Ajan­kohtai­sta

Kuopiolaistutkimus: kalan rasvahapot ehkäisevät Alzheimerin tautia

Kuopion yliopistossa tehty tutkimus esittää, että kalan rasvahapoilla on vaikutusta Alzheimerin taudin syntymekanismiin.

Dosentti Heikki Tanilan tutkimusryhmä havaitsi, että kalaöljyssä esiintyvä omega-3-rasvahappo vähensi beeta-amyloidin kerääntymistä aivoihin. Tämä on Alzheimerin taudin keskeinen aineenvaihduntailmiö.

Eläinkokeissa ilmiö on havaittu, mutta tieteellinen ongelma on ollut, että hermosolut valmistavat 99 prosenttia kaikesta tarvitsemastaan kolesterolista ja vain prosentti siirtyy verenkierrosta aivoihin. Siksi veren kolesterolipitoisuuden muuntelu ei välttämättä heijastu suoraan hermosolujen tilaan.

Kuopiolaistutkimus osoitti ravintoperäisten rasvahappojen todella kulkeutuvan aivojen hermokudokseen saakka.

Tanila muistuttaa, että tulokset tulee varmistaa kontrolloiduilla seurantatutkimuksilla varhaista Alzheimerin tautia sairastavilla ihmisillä, ennen kuin voidaan antaa varsinaisia ravitsemussuosituksia taudin ehkäisemiseksi.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030