Lehti 36: Ajan­kohtai­sta 36/2007 vsk 62 s. 3152

Lempeä stimulaatio yleistyy hedelmöityshoidoissa

Miia Soininen

Lempeä stimulaatio eli niin sanottu antagonistihoito yleistyy hedelmöityshoidoissa. Suomessa tehtiin viime vuonna noin 5 000 koeputki- ja mikrohedelmöityshoitoa, joista kolmasosassa käytettiin lempeää, lyhyen kaavan mukaista hormonihoitoa.

Lapsettomuusklinikka Fertinovan vastaavan lääkärin

Niklas Simbergin

viime keväänä tekemän kyselyn mukaan Suomen kahdeksastatoista lapsettomuusklinikasta neljä käyttää lähes yksinomaan antagonistihoitoa. Lisäksi neljä klinikkaa käyttää pitkää ja lyhyttä kaavaa yhtä usein.

Antagonistihoito tuli markkinoille seitsemän vuotta sitten. Menetelmän etuna on kevyempi hoito potilaalle ja riskien väheneminen ilman, että raskaustulokset kärsivät.

- Muutos on tapahtunut hiljalleen, mutta nyt on aikamoinen buumi lähtenyt liikkeelle. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa potilasjärjestöt ovat ajaneet asiaa hoidon yksilöllisyyden takia, Väestöliiton Tampereen klinikan ylilääkäri

Eero Varila

kertoo.

Osa klinikoista vannoo edelleen perinteisen hoidon nimiin. Kynnyksenä voi olla se, että pitkä hoitokaava on helpompi klinikan ajanvarausten kannalta. Pitkässä kaavassa hoidot voi ajoittaa niin, että työaikaa ei osu viikonlopulle.

Lue myös

- Jako menee pitkälti yksityisen ja julkisen välillä. Julkisella sanotaan, ettei saada resursseja. Meillä biologin täytyy tulla aika usein lauantaina töihin, lapsettomuusklinikka Fertinovan vastaava lääkäri Niklas Simberg toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030