Lehti 3: Ajan­kohtai­sta 3/2016 vsk 71 s. 122 - 123

Start upeissa muhii uusi aika

Terveydenhuoltoa muuttavat myös start up -yritykset, joita terveysalalle nousee nyt tiheään.

Jaana Ahlblad
_empty_ Pitkän linjan it-yrittäjä Pekka Sivonen (oikealla) halusi luoda nahkansa uudelleen diginatiivien joukossa. Kenneth Salonius uskoo, että ­tekoälyyn ja big dataan perustuva päätöksentuki auttaa lääkäriä paljonkin. Hanna Vartia lupaa start up -tapahtumista uutta energiaa ­jokaiselle kävijälle. He työskentelevät ­kiihdyttämö Verticalissa ja ­hauduttamo ­HealthSPAssa.

Digiterveyden potentiaaliset markkinat ovat valtavat, sillä tehokkaampia ja innovatiivisempia terveyspalveluja tarvitaan kaikkialla.

Suomalaisten terveysalan start up -yritysten määrää ei tiedetä tarkkaan, mutta niitä arvioidaan olevan muutamia satoja.

Start upeja popsahtelee vireille paljon, mutta vain pieni osa aloittaa varsinaisen liiketoiminnan. Ilmapiiriin kuuluu nopea innostuminen ja rajaton ideointi, jonka jälkeen katsotaan, saako ideasta jalostettua kestävää, kansainvälistä liiketoimintaa.

Potentiaalisia aloittelevia yrityksiä rahoittavat yksityisten bisnesenkelien ja pääomasijoittajien lisäksi suuryhtiöt, jotka saavat niiden kautta uusia tuotteita valikoimaansa nopeasti.

Terveysalan start up -kenttä luokitellaan yleensä hyvinvointipalvelujen (wellness) alle. Tuotteita, kuten ohjelmistoja, pelejä ja palveluja innovoidaan paljon terveyden ylläpitoon, mutta myös joihinkin sairausryhmiin, kuten diabetekseen. Päällepuettavia elintoimintojen mittareita (wearables) kehitetään aktiivisesti.

Tutkitaan käyttöönoton jälkeen

Myös kommunikaatio kiinnostaa start upeja. Alan suurimmassa suomalaisessa tapahtumassa, Slushissa, myyntipuhe (pitching) -kilpailun voitti viime vuonna australialainen yritys, jonka mobiilisovellus edistää terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden välistä viestintää.

Innovaatio voi perustua myös niin kutsuttuun jakamistalouteen, kuten asuntovuokraussivusto Airbnb. Suomalaisena esimerkkinä on mielenterveyden vertaistukea tarjoava avoin nettiyhteisö, jossa hyväksi auttajaksi pisteytetty henkilö voi pyytää avustaan rahaa, esimerkiksi 20 euroa tunnilta. Alan koulutusta ei hänellä tarvitse olla.

Terveydenhuollon ammattilaisille innovaatioita on tarjolla kuluttajia vähemmän. Ymmärrys alasta ja sen ongelmakohdista on tuotekehityksessä arvokasta, joten kauppatieteilijöiden ja insinöörien rinnalle tarvittaisiin sairaanhoitajia ja lääkäreitä. Varsinkin lääkäreitä on mukana vain vähän.

Start up -innovaation taustalla ei välttämättä ole vahvaa tutkimusnäyttöä. Henkeen kuuluu, että tuote jää elämään, jos se hyväksi havaitaan ja matkalla kerääntyvästä datasta voi tehdä tutkimusta näytöksi ja todisteeksi.

Haudutus, kiihdytys, maailmalle!

Innovointia tuetaan muun muassa korkeakoulujen kyljissä toimivissa yrityshautomoissa. Start up -aihioita kypsytetään myös erityisissä yrityskiihdyttämöissä.

Espoolainen Vertical sparrasi viime vuonna kymmentä kansainvälistä aloittelevaa terveysalan yritystä. Kiihdytysohjelma toistetaan kaksi kertaa tänä vuonna. Verticalia rahoittaa joukko yrityksiä sekä pari korkeakoulua ja kaupunkia. Kiihdyttämö pitää itseään myös sovitepalana olemassaolevan järjestelmän ja start upien välillä.

Suomi kiinnostaa maailmalla hyvän teknologiaosaamisen takia. Tämä toi Suomeen myös yhdysvaltalaisen innovaatioyritys StartUp Healthin. Yli sadan yhtiön rahoittaman kiihdyttämön tavoitteena on yhdistää suomalaiset start upit ja yhdysvaltalaiset asiakkaat ja rahoittajat. Suomi on StartUp Healthin ensimmäinen USA:n ulkopuolinen toimialue.

Muutos alkaa ranteesta

Sipilän hallitus on julistanut Suomeen kokeilukulttuurin ajan. Julkisessa terveydenhuollossa saa testata uudenlaisia digiratkaisuja, ja viisi prosenttia kuntien sote-menoista täytyy kohdentaa innovatiivisiin hankintoihin.

Lue myös

Miten muutos kohti digitaalisempaa terveyttä sitten alkaa? Todennäköisesti moottorina toimii raha.

Arvellaan, että esimerkiksi pankit, vakuutuslaitokset ja kaupparyhmät tulevat olemaan muutoksentekijöitä. Kun bisnes- ja bonusjärjestelmä siirtyy erilaisten etuisuuksien houkuttamana ihmisten ranteisiin, terveydenhuolto liittyy mukaan esimerkiksi työterveyshuollon kautta.

Henkilöstönsä hyvinvoinnista kiinnostunut yritys voi seurata jollain tarkkuudella työntekijäänsä, jos tämä antaa siihen luvan.

Kuluttajat tulevat todennäköisesti vaatimaan terveytensä tueksi yhä enemmän ja yhä henkilökohtaisempia digipalveluja. Kaikki digitaalinen myös verkostoituu keskenään.

Juttuun on haastateltu yhteistyösuhteista vastaavaa Pekka Sivosta ja operatiivisista toiminnoista vastaavaa Kenneth Saloniusta Verticalista sekä koordinaattori Hanna Vartiaa HealthSPAsta. Terveysalan start upeihin voi tutustua esimerkiksi toukokuussa Biomedicumin tiloissa järjestettävässä Upgraded Life Festival -tapahtumassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030