Ajan­kohtai­sta

Kloorattu juomavesi lisää syöpäriskiä

Väestötutkimusten perusteella tiedetään, että klooratun juomaveden käyttö lisää hieman syöpäriskiä. FM Pasi Hakulisen väitöskirja tuo uutta tietoa klooratun juomaveden epäpuhtauksien syöpämekanismeista.

Kloorattaessa veteen syntyy sivutuotteita, jos vesi sisältää orgaanista ainesta eli humusta. Tämä riski on olemassa, kun juomaveden valmistukseen käytetään järvi- tai jokivettä.

Toistaiseksi ei tiedetä, mitkä yhdisteet vedessä aiheuttavat syöpäriskin. Yksi tällainen mahdollinen sivutuoteryhmä on kloorihydroksifuranonit, jotka ovat mutageenisia aineita eli aiheuttavat DNA-vaurioita.

Näistä 3-kloori-4-(dikloorimetyyli)-5-hydroksi- 2(5H)-furanonin (MX) tiedetään aiheuttavan kasvaimia rotissa. Väitöskirjatutkimus selvitti solutason mekanismeja, joilla MX aiheuttaa syöpää.

Tulosten mukaan P53- kasvurajoitegeenissä ja kasvua edistävissä ras-geeneissä ei hieman yllättäen todettu merkittävästi mutaatioita. MX:n aiheuttamat maksa- ja kilpirauhaskasvaimet rotissa eivät siten johdu pistemutaatioista, vaan luultavasti solujen välisen kommunikaation estymisestä.

Bioteknologian ja toksikologian alaan kuuluva väitös tarkastettiin Kuopion yliopistossa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030