• Hertta Vierula

Sydäntutkimuksen Suurpalkinto Juhani Airaksiselle

Juhani Airaksinen saa Sydäntutkimussäätiön palkinnon tunnustuksena pitkästä urasta sydän- ja verisuonitautien tutkijana.

Sydäntutkimuksen Suurpalkinto Juhani Airaksiselle Kuva 1 / 1

Juhani Airaksinen on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu tutkija, joka on myös tehnyt merkittävän työn nuorten kardiologien ohjaajana. Näin toteaa palkintolautakunta.

Airaksinen on muodostanut TYKS:n Sydänkeskukseen aktiivisen tutkimusryhmän, joka keskittyy eteisvärinän hoitoon ja erilaisten sydäntoimenpidehoitojen vaikuttavuuden arviointiin ja hoitotulosten kehittämiseen.

Hänen tutkimustyönsä tärkeimpiä havaintoja 1980-luvulla oli diabeettisen kardiomyopatian löydösten kuvaus. 1990-luvulla hän aloitti sykevaihtelututkimuksen ja tutki autonomisen hermoston reaktioiden merkitystä erityisesti äkilliseen sepelvaltimotukokseen liittyvän äkkikuoleman synnyssä.

Airaksisen tutkimusryhmä on tutkinut myös eteisvärinäpotilaalle sydäntoimenpidehoitojen yhteydessä annettavaa veren hyytymisenestolääkitystä. Nämä tutkimukset ovat vaikuttaneet eurooppalaisiin hoitosuosituksiin.

Ryhmän tutkimusten tärkeimmät havainnot 2010-luvulla liittyvät akuutin eteisvärinäkohtauksen sähköisen rytminsiirron riskeihin ja niiden ehkäisymahdollisuuksiin.

Professori Airaksinen on julkaissut yli 350 tieteellistä alkuperäisartikkelia ja yli 30 katsausartikkelia ulkomaisissa vertaisarvioiduissa tieteellisissä julkaisusarjoissa. Hän on ohjannut 19 väitöskirjaa ja on toiminut muun muassa uusimman kardiologian oppikirjan päätoimittajana.

Palkinnon suuruus on 20 000 euroa. Sydäntutkimussäätiö myöntää tunnustuspalkinnon nyt kahdeksannen kerran.

Juhani Airaksinen on myös kirjoittanut vuosien ajan Lääkärilehden Lääketieteen maailmasta -palstalle.

Lisää aiheesta

Epäasiallinen kohtelu kitketään yhdessä
Lastenpsykiatrit ovat naisia
Mitä naiset tekevät?

Kirjoittajat
Hertta Vierula

Lisää aiheesta

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi