Ajan­kohtai­sta

Saattohoitoa ja palliatiivista hoitoa saatava yhdenvertaisesti Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriön uudet suositukset palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämiseen julkaistiin tänään.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

Saattohoitoa ja palliatiivista hoitoa tulisi saada kattavasti ja yhdenvertaisesti koko Suomessa, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän raportissa. Ylilääkäri, professori Tiina Saarron ja asiantuntijaryhmän laatima ehdotus pohjautuu aikaisempiin palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa koskeviin suosituksiin.

Uusissa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon suosituksissa annetaan osaamis- ja laatukriteerit sosiaali- ja terveyden huollon palvelujärjestelmän eri tasoille.

Suosituksen mukaan palvelut tulisi järjestää kolmiportaisesti perustasolla, erityistasolla ja vaativalla erityistasolla. Mallin pohjalta palveluketjut voidaan suunnitella alueellisesti sekä sopia työnjaosta. Esimerkiksi pitkät välimatkat vaikuttavat siihen, millaista palvelutasoa on järkevä ylläpitää ja millä keinoin palvelujen tarpeeseen vastataan.

STM:n mukaan suositukset voidaan ottaa käyttöön huolimatta käynnissä olevasta sote-uudistuksesta.

Hoidot porrastetaan vaativuuden mukaan

Suosituksessa perustason palvelut, kuten esimerkiksi kotihoidon ja kotisairaanhoidon yksiköt ja vanhainkodit, turvaavat saattohoidon lähellä potilaan kotia. Perustasoa ovat myös ympärivuorokautisen hoidon yksiköt ja sairaaloiden vuodeosastot, joissa hoidetaan kuolevia potilaita, mutta saattohoito ei ole osasto päätoimi.

Erityistasolla henkilökunta on saanut erityiskoulutuksen ja saattohoito on pääasiallinen toimi. Erityistasoon kuuluvat palliatiivisen hoidon ja saattohoidon yksiköt, kuten kotisairaala ja saattohoitopaikat, saattohoito-osastot tai saattohoitokodit, palliatiiviset poliklinikat sekä konsultaatiotiimit. Väestöpohjaksi suositellaan vähintään 50 000 ihmistä, jotta yksikössä on riittävä potilasmäärä osaamisen ja laadun varmistamiseksi.

Vaativan erityistason muodostavat yliopistosairaanhoitopiirien palliatiiviset keskukset. Palveluihin kuuluvat muun muassa vaativan avohoidon palliatiivinen poliklinikka, psykososiaalisen tuen yksikkö, palliatiivinen vuodeosasto, saatto-osasto tai saattokoti sekä vaativaan palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon erikoistunut kotisairaala.

Hoitosuunnitelma ohjaa hoitoa

Ajoissa tehty hoitosuunnitelma ja saattohoitopäätös mahdollistavat oireita lievittävän hoidon ja hyvän saattohoidon. Hoitosuunnitelma, johon sisältyy hoidon tavoite, tarvittavat hoitokeinot ja hoidon rajaukset, laaditaan yhteistyössä potilaan ja hänen läheistensä tai laillisen edustajana kanssa.

Lue myös

Oireiden helpottamiseen pyritään kaikissa sairauden vaiheissa. Palliatiivinen hoitolinjaus tehdään, kun jäljellä olevan elämän pituuteen ei voida enää vaikuttaa ja hoidon tavoitteena on lievittää oireita ja mahdollistaa hyvä elämänlaatu.

Ammattilaisten osaaminen on varmistettava

Kaikilla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden perustaidoissa pitää olla osaaminen oireita lievittävään hoitoon. Raportissa kuitenkin todetaan, että näin ei ole, koska oireita lievittävä hoito ja saattohoito eivät sisälly riittävästi terveydenhuollon perusopetuksen tai jatkokoulutuksen opetussuunnitelmiin.

Siksi suosituksessa todetaankin, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten oireita lievittävän hoidon ja saattohoidon osaamista on parannettava, jotta saatavilla oleva hoito on laadukasta ja asianmukaisesti toteutettua.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030