Ajan­kohtai­sta

Netti tasaa lihavuuden hoidon mahdollisuuksia

Lihavuuden hoito on Suomessa laadultaan hyvää, mutta asuinpaikka vaikuttaa hoidon saatavuuteen.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Nettivalmennuksen avulla voidaan tasata lihavuuden hoidon epätasa-arvoa Suomessa. Näin toteaa Helsingin yliopiston professori Kirsi Pietiläinen.

Maailman lihavuusjärjestö arvioi, että jopa 25 prosenttia suomalaisista aikuisista on lihavia vuonna 2025 ja lihavuudesta johtuvien sairauksien hoidon kustannukset nousevat lähes kahteen miljardiin euroon vuodessa.

Suomen lihavuustutkijoiden mukaan lihavuuden hoito on Suomessa laadultaan hyvää. Suomalaiset ovat kuitenkin epätasa-arvoisessa asemassa, koska asuinpaikka vaikuttaa hoidon saatavuuteen.

– Lihavuuden hoidon yhä parempi saatavuus ja hoidon riittävä kontaktimäärä sekä kesto ovat kustannuskysymyksiä, johon verkkopohjaiset ja digitaaliset ratkaisut voisivat tuoda parannusta. Myös lihavuuden ehkäisyn kannalta verkkoratkaisut voivat merkittävästi tukea perinteisempiä toimintamalleja, kertoo Suomen lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja Patrik Borg.

Verkkopohjaista valmennusta Painonhallintatalosta

Sairaanhoitopiirien yhteisen Terveyskylän Painonhallintatalo tarjoaa jo nyt verkkopohjaista valmennusta painonhallintaan. Valtakunnallisesti saatavilla oleva palvelu maksaa kunnille 640 euroa vuodessa potilasta kohti. Kyseessä on pitkäkestoinen, yksilöllinen hoitokeino, johon sisältyy henkilökohtaista valmennusta verkossa.

Lue myös

Painonhallintatalo aloitti vuosi sitten ja sen tuloksista on saatavilla tarkempaa tietoa lähiaikoina.

Verkkovalmennus tehoaa myös vaikeaan lihavuuteen

Pietiläinen kertoo yllättyneensä verkkovalmennuksen tehosta myös vaikean lihavuuden hoidossa.

– Miehistä 95 prosenttia ja naisista 80 prosenttia on laihtunut nettiterapialla ensimmäisen puolen vuoden aikana. Toki hoito on kevyttä, mutta sen suurimmat hyödyt liittyvät elämäntapojen kokonaisvaltaiseen ja pitkäaikaiseen arviointiin ja hoitoon, hän toteaa.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030