• Hannu Ollikainen

Maailman lääkäriliitto uudisti lääkärinvalaa

Lääkärin eettisiä velvollisuuksia ja lupauksia koskevan Geneven julistuksen päivitys alkoi pari vuotta sitten.

Maailman lääkäriliitto uudisti lääkärinvalaa Kuva 1 / 1

Maailman lääkäriliitto (World Medical Association, WMA) on päättänyt niin kutsutun Geneven julistuksensa uudesta muodosta. Käytännössä tämä merkitsee muutoksia kansainvälisesti käytössä olevaan lääkärinvalaan.

Lääkärin eettisiä velvollisuuksia ja lupauksia koskevan Geneven julistuksen päivitys alkoi pari vuotta sitten. Tekstiin ehdotettiin tähän päivään paremmin sopivia muutoksia, sanamuotoja ja uutta, loogisempaa järjestystä. Uudistusta valmistellut työryhmä noudatti periaatetta jättää teksti ennalleen, ellei ilmennyt perusteltua syytä muuttaa sitä. Uusitun valan englanninkielinen versio on luettavissa osoitteessa: https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-geneva/.

Suomessa lääkärinvala ei noudattele suoraan Geneven julistusta. Teksteissä on kuitenkin samoja elementtejä.

– Geneven julistuksen uudesta versiosta keskustellaan Lääkäriliiton eettisessä neuvottelukunnassa syyskauden aikana ja pohditaan tarvitaanko lääkärinvalaan muutoksia, Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Marjo Parkkila-Harju linjaa.

WMA:n yleiskokous kokoontui viime viikolla Chicagossa. Lääkäriliittoa kokouksessa edustivat Marjo Parkkila-Harju, toiminnanjohtaja Kati Myllymäki, terveyspoliittinen asiantuntija Mervi Kattelus sekä liiton edellinen toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Pälve oli ehdolla WMA:n presidentiksi kaudelle 2018–19. Valituksi tuli kuitenkin Israelin ehdokas anestesiologi Leonid Eidelman. WMA ei julkista vaalien äänimääriä. Kokouslähteiden mukaan eräät suuria äänimääriä hallitsevat maat olivat sopineet Eidelmanin valinnasta jo vaalikampanjan alkuvaiheessa.

WMA:n jäsenmäärä on nyt 114 maata. Uusiksi jäseniksi hyväksyttiin Belize, Tsekki, Valkovenäjä, Pakistan ja Venäjä. Venäjän liitto RMS erotettiin keväällä 2017, koska se ei ollut maksanut jäsenmaksujaan. WMA oli saanut juuri ennen kokousta hakemuksen toiselta venäläiseltä järjestöltä (Russian Medical Chamber) ja tämän jäsenhakemus hyväksyttiin.

Kokouksessa hyväksytyistä asiakirjoista Suomen valmistelemia olivat alkoholijulistus ja katastrofitilanteiden etiikkaa koskevan asiakirjan uudistaminen, jossa Lääkäriliitto toimi raportoijana. Lääkäreiden roolia adoptiossa valmisteltiin Espanjan vetämässä ryhmässä, jossa Suomikin oli mukana.

Lääketieteellisen koulutuksen laatua koskevan julistuksen sisällöstä oli sovittu jo aiemmin. Yleiskokous hyväksyi erityisesti lääkärikoulutuksen akkreditointijärjestelmiin keskittyvän asiakirjan ja nimesi sen Chicagon julistukseksi: https://www.wma.net/policies-post/wma-declaration-of-chicago-on-quality-assurance-in-medical-education/.

Yleiskokous hyväksyi kaikkiaan 30 kannanottoa.

Kuva: WMA

Lisää aiheesta

Kansainvälistä keskustelua
Ihmisyyttä pitää saada puolustaa
Turkin lääkäriliiton johto vapautettiin vankilasta

Kirjoittajat
Hannu Ollikainen

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Tieteessä
Uutta tietoa WNT1-osteoporoosista

WNT1-geenivirhe johtaa merkittäviin, varhain alkaviin ja iän myötä eteneviin luuston poikkeavuuksiin.

Ajassa
Verkkouutiset jäävät kesätauolle

Uusia verkkouutisia on luvassa jälleen 30. heinäkuuta.

Ajassa
Kaikki Hilmot yhteisessä oppaassa

THL:n mukaan uudistuksessa on huomioitu sote-uudistuksen seurannan ja arvioinnin kannalta keskeiset tietotarpeet.

Blogi
Toisenlaiset maailmat

– Tärkein Etelä-Sudanista saamani oppi ei ole lääketieteellinen, vaan jotakin muuta, kirjoittaa Heidi Wikström.

Tieteessä
Metagenomisilla työkaluilla ja sovellutuksilla kohti tyypin 1 diabetesta

Ykköstyypin diabetesta sairastavien henkilöiden suolistossa todettiin olevan vahvempia bakteerien välisiä riippuvuuksia kuin terveellä henkilöllä.

Tieteessä
Varhaiset uloshengitysvaikeudet voivat ennustaa lasten astmariskiä

Lapsen atopia ja vanhempien tupakointi altistavat rinoviruksen aiheuttamille uloshengitysvaikeuksille.

Ajassa
Hallituksen sote-vastineessa voi olla kompastuskiviä

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen epäilee, että ongelmalliseksi saattaa osoittautua muun muassa maakuntien rahoitus.