Ajan­kohtai­sta

Liikenne on olympiamatkailijan suurin terveysriski Kiinassa

Pekingissä pärjää perusrokotuksilla, mutta omia lääkkeitä on syytä varata matkaan riittävästi.

Pekingin olympialaisiin matkaavien on korkea aika tarkistaa rokotussuojansa. Kaikille Kiinaan matkustaville suositellaan kurkkumätä-jäykkäkouristus- (dT), MPR- ja hepatiitti A -rokotusta. Pekingissä pysyttelevät ja hyvissä hotelleissa asuvat eivät muita rokotuksia tarvitse, mutta Etelä-Kiinaan suuntaavien voi olla hyvä täydentää suojaansa Japanin aivotulehdusrokotteella, varsinkin jos reitti vie maaseudulle. Alkeellisissa oloissa ruokaileville myös lavantauti- ja kolerarokotteesta voi olla hyötyä. Malarian estolääkitys on tarpeen vain etelän maaseudulla.

Lääkitystä käyttävien on otettava mukaan kopiot resepteistä. Lääkkeiden voimassaoloaika koko matkan ajan on hyvä varmistaa. Kaikkia länsimaisia lääkkeitä ei ole Kiinassa saatavilla.

– Omia lääkkeitä ja hoitovälineitä on syytä ottaa mukaan riittävästi, muistuttaa akatemiatutkija Hanna Nohynek Kansanterveyslaitoksen rokoteosastolta.

Omavaraisuus on tarpeen myös mm. kondomien suhteen, sillä aasialaisten kondomit ovat usein kooltaan pienempiä kuin länsimaiset.

Turistiripulilta voi itseään varjella valitsemalla vain hyvin kypsennettyjä ruokia, kuorittavia hedelmiä ja pullotettuja juomia. Käsien pesu ja desinfioivat huuhteet vähentävät myös vaaraa.

Ulkoministeriön matkustustiedotteessa korostetaan, että sairaalahoidon kattava matkavakuutus on ehdottomasti tarpeen, sillä hoito on ulkomaalaisille kallista. Suurimmat terveysriskit liittyvät liikenteeseen, seksiin ja alkoholinkäyttöön. Esimerkiksi autoilijoilla ei ole pysähtymisvelvoitetta suojatien kohdalla, joten jalankulkijan on varottava askeliaan.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030