Ajan­kohtai­sta

Hoitojen alueelliset erot ovat pysyviä Euroopassa

Sydäninfarktin hoidossa Suomi laahaa jäljessä, selviää EuroHOPE-hankkeesta.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Sairaalassa annettavien hoitojen tuloksissa on suuria maiden välisiä eroja, käy ilmi kuutta Euroopan maata koskesta tutkimuksesta. THL:n koordinoimassa EuroHOPE-hankkeessa päivitettiin Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Unkarin ja neljän Italian alueen hoitojen tuloksia vuosilta 2006–2014. Tutkimuksessa verrattiin sydäninfarktin, aivoinfarktin ja lonkkamurtuman tuloksia.

Hoidon vaikuttavuus on parantunut maissa vuosien mittaan.

– Jokaisessa maassa voitiin kuitenkin tunnistaa toiminnan tehostamismahdollisuuksia. Sote-uudistuksessa maakuntien kannattaa ottaa oppia parhaista maakunnista Suomessa ja Pohjoismaissa, toteaa tiedotteessa THL:n tutkimusprofessori Unto Häkkinen.

Sydäninfarktista selviää elossa aikaisempaa varmemmin

Maiden sisäiset erot hoidon tuloksista vaihtelevat edelleen. Yksi indikaattori on kuinka suuri osa sydäninfarktipotilaista kuolee 30 päivän tai vuoden kuluttua infarktista. Sairaanhoitopiirien välillä sydäninfarktipotilaiden kuolleisuus vaihtelee vuosittain jopa 10 prosenttiyksikköä. Osa Suomen maakunnista on kuitenkin Pohjoismaista tasoa sydäninfarktien hoidossa.

Potilaiden kuolleisuusluvut olivat Suomessa 3–5 prosenttiyksikköä suuremmat kuin Norjassa ja Ruotsissa. Tanskaan verrattuna vuoden kuluttua infarktista potilaiden kuolleisuudessa ei ole juurikaan eroja.

Suomessa sydäninfarktipotilaiden 30 päivän kuolleisuus on vähentynyt vajaasta 13 prosenttiyksiköstä noin 9 prosenttiyksikköön.

Aivoinfarktipotilaiden kuolleisuus on vähentynyt

Norjassa aivoinfarktipotilas hoidetaan Suomea paremmin. Suomi ja Ruotsi seuraavat perässä. Tanskassa 30 päivän kuolleisuus on vähentynyt, joten hiljalleen maa on tavoittamassa Suomen ja Ruotsin tason.

Lue myös

Alueellinen vaihtelu aivoinfarktipotilaiden yhden vuoden kuolleisuudessa oli lähes 10 prosenttiyksikköä. Vuonna 2014 kuolleisuus oli alhaisin Pohjois-Pohjanmaalla ja korkein Keski-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 1,6 miljoonaa sydäninfarkti-, aivoinfarkti- ja lonkkamurtumapotilasta. Tutkimuksen tuloksista lisää täältä.

Kuva: Mauri Helenius

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030