Ajan­kohtai­sta

Miksi vankiterveydenhuollossa käytetään keikkalääkäreitä?

THL:n Vankiterveydenhuollon yksikön johtaja Jaana Leipälä toteaa, että virkalääkärien rekrytointi joidenkin alueiden vankipoliklinikoille on ollut haasteellista.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Keikkalääkäreiden käytöstä vankien terveydenhuollossa on keskusteltu julkisuudessa viime aikoina.

THL:n Vankiterveydenhuollon yksikön johtajan, LT Jaana Leipälän mukaan keikkalääkäreitä käytetään vankien perusterveydenhuollossa täydentävänä voimavarana toimipisteissä, joihin ei ole saatu rekrytoitua riittävästi virkalääkäreitä.

– Ympäri maata sijaitsevien vankiloiden yhteydessä toimii 27 vankiterveydenhuollon poliklinikkaa. Virkalääkärien rekrytointi joidenkin alueiden vankipoliklinikoille on ollut haasteellista kuten muussakin Suomen perusterveydenhuollossa, Leipälä kuvaa.

Hän lisää, että monet vankipoliklinikat ovat pieniä. Pienellä poliklinikalla on tyypillisesti lääkärille töitä 1–2 päivänä viikossa, kaikkein pienimmissä paikoissa vain 1–2 päivänä kuussa. Pienillä poliklinikoilla työskenteleviltä keikkalääkäreiltäkin ostetaan yleensä pieniä työmääriä.

Vankiterveydenhuollon yksikkö, VTH, järjestää kaikkien vankien terveyspalvelut, osan itse tuottamalla ja osan muilta palveluntuottajilta ostamalla. Pääosan vankien perusterveydenhuollosta ja vankien psykiatrisen erikoissairaanhoidon VTH tuottaa itse. Somaattisen erikoissairaanhoidon VTH ostaa kuntayhtymien sairaanhoitopiireiltä ja tuottaa itse jonkin verran perustason erikoissairaanhoidon palveluita Vankisairaalassa.

Leipälän mukaan keikkalääkärit saavat asianmukaisen perehdytyksen vankilatyöhön, ja heillä on mahdollisuus konsultoida VTH:n virkalääkäreitä tarvittaessa.

– Osalle nykyisistä VTH:n keikkalääkäreistä on ehtinyt kertyä myös pitkäaikaista kokemusta vankilalääkärin työstä. Esimerkiksi Uudenmaan ja Itä-Suomen alueella työskentelee jo useiden vuosien ajan VTH:ssa toimineita keikkalääkäreitä.

Keikkalääkärien käyttöä tarkoitus vähentää

Leipälä mainitsee, että keikkalääkäreiden käyttöä pyritään vähentämään aktiivisella virkalääkäreiden rekrytoinnilla.

– Kesästä 2017 alkaen vankiterveydenhuoltoon onkin saatu rekrytoitua useita uusia vakituisia virkalääkäreitä ja virkahammaslääkäreitä.

Vuonna 2016 VTH hankki laskennallisesti runsaan neljän kokopäiväisen lääkärin työpanoksen ostopalveluna. Tämä laskennallinen ostotyöpanos koostuu useiden pientä työpanosta tekevien lääkärien yhteenlasketuista työtuntimääristä.

– Vuoden 2017 ennusteen mukaan tänä vuonna ostopalveluna hankitaan suunnilleen sama määrä, runsaan neljän lääkärin kokopäiväisen työpanoksen verran. Virkalääkäreiden kokonaismäärä VTH:ssa on 21.

Tavoitteina aiempaa edullisemmat sopimukset

Leipälä sanoo, että viime vuonna keikkalääkäripalvelut hankittiin vankiterveydenhuoltoon Hansel-puitesopimuksen mukaisesti Med Groupilta, Attendolta ja Mehiläiseltä.

Lue myös

– VTH irtautui Hansel-sopimuksesta kesäkuussa 2017, koska sopimus oli suhteellisen kallis ja siitä puuttui toimitustakuu. Irtautumisen jälkeen VTH on yhdessä THL:n hankinta-asiantuntijoiden kanssa valmistellut lääkäri- ja hammaslääkäripalveluiden itsenäistä kilpailutusta. Omalla kilpailutuksella tavoitellaan toimitustakuuta ja hinnaltaan aiempaa edullisempaa sopimusta.

Leipälän mukaan hammaslääkärikilpailutuksella saatiin jo sopimus aikaan. Yleislääkärikilpailutuksen tavoitteena on saada uusi sopimuskausi alkamaan keväällä 2018.

Syksyllä 2017 pyydettiin Med Groupilta, Attendolta, Mehiläiseltä ja MediPowerilta tarjoukset väliaikaisia sopimuksia varten yleislääkäripalveluiden järjestämiseksi kilpailutuksen jälkeisen uuden sopimuskauden alkamiseen asti.

– Näistä toimittajista vain Attendo ja Mehiläinen pystyivät tarjoamaan lääkäreitä, joten niiden kanssa tehtiin väliaikaiset sopimukset. Lisäksi yleislääkärin työtä ostetaan suoraan yhdeltä yksityiseltä ammatinharjoittajalta.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030