Ajan­kohtai­sta

Ryhmäkuntoutus auttaa työuupuneita

Ryhmäkoherenssi osoittautui hyväksi mittariksi kuvaamaan kuntoutusprosessin kehitystä ryhmän aikana.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

LL Kari Kähönen osoitti väitöstutkimuksessaan ryhmäanalyyttisen ja psykodraamamenetelmän toimivan työuupuneiden ryhmäpsykoterapeuttisessa kuntoutuksessa. Hän myös osoitti ryhmäkoherenssin hyväksi mittariksi kuvaamaan kuntoutusprosessin kehitystä ryhmän aikana.

Kähönen selvitti kuntoutuksen vaikuttavuutta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta. Hän käytti mittareina koherenssin tunteen ja psykologisen hyvinvoinnin muutosta.

Ryhmäprosessia seurattiin ryhmäkoherenssin muutoksilla. Muutoksia mitattiin ryhmäprosessin aikana ja kuuden kuukauden kuluttua sen päättymisestä. Kuntoutus koostui 16 terapiapäivästä ja seurantapäivästä 6 kuukauden kuluttua. Osallistujina oli 92 valtionhallinnon uupumusoireista työntekijää, joista 30 oli verrokkihenkilöinä ja 62 osallistui ryhmäkuntoutukseen. Ryhmäkuntoutus toteutettiin 1999–2001.

Koherenssin tunne vahvistui

Tulokset osoittivat koherenssintunteen vahvistuvan ryhmäkuntoutuksessa merkittävästi enemmän kuin verrokkiryhmässä. Psykodraamaryhmässä vaikutus tulee nopeammin kuin analyyttisessä ryhmässä, jossa vaikutus tuli esiin vasta puolen vuoden jälkeen. Lopputuloksessa ei ollut eroa menetelmien välillä.

Psykologisen hyvinvoinnin osalta tutkimus ei osoittanut eroa verrokkiryhmän ja kuntoutusryhmien välillä. Kaikissa ryhmissä tapahtui positiivista muutosta seurannan aikana. Ryhmäkoherenssin muutokset kuntoutusprosessin aikana olivat positiivisessa yhteydessä yksilölliseen koherenssin tunteeseen.

Lue myös

Balanssi soveltuu työterveyshuollon varhaiskuntoutukseen

Balanssi osoittautui vaikuttavaksi työuupuneiden terveyttä ja hyvinvointia edistäväksi kuntoutusmalliksi, joka soveltuu käytettäväksi työterveyshuollossa varhaiskuntoutuksessa. Avokuntoutusmenetelmänä se säästää laitoskuntoutusmenoja, eikä työhön tule pitkiä poissaoloja. Ryhmämenetelmänä se säästää asiantuntijaresursseja ja mahdollistaa suuremmat osallistujamäärät.

Ryhmämenetelmän etuna on myös osallistujien oman vertaiskokemuksen ja -kannustuksen käyttöön saaminen yhteisen tavoitteen hyväksi.

LL Kari Kähösen väitöskirja Uupumisesta hyvinvointiin; työuupuneiden ryhmäpsykoterapeuttinen kuntoutusmalli BALANSSI tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 24.2.2018.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030