Ajan­kohtai­sta

Keinoäly arvioi keskosen aivoja – uusi työkalu auttaa hoidon valinnassa

Automaattinen analysointi korvaa lääkärin EEG-tulkinnan.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Helsingin yliopiston ja HYKS:n tutkijat ovat kehittäneet keinoälyyn perustuvan tietokoneohjelman, joka arvioi keskoslapsen aivojen kypsyyden suoraan EEG-mittauksesta.

Kyseessä on ensimmäinen EEG-perusteinen aivojen kypsyysarviointi. Tutkijoiden mukaan menetelmä on tarkempi kuin muut tällä hetkellä tunnetut menetelmät. Keskoslapsen aivojen kehitystä voi seurata automaattisesti.

– Nykyisin seurataan lapsen painon, pituuden ja päänympäryksen kehittymistä kasvukäyrillä. EEG-monitorointi yhdistettynä automaattiseen analysointiin antaa käytännöllisen työkalun keskoslapsen neurologisen kehityksen seuraamiseen ja tarjoaa tietoa, jonka pohjalta lapselle voidaan suunnitella paras mahdollinen hoito, sanoo työtä johtanut professori Sampsa Vanhatalo Helsingin yliopistosta.

– Menetelmän avulla voidaan ensimmäistä kertaa seurata keskoslapsen tulevaisuudelle tärkeintä eli aivotoiminnan kypsymistä tehohoidon aikana tai sen jälkeen, Vanhatalo jatkaa yliopiston tiedotteessa.

Automatiikka korvaa lääkärin tulkinnan

EEG-rekisteröintiä on viime vuosina käytetty runsaasti aivojen muuhun monitorointiin vastasyntyneiden teho-osastolla.

– EEG-monitoroinnin käytännön ongelma on ollut se, että lääkärin tekemä EEG-tulkinta on hidasta ja siihen tarvitaan erityistä asiantuntemusta. Tämä ongelma voidaan mahdollisesti ratkaista hyvin luotettavasti ja maailmanlaajuisesti käyttämällä automaattista analysointia osana EEG-laitetta, Vanhatalo sanoo.

Lue myös

Uusi analysointiohjelma perustuu koneoppimiseen. Tutkijat syöttivät tietokoneelle suuren määrän keskoslasten EEG-mittauksia, ja ohjelma laski jokaisesta mittauksesta satoja matemaattisia piirteitä ilman lääkärin ohjausta. Piirteet yhdistettiin keinoälyn avulla niin, että aivojen kypsyysikä saatiin arvioitua.

Joka kymmenes elävänä syntynyt vauva on keskonen. Noin puolet vastasyntyneiden teho-osastohoidosta johtuu ennenaikaisesta syntymästä.

Tutkimus on julkaistu Scientific Reports -lehdessä.

Kuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030