Ajan­kohtai­sta

Ruokavalion muutos parantaa lasten kolesteroliarvoja

14-vuotisen STRIP-tutkimuksen mukaan neuvonta vaikutti erityisesti poikiin.

Lasten ja nuorten kolesteroliarvoihin voidaan vaikuttaa tehokkaasti ja turvallisesti jo varhain ruokavaliota muuttamalla. Näin kertoo Turun yliopiston 14-vuotinen STRIP-tutkimus, joka julkaistiin keskiviikkona Circulationissa (2007;116:1032).

STRIP-tutkimuksessa tyydyttyneen rasvan vähentämiseen tähtäävä neuvonta on alkanut aiemmin kuin missään muussa tutkimuksessa.

Tutkimuksessa runsaat tuhat 7 kk ikäistä lasta jaettiin joko saamaan tyydyttyneen rasvan vähentämiseen tähtäävää ruokavalioneuvontaa tai verrokkiryhmään. Neuvontaryhmän lapset käyttivät yhden vuoden iästä alkaen rasvatonta maitoa ja muutenkin vähemmän tyydyttynyttä rasvaa. Rasvan kokonaissaanti oli hieman vähäisempää kuin verrokeilla.

Neuvontaryhmän lasten veren kolesteroliarvot olivat matalammat kuin verrokeilla. Pojilla ero oli 5–6 prosenttia ja tytöillä jonkin verran vähemmän. HDL:n eli ’hyvän’ kolesterolin määrissä ei ollut eroja ryhmien välillä.

Lasten kasvuun tai murrosiän kehitykseen vähäisemmällä tyydyttyneen rasvan käytöllä ei ollut vaikutuksia. Ennen murrosikää poikien kolesteroliarvot olivat tyttöjen vastaavia paremmat, mutta murrosiässä tilanne kääntyi päinvastaiseksi.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030