• Hannu Ollikainen

Maailman lääkäriliitto uudisti lääkärinvalaa

Lääkärin eettisiä velvollisuuksia ja lupauksia koskevan Geneven julistuksen päivitys alkoi pari vuotta sitten.

Maailman lääkäriliitto uudisti lääkärinvalaa Kuva 1 / 1

Maailman lääkäriliitto (World Medical Association, WMA) on päättänyt niin kutsutun Geneven julistuksensa uudesta muodosta. Käytännössä tämä merkitsee muutoksia kansainvälisesti käytössä olevaan lääkärinvalaan.

Lääkärin eettisiä velvollisuuksia ja lupauksia koskevan Geneven julistuksen päivitys alkoi pari vuotta sitten. Tekstiin ehdotettiin tähän päivään paremmin sopivia muutoksia, sanamuotoja ja uutta, loogisempaa järjestystä. Uudistusta valmistellut työryhmä noudatti periaatetta jättää teksti ennalleen, ellei ilmennyt perusteltua syytä muuttaa sitä. Uusitun valan englanninkielinen versio on luettavissa osoitteessa: https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-geneva/.

Suomessa lääkärinvala ei noudattele suoraan Geneven julistusta. Teksteissä on kuitenkin samoja elementtejä.

– Geneven julistuksen uudesta versiosta keskustellaan Lääkäriliiton eettisessä neuvottelukunnassa syyskauden aikana ja pohditaan tarvitaanko lääkärinvalaan muutoksia, Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju linjaa.

WMA:n yleiskokous kokoontui viime viikolla Chicagossa. Lääkäriliittoa kokouksessa edustivat Marjo Parkkila-Harju, toiminnanjohtaja Kati Myllymäki, terveyspoliittinen asiantuntija Mervi Kattelus sekä liiton edellinen toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Pälve oli ehdolla WMA:n presidentiksi kaudelle 2018–19. Valituksi tuli kuitenkin Israelin ehdokas anestesiologi Leonid Eidelman. WMA ei julkista vaalien äänimääriä. Kokouslähteiden mukaan eräät suuria äänimääriä hallitsevat maat olivat sopineet Eidelmanin valinnasta jo vaalikampanjan alkuvaiheessa.

WMA:n jäsenmäärä on nyt 114 maata. Uusiksi jäseniksi hyväksyttiin Belize, Tsekki, Valkovenäjä, Pakistan ja Venäjä. Venäjän liitto RMS erotettiin keväällä 2017, koska se ei ollut maksanut jäsenmaksujaan. WMA oli saanut juuri ennen kokousta hakemuksen toiselta venäläiseltä järjestöltä (Russian Medical Chamber) ja tämän jäsenhakemus hyväksyttiin.

Kokouksessa hyväksytyistä asiakirjoista Suomen valmistelemia olivat alkoholijulistus ja katastrofitilanteiden etiikkaa koskevan asiakirjan uudistaminen, jossa Lääkäriliitto toimi raportoijana. Lääkäreiden roolia adoptiossa valmisteltiin Espanjan vetämässä ryhmässä, jossa Suomikin oli mukana.

Lääketieteellisen koulutuksen laatua koskevan julistuksen sisällöstä oli sovittu jo aiemmin. Yleiskokous hyväksyi erityisesti lääkärikoulutuksen akkreditointijärjestelmiin keskittyvän asiakirjan ja nimesi sen Chicagon julistukseksi: https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-chicago-on-quality-assurance-in-medical-education/.

Yleiskokous hyväksyi kaikkiaan 30 kannanottoa.

Kuva: WMA

Lisää aiheesta

Ihmisyyttä pitää saada puolustaa
Turkin lääkäriliiton johto vapautettiin vankilasta
Turkin lääkäriliiton johto yhä pidätettynä

Kirjoittajat
Hannu Ollikainen

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi