Lehti 14: Ajan­kohtai­sta 14/2017 vsk 72 s. 915

Mitä teen, kun potilas on biohakkeri?

Miia Soininen
Kuvituskuva 1

Yhä useampi työterveyslääkäri ja yksityislääkäri kohtaa vastaanotollaan biohakkerin, jolla on paljon kiperiä kysymyksiä.

Yleislääkäri, tietokirjailija ja biohakkeri Olli Sovijärvi arvioi, että Suomessa on kymmeniätuhansia biohakkereita ja määrä kasvaa.

Biohakkerin määritelmä on lavea. Biohakkeri on kiinnostunut terveydestä, suorituskyvystä sekä sairauksien ennaltaehkäisystä ja käyttää tässä erilaisia välineitä. Itsensä mittaaminen on tyypillistä. Tavallaan jokainen aktiivisuusrannekkeen käyttäjäkin on biohakkeri.

Yleensä biohakkeri on 20–30-vuotias mies tai 35–45-vuotias nainen.

Vinkkejä biohakkereiden kohtaamiseen:

1. Varaudu tulkitsemaan laboratoriotuloksia perusteellisesti. Moni biohakkeri käy esimerkiksi Virossa kokeissa, jotka käsittävät useita kymmeniä eri markkereita.

2. Pysy kärryillä siitä, mitä ihmiset mittaavat. Nyt mitataan paljon esimerkiksi unen laatua ja sykettä, josta analysoidaan stressitasoa.

Lue myös

3. Pidä tietosi ajan tasalla. Mitä voit kertoa sydämen sykevälin vaihtelusta (HRV) ja unen vaiheista? Mitkä tekijät vaikuttavat päivän aikana verensokerin säätelyyn ja sitä kautta vireystilaan? Potilas voi tuoda pöytään 100 geeniä sisältävän testin tulokset.

4. Kuuntele potilasta. Ole avoin hänen antamalleen informaatiolle. Potilas voi olla lukenut paljon ja tietää jostakin sairaudesta enemmän kuin sinä.

5. Älä tuomitse tai asetu auktoriteettiasemaan. Yhteistyö on hedelmällisin lähestymistapa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030