Ajan­kohtai­sta

Tutkimus suosittelee sädehoidon välttämistä lasten akuutin lymfaattisen leukemian hoidossa

Suomessa ja muissa pohjoismaissa ennaltaehkäisevästä sädehoidosta lasten ALL:n hoidossa luovuttiin jo vuosi sitten.

New England Journal of Medicinessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus suosittelee luopumista ennaltaehkäisevästä kallon sädehoidosta lasten akuutin lymfaattisen leukemian (ALL) hoidossa.

Tutkimuksessa hoidettiin 498 akuuttia keskushermoston leukemiaa sairastanutta lasta aggressiivisella kemoterapialla. Viiden vuoden seurannan jälkeen syöpä ei ollut uusiutunut heistä 86 prosentilla.

Seuratuista potilaista 71 olisi saanut tutkimusta edeltäneen hoitoprotokollan mukaista sädehoitoa akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan. Heistä syöpä ei ollut uusiutunut 91 prosentilla. Vertailuryhmänä käytettiin 56:a aiemmin sädehoitoa saanutta lasta. Heistä syöpä ei ollut uusiutunut 73 prosentilla.

TYKS:n lastentautien klinikan vs. ylilääkäri, dosentti Päivi Lähteenmäki sanoo, että Suomessa ja muissa pohjoismaissa ennaltaehkäisevästä kallon sädehoidon käytöstä lasten ALL:n hoidossa luovuttiin heinäkuussa 2008.

Lähteenmäen mukaan käytetty säteilyannos on ollut huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi aivokasvainten hoidossa, mutta haittavaikutuksilta ei ole silti voitu välttyä kokonaan.

- Vaakakupissa painoi yhtenä suurimpana tekijänä 15 vuoden haarukassa esiin tulleet aivokasvaimet. Mukana on ollut myös pahanlaatuisia kasvaimia. Sädehoito on voinut vaikuttaa myös hormonaaliseen tasapainoon ja esimerkiksi muistiin, Lähteenmäki sanoo.

Kallon sädehoitoa käytetään Lähteenmäen mukaan edelleen keskushermostoon levinneen lasten ALL:n hoidossa, jos lääkehoito ei tehoa.

Juha-Pekka Honkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030