Lehti 50-52: Ajan­kohtai­sta 50-52/2017 vsk 72 s. 2958 - 2959

Mikä nyt on in?

Lääkäri 2018 -tapahtuman ohjelmaryhmä poimii parhaat ideat.

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Edellisten Lääkäripäivien teema oli tulevaisuus. Nyt teemana on muutos.

Tammikuussa pidettävän Lääkäri 2018 -tapahtuman ohjelmatarjonta ulottuu sote-uudistuksesta humerusluksaation repositioon ja geeniteknologiaan. Kursseja on tarjolla 67, ja lisäksi on debatteja ja tietoiskuja.

Kattauksesta vastaa ohjelmaryhmä, jonka puheenjohtaja on Helsingin yliopiston dosentti ja kliininen opettaja Leila Niemi-Murola. Minkä hän veikkaa olevan hitti Lääkäripäivillä?

– Kroonisesta väsymysoireyhtymästä on ainakin ollut paljon keskustelua. Täyttä elämää kivusta huolimatta ja Liikaa tai liian vähän lääketiedettä ovat varmaan myös kiinnostavia sessioita.

– Näyttelyssä tapaa aina paljon tuttuja, sitä haluan suositella, Niemi-Murola lisää.

Enemmän kuin osien summa

13-jäsenisen ohjelmaryhmän työ alkaa noin vuosi ennen tapahtumaa. Ryhmä pyytää erikoislääkärijärjestöiltä ehdotuksia ohjelmaan helmikuussa. Myös yksittäisiltä lääkäreiltä tulee vinkkejä.

Keväällä ryhmä käy tarjoukset läpi ja pisteyttää ne. Niemi-Murola valottaa sitä, millainen idea menee läpi:

– Hyvin tehty ja perusteltu ehdotus, jossa on selkeä osaamistavoite. Moniammatillinen lähestymistapa on aina plussaa.

Niemi-Murolan mukaan tärkeintä on tietysti itse aihe. Suurin osa Lääkäripäivien osallistujista työskentelee perusterveydenhuollossa, joten käytännönläheiset sessiot vetävät osallistujia.

Hyväksytyt ehdotukset tuovat usein aiheisiin monen erikoisalan näkökulmia ja puhuttelevat laajasti eri ammattiryhmiä.

– Itse tykkään eniten siitä, että osista muodostuvaa kokonaisuutta ei voi lukea muualta. Se muodostuu vasta sessiossa, kun eri erikoisalojen ihmiset pitävät esityksensä ja kuulija muokkaa konsensuksen, mitä mieltä on asiasta.

– Ei ole mitään mieltä tulla lukemaan vaikka Käypä hoito -suositusta. Täytyy olla lisäetua siitä, että ihmiset tulevat sinne ja kohtaavat toisensa.

Harva ehdotus menee läpi sellaisenaan. Useimmissa täytyy tuunata jotakin, esimerkiksi näkökulmaa.

Rimaa hiponut voi yllättää

Ohjelmaa tehdään hyvin aikaisin, ja tämä tuo Niemi-Murolan mukaan haasteita ajankohtaisuuden kannalta.

– On aika vaikea arvioida ja nähdä tulevaisuuteen, mikä on pinnalla. Joskus käy niin, että ihmiset jonottavat päästäkseen kuuntelemaan sessiota, joka on päässyt mukaan rimaa hipoen.

Ohjelmaryhmä on keksinyt ratkaisun ongelmaan.

– Jätämme muutaman paikan syksylle, jotta meillä on mahdollisuus reagoida viime hetken juttuihin. Nyt otimme syksyllä mukaan kroonisen väsymysoireyhtymän, Niemi-Murola kertoo.

Ryhmän tavoitteena on monipuolinen ohjelma ja se, että mahdollisimman moni lääkäri löytäisi ohjelmasta jotakin. Kohderyhmänä ovat kaikki lääkärit.

Tähdet astelevat punaisella matolla

Lääkäri 2018 -tapahtuman osallistuja astelee Messukeskuksen näyttelyhalliin punaista mattoa pitkin. Matot myös johdattelevat kävelijän Areenalle ja lepoalueelle.

– Osallistuja on tähti, koulutuskoordinaattori Tarja Ojala Lääkäriliitosta sanoo.

Lue myös

Ojala pitää tapahtuman rakentamisen kokonaisuuden ja aikataulut kasassa. Hän muun muassa pitää yhteyttä luennoitsijoihin, yhteyshenkilöihin ja puheenjohtajiin, joita on tänä vuonna 465. Tapahtuman järjestämisessä on varsinaisesti mukana noin sata ihmistä.

– Tämä vaatii kärsivällisyyttä. On monta rautaa tulessa yhtä aikaa, Ojala kertoo.

Ojalan mukaan tammikuun tapahtuma näyttää tällä hetkellä vetävän hyvin väkeä. Näytteilleasettajia on enemmän kuin edellisinä vuosina.

– Kandikursseille on tullut jo ennätysmäärä ilmoittautuneita.

Tapahtumasta löytyy tuttuun tapaan myös Lääkäritori. Jäsenpalveluasiantuntija Mirkka Tilander Lääkäriliitosta kertoo, että sinne tullaan tapaamaan sekä toisia lääkäreitä että liiton henkilökuntaa.

– Torille tullaan hengailemaan, kyselemään ja pyytämään apua esimerkiksi Fimnet-palveluissa. Pyrimme siihen, että siellä on aina tavattavissa liiton johtajia. Sote-pysäkillä voi jutella sotesta, ja some-klinikalta saa apua sometuksen aloittamiseen.

› Lue myös Lääkäri 2018 lähestyy! sivut 3004–5.


Faktat

Ohjelmaryhmän vinkit

• Yleislääkärille: Monikulttuurisuuden haasteet neuvolassa, Monisairaan kuljettajan ajoterveyden arviointi

• Nuorelle lääkärille: Kandipäivä, 
Eväitä päivystykseen

• Kaikesta kiinnostuneelle hengailijalle: Näyttely, Täyttä elämää kroonisesta kivusta huolimatta, Taustaäly vai taustahäly – keinoäly tulossa

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030