Ajan­kohtai­sta

HUS aloittaa boorineutronikaappaushoidot vuoden päästä

Harvinaista hoitoa annetaan ensin pään ja kaulan alueen syöpiin, jatkossa ehkä muihinkin.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

HUS aloittaa syöpäpotilaiden boorineutronikaappaushoidot vuoden päästä alkusyksyllä. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen kerta, kun hoitoja annetaan sairaalakäyttöön soveltuvalla laitteella.

Boorineutronikaappaushoito (BNCT) on hyvin harvinaista. Suomessa annettiin sitä kokeellisesti Otaniemessä sijaitsevan ydinreaktorin avulla reilulle 200 potilaalle vuosina 1999–2011.

BNCT:tä käytettiin enimmäkseen vaikeiden pään ja kaulan alueen syöpien hoidossa. Tulokset olivat lupaavia.

Uuden hoitolaitteen toimittaa Neutron Therapeutics, jonka kanssa HUS tekee yhteistyötä. Yrityksen lääketieteellisen johtajan Seppo Pakkalan mukaan hoidot alkavat kliinisillä tutkimuksilla.

– Liikkeelle lähdetään pään ja kaulan alueen syövistä. Ensimmäinen potilasryhmä on uusiutunutta syöpää sairastavat. Pyrimme osoittamaan, että saamme uudella systeemillä vastaavia tuloksia kuin aikaisemmin, Pakkala kertoo.

– On kliinikoiden asia päättää, mutta voisin kuvitella, että hoitokohteeksi otetaan uudestaan myös vaikeat aivokasvaimet ja vähitellen mennään siihen, että valikoiduissa tapauksissa hoitoa annetaan ensi linjan hoitona.

Pakkalan mukaan on mahdollista, että hoitoindikaatiot laajenevat muihinkin syöpiin.

Yksi hoitokerta voi riittää

BNCT on biologisesti kohdennettavaa sädehoitoa. Potilaan suoneen ruiskutetaan boorin kantaja-ainetta, jolloin boori hakeutuu syöpäkasvaimeen. Sitten kasvainalueelle suunnataan sädehoitoa neutroneilla.

Tämän seurauksena syöpäkasvaimessa olevat booriatomit halkeavat, ja paikallisesti muodostuu suuri, syöpäsoluja tuhoava säteilyannos.

Lue myös

Hoidon etuna on se, että tarvittava sädeannos voidaan antaa jopa yhdellä hoitokerralla. Hoito myös säästää tervettä kudosta.

BNCT-hoitoa on viime vuosina kehitetty niin, että neutronien tuotantoon ei enää tarvita reaktoria. Hoitoa annetaan sairaalaan sijoitettavalla hiukkaskiihdyttimellä.

Toistaiseksi tällaisia hoitoasemia on vain kaksi. Japanissa sijaitsevat laitteet eivät kuitenkaan ole vielä valmiita käyttöön.

HUS rakentaa hoitoasemaa Helsingin Paciuksenkadulle. Rakennustyöt ja muut hoitojen vaatimat lääketieteelliset investoinnit ilman hoitolaitetta maksavat noin viisi miljoonaa euroa.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030