa kansainvälisessä vaikuttamisessa.

Jokainen WMA:n yleiskokous hyväksyy tai hylkää lukuisia komiteakäsittelyn läpäisseitä kannanottoja. Näistä valtaosa on aiempien päätösten päivityksiä.

Suomen Lääkäriliiton valmistelemista kannanotoista Chicagon kokouksen odotetaan hyväksyvän yleisen deklaraation alkoholista sekä ehdotuksen lääkärin etiikasta katastrofitilanteissa.

Uusia aiheita yleiskokouksen agendalla ovat tällä kertaa kannanotot lääkekannabiksen käytöstä, laadunvarmistuksesta lääketieteellisessä koulutuksessa sekä kiusaamisesta työpaikoilla. Käsittelyyn tulee myös epidemioita ja pandemioita koskeva yleinen asiakirja. Päivityksiä on luvassa muiden muassa näkemyksiin lääkärin roolista lennoilla, lapsettomuushoidoista ja nyrkkeilyn kieltämisestä.

Lisää aiheesta

Ihmisyyttä pitää saada puolustaa
Turkin lääkäriliiton johto yhä pidätettynä
Ydinsodan tuhoihin ei ole hoitoa

Kirjoittajat
Hannu Ollikainen
hannu.ollikainen@laakarilehti.fi

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi