Ajan­kohtai­sta

Onko tuberkuloosikuolema uutinen?

Tuberkuloosiin sairastuvat nykyään nuoremmat ihmiset kuin ennen, sanoo professori Tuula Vasankari.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Lääkärilehti uutisoi maanantaina potilaan kuolleen tuberkuloosiin. Lukija ihmetteli keskustelupalstalla mistä lähtien tuberkuloosikuolema on ollut uutinen.

Kuinka moni sitten kuolee Suomessa vuosittain tuberkuloosiin?

– Ihan täsmällisiä lukuja ei ole tiedossa. Tautitapauksia todettiin viime vuonna 236. Keskimäärin 15–20 prosenttia keuhkotuberkuloosipotilaista kuolee, sanoo tuberkuloosin ja keuhkosairauksien asiantuntijajärjestön Filhan toiminnanjohtaja, professori Tuula Vasankari.

Vasankari sanookin, ettei tuberkuloosikuolema oikeastaan ole kovin poikkeuksellinen asia.

– Tässä nimenomaisessa tapauksessa asian teki dramaattisemmaksi se, että potilas oli työikäinen ja kävi töissä ja siksi altistuneita on paljon.

Tuberkuloosia pitäisi osata epäillä

Vasankari kantaa huolta siitä, ettei tuberkuloosia aina tunnisteta terveydenhuollossa. Oireet ovat epäspesifit. Pitkittyneen yskän taustalla on toki useammin keuhkokuume, keuhkoahtaumatauti tai keuhkosyöpä kuin keuhkotuberkuloosi. Keuhkokuvat olisi kuitenkin hyvä katsoa pitkään yskineeltä potilaalta.

– Jos potilaalla on lämpöä, laihtumista tai hän yskii verta, tuberkuloosia pitäisi osata epäillä, etenkin riskiryhmillä.

Riskiryhmiä ovat esimerkiksi vanhukset, alkoholin suurkuluttajat ja maahanmuuttajat maista, joissa tuberkuloosi on yleinen.

Vielä muutama vuosi sitten suurin osa potilaista oli vanhuksia, joiden tuberkuloositartunta oli vanha. Heillä tartunta äityy aktiiviseksi sairaudeksi kunnon heiketessä. Nykyään tuberkuloosiin sairastunut on yhä useammin työikäinen maahanmuuttaja tai ulkomailla pitkiä aikoja viettänyt suomalaistaustainen ihminen.

– Suomessakin tuberkuloositartuntoja oli vielä 1980-luvulla saman verran kuin Baltiassa nyt.

Suomalaislapset rokotettiin tuberkuloosia vastaan vuoteen 2006 saakka. Vasankari huomauttaa, ettei rokotteen teho ole kovin hyvä aikuisiällä.

Lue myös

Tiedottamisen tapa on muuttunut

Hoito tehoaa tuberkuloosiin tavallisesti hyvin. Suomessa antibioottiresistentit tuberkuloosikannat eivät ole suuri ongelma. Kuolemia aiheuttaakin useimmiten se, että hoitoon hakeudutaan myöhään tai tartuntaa ei osata epäillä.

– Ei ole tavatonta, että tuberkuloosi löytyy vasta ruumiinavauksessa. Usein potilailla on myös monia muita sairauksia, jotka heikentävät kuntoa ja vastustuskykyä. Potilas kuolee tuberkuloosin kanssa, ei välttämättä sen vuoksi.

Vasankari toteaa, että tuberkuloosi näkyy julkisuudessa nykyään aiempaa enemmän siksi, että tapa tiedottaa sairauksista on muuttunut.

– Vielä 10 vuotta sitten altistuneisiin olisi otettu yhteyttä, mutta suurelle yleisölle ei olisi tiedotettu. Nykyään ajatellaan, että parempi kertoa tapauksista avoimesti.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030